Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Za prvé je to velmi realistický western a to se musí nechat, protože přesně takhle to v určitých oblastech Ameriky probíhalo s osadníkama. Za druhé bych to o něco zkrátil, neboť se mi zdálo, že některé scény byly zbytečně natahované (ale to je jen můj osobní názor, každému správnému fanouškovi westernu to nevadilo:o). Jinak mi Alan Ladd připadá jako mladší Lex Barker :). ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád předlohu k tomuto filmu (co u nás vyšla pod názvem Jezdec z neznáma), takže na film jsem se vyloženě těšil. Velké zklamání. Všechny jemnosti textu, vše naznačené a nedořečené, převálcovala běžná holywoodská westernová podívaná. Už jen ta stylizace Shanea zcela popírá knihu. A prý to má být legendární dílko........ ()

senor 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to odsoudil jako přeromantizovaný film s divně se chovajícími postavami a uřvaným spratkem, ale napodruhé musím dát plný počet hvězd. Tohle je skutečně jeden ze základních kamenů westernu. Shanea by nemohl hrát nikdo jiný než Alan Ladd, který vypadá přesně tak jak by si ho Joe představoval. Skvělá kamera a lokace, jeden z nejlepších záporáku westernu v podání Jacka Palance, výborní Heflin, Johnson a Arthur. A na tom závěru je skvělé to, že ačkoliv to vypadá že neohrožený hrdina odjíždí triumfálně vstříc novým obzorům, je taky klidně možné že je smrtelně zraněn a odjíždí zemřít do ústraní (nebo jak se říká "do houští"). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • Film bol dokončený už v roku 1951, ale proces úpravy režiséra Georgea Stevensa bol taký prísny, že na trh bol uvedený až v roku 1953. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie, pretože film bol veľkým úspechom. (westerns)

Reklama

Reklama