Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (456)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ukázka postmoderní vyprázdněnosti kdysi tak produktivní kategorie "ukradených těl". Fakulta se nezmůže než na upocené a nedůsledné citace (ve Invazi zlodějů lidských těl přeci nešlo o cizopasení, ale o nevratnou krádež identity), na neškodné konspirace, které naprosto likvidují existenční neklid původní verze a rozuzlení, které mimozemskou invazi v tupém slova smyslu redukuje na možnost zrodit se dokonalejší a dosáhnout ukojení (všechny postavy se nakonec napárují podle svých představ). Ideologický guláš, v němž se motiv ukradeného těla mění v užitkový a efektní trik v jinak klasické "high-school" zápletce o potřebě označkovat si svoje teritorium v kolektivu, působí o to více plytce, že se odvolává na skutečné klasiky, které dokázaly něco víc než jen opisovat archetypální lidský strach z cizince v nás. Navíc je ten film ve vší pubertální tuposti nudný a afektovaný. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Spoiler v komentu! I když emzák nevyčnívá z davu a i zde hraje hlavní roli přerostlý hmyz, nebo je to aspoň něco podobné švábovi, tak celkově je to velmi povedené scifi, které se tak trochu inspirovalo Invazí lupičů těl, ale to vůbec nevadí. Atmosféra by se díky tomu dala krájet a nikdo netuší, kdo je proměněný a kdo ne. Drogy jsou ale oproti skutečnosti velkým pomocníkem. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Možná, že mě ukamenujete, ale ze dvou nejznámějších filmů scénáristy Kevina Williamsona - Vřískotu a Fakulty - bych jako lepší vybral právě Fakultu. Navíc bych řekl, že Robert Rodriguez je mnohonásobně lepší režisér než Wes Craven (Smrtící přítelkyně, Upír v Brooklynu a jiné hlouposti) - prostě si vás podmaní obrazovou stránkou filmu. A tohle sice není jeho nejlepší film, ale mám ho rád. Navíc je zajímavé vidět Joshe Hartnetta v tak netradiční roli. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Robert natočil sračky typu Spy Kids, ale taky kultovní kousky jako Desperado a Od soumraku do úsvitu. Fakultu bych zařadil někde mezi. Není to žádná super podívaná, ale určitě zase nějak neurazí. Skoro by se dal tento film označit za jeho nejvíce originální. Ve většině jiných se totiž hlavně vykrádá. Velké plus pro film je určitě slušná herecká sestava, jednoznačné mínus naopak vidím v dnes již hodně špatných tricích. 60% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kevin Williamson převypravuje INVAZI LUPIČů TĚL pro teenagery v duchu svého VŘÍSKOTU, to jest se sympatickými postavami, napínavým dějem a zábavnými dialogy se spoustou metavtipkování. Jak je FAKULTA přiznaně neoriginální (a efekty digitální), tak je svižně napsaná, dobře obsazená a odehraná a efektně natočená, s příjemně podvratným podtextem, kdy žák zastřelí ředitelku a svět můžou zachránit jen drogy. Scéna průchodu školou obsazenou mimozemšťany je boží a ani variace/vykrádačka testu z VĚCI není špatná. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Kromě písniček americké skupiny The Offsprings zní v podkresu při záběrech na školu a procházející se studenty také kytarový motiv ze slavné písně „Another brick in the wall“ od Pink Floyd. Jejíž text je mimochodem satirickým popisem učebních metod a vzdělávacího systému na školách. (TomKey)
  • Když si Casey (Elijah Wood) v kabince zastavuje krvácení z nosu, můžeme si na zdi za ním všimnout nápisu “Tito & Tarantula“. V čele této americké rockové kapely stojí frontman a kytarista Tito Larriva, který pro režiséra Rodrigueze složil hudbu do dvou jeho filmů Desperado (1995) a Od soumraku do úsvitu (1996), rovněž si v nich i zahrál. (Stocki)
  • Famke Janssen v roku 2016 prezradila, že tento film v skutočnosti nikdy nevidela, čiastočne preto, že nechcela vidieť osud svojej postavy na obrazovke. (Arsenal83)

Reklama

Reklama