Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Drsná cool postava ztvárněná pekelně charismatickým Clintem Eastwoodem; to je něco na co si vždy potrpím. Podobně jako asi pro vždy budu milovat tyhle osamělé bojovníky za lepší společnost, zvlášť, když je hraje někdo s tím nejzajímavějším hlasem na téhle planetě, kdo pod bundou schovává Magnum 44. Jen jediná věc mi na tom filmu vadila; totiž že se z něj vytratila jakási vizualita. Možná je to jen moje malá úchylka, možná, že podobný problém bude mít řada mladších diváků, v každém případě v době kamerových filtrů a extrémně vizuálně podmanivých filmů, je na Drsném Harrym zatraceně poznat, že vznikl před téměř 40 lety. A je to celkem škoda. "Znásilnění? Jak jsi to mohl vědět?" "Když nahý muž pronásleduje s řeznickým nožem ženu a má při tom erekci, asi nebude vybírat peníze na červený kříž." ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Filmove sedemdesiate roky sa niesli v rezii tvrdych hrdinov, nasilia a pomarancovej krvi. Z japonska prisiel Sonny Chiba a jeho The Street fighter, z Hong Kongu Bruce Lee a Big boss, v USA to bol Clint Eastwood a jeho nicivym magnumom ozbrojeny Dirty Harry. Na to, ako hot-dog prezuvajuci Harry zlikviduje bandu, ktora sa snazi vylupit banku sa proste nezabuda. Eastwood svojho westernoveho hrdinu dokonalo previedol do "policajnej uniformy". Sice je na strane zakona, avsak ak zakon zlyha, Harry ho prekroci. A aj ked po prvy krat ta siesta gulka v zasobniku nebola, mi dobre vieme, ze Harry by toho lotra odstelil aj hlaskou, tak suchou, ze mily lupic by sa od strachu p...... . (10/10) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V 70’tkách to musela byť bomba. Teraz už na mňa tento snímok pôsobí tak hlúpo, že neviem či mám plakať, alebo sa smiať, pričom túto údajnú kultovku mile rád prirovnám ku gólu nožničkami z offsajdu. V prvom momente je z neho človek ohúrený, no nakoniec zistí, že vlastne nemá žiadnu výpovednú hodnotu 🤷‍♂️ Ja síce nemôžem povedať, že by ma “Drsný Harry” vďaka myšlienke o žandárovi bez pravidiel vyslovene nebavil, no tieto za vlasy pritiahnuté fajtovačky, bez štipky logiky a zdravého rozumu, rozhodne nie sú moja silná doména. Z celého snímku si budem pamätať akurát tak scénu so školským autobusom počas cesty, nič viac, nič menej. Raz a dosť - tretia (doslova) na hrane. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner .. Harry hates everybody. Nedokonale vyvážená cynická tvář s chybující povahou policejního macha s tělem i duší Eastwooda, kterému role nakonec sedla na mnoho let dopředu. Zápletka zkraje reflektuje dobové problémy San Franciska (Zodiac), jenže rozvinutí detektivního případu je hodně slabé a nuzné, kdy se jede moc přímo, bez nějakých překvapení. Dnes film nemá prakticky čím strhnout. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Štvrtá * je za to, že je to TEN slávny prvý DH. Veľmi príjemná eastwoodovka, ale ďalšie diely ju predčia väčšou hustotou hlášok, mierou akcie i výživnejšou prepracovanosťou hlavnej postavy. Najlepší je Harryho prejav na tému "čo sa stane, keď samovrah na činžiaku strhne so sebou aj poliša, ktorý ho chcel zachrániť" - dole potom nikto nevie, ktorý kus tela patrí komu :-). ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)
  • Titulní roli měl původně hrát Frank Sinatra, poté John Wayne, ale odmítl. Pak přišla nabídka Paulu Newmanovi, ten ji také odmítl, ale doporučil Clinta Eastwooda. (Kulmon)
  • Předpokládalo se, že se role Harryho Callahana ujme Frank Sinatra. Ten však roli odmítl. Dalším, koho producenti oslovili, nebyl nikdo jiný než Paul Newman. Ten ale zrovna neměl na natáčení Harryho čas, a tak doporučil Eastwooda. Tato volba se povedla na výbornou. Nabídku na hlavní roli dostal také Steve McQueen, ten ji však kvůli pracovní vytíženosti odmítnul. (Javert)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama