Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja mám staré horory rád. Sú naivné , svojim spôsobom aj strašidelné ale predovšetkým sú magické. Tieto filmy sú magické tým že prvý krát nám ukazujú to čoho sa najviac bojíme tak aby sme sa dokázali s príbehom stotožniť. Ja mám radšej celkovú mytológiu upírov a vlkolakov ale samozrejme knihu Frankenstein som čítal a považujem ju tak isto ako aj Draculu za najlepšie knihy vôbec. Keď som si zohnal pôvodného Frankensteina bol som mierne sklamaný, pretože kniha bola úplne iná a vyznelo to tak ako pôvodný horor o Draculovi oproti knihe. Lenže Whale natočil sequel ktorý považujem za najlepší horor štúdia universalu a nie pre jeho strašnosť ale práve pre tú magickosť, ktorá mi nedovolila odtrhnúť oči od obrazovky. Karloff je fantastický ako vždy ale keď jeho monštrum prvýkrát povie slovo friend, alebo mu stečie po tvári slzy nadobúda tento film iný rozmer v celkovom ponímaní hororového žánru. Aj keď názov filmu je frankensteinova nevesta vystupuje tam asi 10 minút možno menej ale toto je hlavne príbeh o frankenstainovi a o jeho mieste v tomto svete. Pomalá kamera a detailná réžia Jamesa Whaleho vytvára s tohoto filmu niečo čo som vôbec nečakal a to nástupcu Nosferatu. S tým že tento film nestrašil ale dojal. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Nemocnice Frankenstein Hope a strašidelná pohádka pro (tehdejší) dospělé - s fatálním morálním ponaučením, dodnes plně naléhavým - kdo nevěří, na TLC to běží, i novodobí Frankensteinové koketují s výrobou poloumělých bytostí, ve snaze ošálit stáří a možná přelstít i smrt... Na svůj věk nenásilně zhlédnutelné, slušně zahrané a jak bývalo dobrým zvykem - parádně nasvícené :-). Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden s oblíbenými filmy POMA... čímž u mě po druhém snímku v pořadí získává nálepku jakési monsterplačky:-), nic proti ničemu, přirozeně. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já tedy nevím, jestli jsem se jenom nedívala ve špatné náladě, ale přijde mi, že tohle pokračovaní pošlapalo všechny principy, kvůli kterým byl původní Frankenstein dobrý/zajímavý. Úvod s autory byl sice super, konec v laboratoři a syčení extrémně super, všechno, co udělal Boris hyper mega super, ale ten zbytek... Nesnesitelné vedlejší postavy v čele se starou služkou a snoubenkou, Henry je impotentní idiot i nadále, doktor Ďábel a jeho kufr s lahvemi úsměvný až směšný... V druhé půlce se to všechno zlepší, ale při celkovém pohledu atmosféra utrpěla velkou ránu. Film se zaobírá spoustou blbostí, aby se mohl obratně vyhnout tomu, co by mohlo na příběhu být opravdu zajímavé. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná, které se dnešní horory se vší dostupnou technikou nemohou rovnat. Je obohacená oproti předchozímu filmu o hudební složku a dojímavou snahu o polidštění monstra navázáním přátelství se slepcem a vytvořením stejně monstrózní ženy. Karloff i jeho nevěsta svým charismatickým projevem zatlačují do pozadí veškeré další účinkující snad jen s výjimkou doktora Pretoria. Hororové ocenění si zaslouží strašidelné sídlo, šílený vědec, davové scény i vypointovaný závěr. Soudím, že při snaze oživit nevěstu, jsme byli svědky první transplantace srdce. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Frankensteinova nevěsta se stala jedním z nejlegendárnějších hororů a vedle monstra v podání nezapomenutelného Borise Karloffa se zde objevila i jedna z ženských ikon hororu v podání Elsy Lanchesterové. Když odpustíme mírnou naivitu tohoto skoro 80 let starého díla, budeme se skvěle bavit. Hudba je parádní. Finále nezapomenutelné. Toto je prostě jedna z největších a nejzákladnějších klasik monster-hororů studia Universal. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • Postava lorda Byrona se v prologu zmíní o Frankensteinovi, ale myslí tím monstrum a nikoliv doktora Henryho Frankensteina. To je samozřejmě špatně, jelikož správně by mělo jít o Frankensteinovo monstrum, jak je jinak po celou dobu nazýváno. (DaViD´82)
  • Představitelka malé holčičky, kterou Frankensteinovo monstrum v první části zabilo, zde má malinkou roli (není ani v titulcích) jiného děvčátka. (DaViD´82)
  • Je s podivem, že vzhledem k mnohým námitkám cenzorů i producentů, se i přes mnohé úpravy a vystřihování, nakonec do finální verze dostala scéna Frankensteinova monstra přivázaného ke kůlu ve stejné poloze jako byla ta Ježíše Krista při ukřižování. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama