Reklama

Reklama

Strašení

  • USA The Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tajemný dům, který přináší smrt, skupina parapsychologů, kteří chtějí vyzkoumat podstatu nadpřirozena, hrůza, děs a zánik. Postavte se tváří v tvář neznámu i vlastní minulosti. Tento ČB snímek z roku 1963 patří ke klasice žánru a v roce 1999 byl natočen remake se stejnojmenným (anglickým) názvem, který u nás vyšel pod názvem Zámek hrůzy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

anais 

všechny recenze uživatele

Perfektní práce se zvukem, střih a kamera. Dokud jsem neviěl tento film, tak jsem skutečně netušil, jak mocný dojem lze vyvolat pouhým záběrem na stěnu nebo lidský obličej. Narozdíl od svého nezdařilého remaku z 90.let tento film postrádá jakékoliv triky (nepočítám li pružné dveře), od začátku do konce nevidíte jediného ducha, a přesto je atmosféra strachu tak intenzivní, že pouhá věta "cítíš ten chlad?" vyvolá v divákovi mrazení! (alespoň já jsem toho příkladem). Přes tuto dokonalost po formální stránce jsem se nedokázal zbavit dojmu, že sleduji delší díl nějakého starého anglického seriálu. Také mi nepřišla příliš věrohodná postava doktora vedoucího výzkum v domě - jeho přesvědčení, že nadpřirozeno existuje nebylo nijak věrohodně podložené, a jeho výroky s vážnou tváří byly z počátku trochu legrační... Čímž rozhodně nechci nikoho odradit, ba naopak, dodává to filmu jakýsi lehce béčkový nádech, který mění film v naprostou nutnost pro milovníka hororů! ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Psychologický horor, který vám nedá během filmu jediný přímý direkt, ale systematicky podkopává půdu pod nohama, aby v závěru stačila jedna dvě malá popíchnutí a člověk letí... Vyvolat až fyzický strach prostou lekačkou nebo schody (!) dokáže jen mistr. Nebo lépe řečeno mistři, ještě ti za kamerou a psacím stolem. ___ Za půl století není Haunting ani o den starší a jeho dopad je největší až po skončení. ()

Reklama

panjosef 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po té dlouhé době natěšení jsem byl nakonec relativně zklamán. Není to samozřejmě špatné, ale... Pořád jsem si říkal, že to vypadá, že tenhle snímek těžce vybočuje z řady tehdejších ČB haunted house hammerovek, orchestrálních teatrálií a kdoví co ještě, blablabla, a byl jsem zvědavý, jak bude vybočovat. No a nakonec... on vlastně až tak nevybočuje. Občas jsem sice trochu strach měl, ale pořád, je to s orchestrem, je to teatrální, ty nejklasičtější žánrové postupy, modelové hollywoodské prvky (pokud se ozývá zpěv, tak je to těžká amerika, dětská creepy udělátka, no jéje), všechno tak nějak standardně. Režisér si navíc velice oblíbil modelovou scénu strašení, kdy něco zarachotí, herec dostane strach a pak je záběr na děsivý obličej některé ze soch v domě. Samo o sobě je to super, vypadá to děsivě a bizarně, ale když se to objeví asi po páté, tak už je to dost otrava. Na druhou stranu jsou mnohem kýčovitější a teatrálnější snímky, tady je alespoň zachován poměrně vysoký kvalitativní standard. Je to taky i hodně o mém problému, jelikož jsem rozmlsaný moderními postupy, elektronikou, dark ambientem a trochu jinou stylizací než tou ortodoxně dřevní. Přes to všechno mi ale přijde zvláštní, z jakého důvodu je tenhle snímek vyzdvihován až nevím kam, že je ultraděsivý i v dnešní době, nadčasový atd., když dle mého názoru naopak z šedi dobového průměru pouze letmo vyskakuje. 6/10 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nelson Gidding .. Uzavřená mysl je nejhorší obrana proti nadpřirozenu. Obdivoval jsem pečlivou práci filmařů, především kamera je perfektní. Film staví na atmosféře, kterou tvoří především tajemné zvuky starého domu a je protkán monology jedné z postav, které se její neradostný život pod psychickým nátlakem událostí zcela rozpadá a směřuje k šílenství. Ovšem nebál jsem se a tento druh atmosféry na mne prostě nějak nefunguje. Jistě, strach měl pramenit z toho, že nevíme, co se skrývá za zavřenými dveřmi, ovšem pokud měl doktor Markway v záměru udělat v domě výzkum paranormálních jevů, tím že bude nečinně postávat za dveřmi toho těžko dosáhne..:-) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Uff! Uběhlo téměř půl století od natočení tohoto filmu a stále má čím vyděsit. Ba nejen to. Strašení je mimořádně kvalitní psychologické drama. Ty sžíravé vnitřní monology hlavní představitelky. A vizualní stránka? Absolutně dokonalá. Strašidelný dům z Psycha se tomuto nemůže rovnat. Znázornění "Hill Haunting" předčí i skvělé kulisy starých Frankensteinů s Karloffem a to už je co říct. Práce s kamerou, stíny a hudbou je vyjímečná. Už jen úvodní představovací scéna zlé minulosti domu je dokonalá. A pak scény ze schodiště nebo dobívání se ducha přes zavřené vydouvající se dveře. The Haunting je vrcholem svého subžánru a naprostá nutnost pro fanoušky hororů. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (8)

  • Eleanor (Julie Harris) jezdí autem Hillman Husky Series II (1960). Když s ním na konci nabourá do stromu, nabourané auto se změní na starší Hillman Husky Phase 1 (1955). (Stejšn)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Shirley Jackson. (Hans.)
  • Exteriéry strašidelného domu byly točeny na zámku Ettington Park v Anglii, který vykazuje charakteristické rysy romantické pseudogotiky (datované k roku 1786). (Mariin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno