Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Paul Newman ve své nejlepší roli!! Snad jen role Eddieho Felsona mu může konkurovat. Frajet Luke, role naservírovaná Paulu Newmanovi přímo na tělo a Paul nám ukazuje frajerské úsměvy a pošklebky, za které ať je potrestán sebevíc, tak ho stejně nic nezlomí. Stuart Rosenberg moc známých snímků nenatočil, ale Frajerem Lukem a Brubakerem se navždy zapsal do dějin světové kinematografie. Geniální, jeden z nejlepších filmů z vězení..... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajnový "chlapácký" prison-film s velkou klikou v obsazení hrdiny. Ale hlavně, sympatický sdělení o vnitřní svobodě. Že ne každý je určen vést život dle společenských konvencí, všechen řád chce i svoji dávku chaosu a rebelský duše: sr*t na autority, pravidla a nařízení. Extra bod za rozvernou scénu s "Lucille" a kouzlo vyprahlých kalifornských lokací. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo naruší pořádek stráví noc v díře." Vždyť je to tak jednoduché. Stačí si jenom zapamatovat své číslo, neztratit lžíci, nedělat virvál, nervat se v baráku, být v osm v pelechu, nekouřit vleže, neodevzdávat špatné prostěradlo, nesedět na kavalci ve špinavých kalhotách, vracet prázdné láhve od pití, nemluvit hlasitě, pořádně makat a hlavně neutíkat. Vždycky se ale najde floutek, který to vidí jinak. Jako ctihodný občan věřící v právo jsem byl samozřejmě na straně dozorců a tajně doufal v návrat otrokářství do českých věznic, ale nějaká zparchantělá část mého JÁ si přesto hrozně přála, aby to Lukovi vyšlo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Emotivní vězeňské drama o vzbouření se proti systému (tak trochu předchůdce filmů jako Americká krása či Klub rváčů) s dokonalou atmosférou amerického jihu 60. let a několika nezapomenutelnými scénami (ano, pojídání vajec vládne). Miluju filmy o tvrdohlavých rebelech, kteří si za žádnou cenu nenechají poroučet od nějakých bezduchých goril. Nebo spíš vůbec od nikoho. ;-) A Frajer Luke (jedna z životních rolí Paula Newmana) tvoří spolu s Přeletem nad kukaččím hnízdem absolutní špičku mezi snímky s touto tématikou. 100 % ()

tron 

všechny recenze uživatele

„On nikdy nič nehovorí?“ – „Myslím, že práve niečo povedal.“ Uhrančivý Paul Newman (a trochu aj čertovsky opálený George Kennedy, ale napriek jeho super výkonu sa nedá povedať, že by šlo o klasický príbeh silného mužského priateľstva) rozohráva hru o 50 vajec a vyhlási vojnu systému, ktorý nemôže poraziť, ale musí to skúsiť, lebo ak to neskúsi a zostane tu, bude to preňho horšie, ako smrť. Stuart Rosenberg o 13 rokov neskôr režíroval i Newmanovho priateľa Roberta Redforda a náhodou tiež vo väzenskom epose. Frajer Luke je parádny film, má na svoju dobu revolučnú kameru plnú na tie časy netradičných (až neprijateľných?) záberov, plno kultových scén (časopis, jama, trasenie kríkom), smutných, ale pravdivých hlášok ("Škoda, že ľudia nie sú ako psy."; "Chlap musí ísť po svojej ceste.") a vtipných dialógov ("Čo ste si vtedy myslel?" - "Ja som vtedy príliš nemyslel."). Možno mi to pripadalo troška romantizované (jasné, chlapi sa pri ceste pekne namakajú, ale celé to pôsobí skôr ako troška drsnejší skautský tábor, kde sú bachari poňatí pomaly až ako náhradní otcovia a medzi väzňami panujú mimoriadne vrelé, kamarátske vzťahy), tak ale čo ja viem, možnože v tých dobách to tak naozaj bolo. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • V bývalé Československé socialistické republice nebyl film v kinech ani při četných reprízách v televizi uveden celý. Komunistický cenzor film radikálně sestříhal a zbavil „nevhodných“ biblických asociací, které Stuart Rosenberg do filmu nepokrytě implantoval. Vystřižena byla například úvodní scéna, kdy Luke (Paul Newman) ničí parkovací automaty. (FilmFan24)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama