Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 8/10/// PLUS: první setkání s drsným Harrym má své neodolatelné kouzlo, hrdina je tak dobrý, jak zlý a silný je jeho soupeř a Andrew Robinson vytvořil opravdového šílence a zdatného soupeře, Harryho styl a způsob řešení situací vás dostane, film i dnes má spád a napětí MÍNUS: ve vedlejších postavách najdeme spíš už pozapomenuté herce/// Shrnutí: Poprvé je to muž proti muži a svým způsobem je to ta nejsilnější rovnice, kde Clint Eastwood poprvé představil svého hrdinu a zaznamenal u diváků úspěch. Další díly budou variovat, někde přidávat, někde ubírat, ale kouzlo a způsob výstavby narace zůstane./// Celkem 80%/// ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer! Mimowesternové role z tohto obdobia sú mu prideľované role poliša, ktorý sa s ničím neserie, je to proste kanón. Príbehovo celkom slušné, aj keď to občas zaváňalo klišovitosťou, na 70te roky veľmi slušný film. Ale oveľa lepšie ako druhá časť 'Magnum Force'. 75%. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes tak kultovní status, slavnou hlavní roli, feeling špinavý 1970s kriminálky, filmařský cit pro nasnímání velkoměsta a dobře ujeťáckýho hlavního padoucha, nemůžu ani teď po letech s klidem zvýšit na 4 hvězdy. Chtělo to totiž střihnout o dobrých 15 minut, což by dějově vůbec nic nezměnilo a přidalo by k*rva spád. Jinak ale jednoznačný sympatie. Dle Eastwooda by už dnes taková (slovy některých kritik) "pravičácko-fašounská fantasy", či "gestapo movie", nemohla ani vzniknout - neboť na to už jsme moc politicky korektní a bez smyslu pro humor. Tím spíš je vlastně DIRTY HARRY cenný. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner .. Harry hates everybody. Nedokonale vyvážená cynická tvář s chybující povahou policejního macha s tělem i duší Eastwooda, kterému role nakonec sedla na mnoho let dopředu. Zápletka zkraje reflektuje dobové problémy San Franciska (Zodiac), jenže rozvinutí detektivního případu je hodně slabé a nuzné, kdy se jede moc přímo, bez nějakých překvapení. Dnes film nemá prakticky čím strhnout. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem tento film nikdy neviděl až do data, kdy píšu tento komentář... Nějak mi v dobách VHS unikl a myslím, že jako dítě a puberťák by na mne ani tak zdaleka nezapůsobil jako dnes ... V podstatě není co komentovat a dodávat. Tohle je prostě jasná kultovní klasika. Při sledování filmu jsem si uvědomil, kolik akčních filmů z něj po dalších téměř 40 let čerpá nápady a opakuje myšlenky ... Všechny ty Smrtonosné zbraně, Smrtonosné pasti nebo v nedávné době třeba klipová jízda 12 Rounds atd., atd. ... Dirty Harry ovšem nabízí jako film obrovský "prostor" a děj pro zábavu, obsahuje tolik témat, perliček z různých "sub-sub-subžánrů" ... Nesoustředí se striktně na jednu dějovou linku, ale plynule přechází z jedné části do druhé. Dlouhá stopáž je zde vyloženě výhodou. A jako celek je to obrovská zábava, která podle mého názoru ovlivnila "akční svět" více než drtivá většina podobných ("příbuzných") kultovních klasik a v podstatě můžu zmínit i kulturu obecně či třeba videoherní trh (GTA...) apod. ... Film od začátku svým dokonalým zpracováním, špičkovými i když decentními hereckými výkony dává divákovi pocit obrovské svobody hlavního hrdiny, který jezdí a běhá po obrovském San Franciscu a prožívá různá dobrodružství. Tento film se prostě povedl, je to průkopnický klenot a nejedná se o žádný levně vypadající grindhouse ... Opravdu špičkově provedená práce ve všech ohledech, tomuto filmu nejde nedát plný počet právě ve vztahu k jeho úctiodnému věku... ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Na začátku filmu se odehraje bankovní přepadení. Harry poté kráčí k jednomu z přeživších lupičů. V pozadí můžeme vidět kino, které uvádí film Play Misty For Me, režijní debut Clinta Eastwooda z roku 1971. (Vampireman)
  • Původní název filmu měl být "Dead Right". (Kulmon)
  • Debralle Scott, která představovala mrtvou Ann Mary Deacon se v tomto ilmu objevila poprvé a odstartovala se její poměrně slušná filmová kariéra. Původně měl být záběr na její mrtvé tělo dosti blízký, ale v zimě se tolik chvěla, že musel být použitý vzdálený záběr. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama