Reklama

Reklama

Strašení

  • USA The Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tajemný dům, který přináší smrt, skupina parapsychologů, kteří chtějí vyzkoumat podstatu nadpřirozena, hrůza, děs a zánik. Postavte se tváří v tvář neznámu i vlastní minulosti. Tento ČB snímek z roku 1963 patří ke klasice žánru a v roce 1999 byl natočen remake se stejnojmenným (anglickým) názvem, který u nás vyšel pod názvem Zámek hrůzy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ikonické strašidelné filmy sú zväčša zárukou kvalitného diváckeho zážitku. Ten sa však pri Strašení tak úplne na sto percent nedostavil. Len tak zhruba na 60. Primárne pre hlavnú chybu, ktorou trpí každý slabší horor - totiž tú, že nedokáže diváka vystrašiť, ba ani vyvolať v ňom zvláštnu predtuchu, podivuhodné mrazenie, záhadu. Režisér sa snažil ako mohol, no celkove to bolo menej desivé, ako návšteva strašidelného zámku v dnešnom viedenskom Prátri. Napriek zaujímavej zápletke, v ktorej sa snaží lovec záhad získať s pomocou privolaných médií (dvoch žien) a mladého skeptika (nádejného dediča domu) dôkaz o existencii nadprirodzených síl v dome s temnou minulosťou,  záhadnými úmrtiami a zvláštnymi úkazmi v ňom. Časť filmu, kedy sa hlavná hrdinka rozhodne zobrať život do vlastných rúk a šlohne rodinné auto, silno pripomínala  úvodnú časť filmu Psycho Alfreda Hitchcocka, kde mladá sekretárka ukradne firemnú tržbu a vydáva sa autom naprieč Amerikou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden nadšenec do paranormálnych javov nabuliká pár ďalších a potom idú spolu objavovať bránu do druhého sveta. Síce som nepochopil to ich vedecké bádanie, ani aké metódy používali, ale dobre, zabavil som sa celkom slušne. V prvom rade som si uvedomil jednu vec. Na strašenie nie sú treba nejak zvlášť vyčačkané technické vymoženosti a bubáci, základ rozhodne tvorí strašidelný interiér/exteriér a s ním spojené strašidelné zvuky. A pravdou je, že viktoriánske sídlo, kde postavy žili a bádali, strašilo aj samo. Tak nejak som si vždy predstavoval strašidelný dom, do puntíku a do posledného tieňa prepracované, a k tomu netreba zabudnúť ani na perfektnú kameru. Scéna s dverami ma v tomto smere nadchla. Škoda len toho naivného herectva, hlavne u hlavnej hrdinky, jej postava mi liezla riadne na nervy. Celkom spokojnosť. Silný priemer. 67/100 ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Robert Wise si během své tvůrčí kariéry vyzkoušel velkou škálu různých žánrů a vždy zabodoval - když natáčel sci-fi, vznikl legendární Den, kdy se zastavila Země. Když natáčel muzikál, vzešel z toho fenomenální West Side Story. A o dva roky později se Wise zapsal do dějin kinematografie i svým hororovým filmem Strašení. Je to snímek s nádhernou a hrůzyplnou výpravou - Hill House, tajemný dům jako stvořený pro strašení, dává základ k opravdu hororové atmosféře. A ačkoliv se ve filmu dočkáme spíše psychologického teroru (duchy rozhodně nečekejte), na působivosti Strašení rozhodně neztrácí. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Tady byl ten hype asi moc silnej. Po skvělé zkušenosti s Taste of Fear jsem se odhodlal k dalšímu 50 let starému dílku a teď jsem trochu zklamaný. Hororová klasika Strašení se má příští rok dočkat remaku a ten budu hodně vyhlížet. O co teda vlastně jde? Na začátku filmu je nám představen barák, kde se to všechno bude odehrávat. Barák, kdezařvalo z podivných důvodů opravdu hodně lidí. Následně se na scénu dostaví historicky první vyšetřovatel paranormálních jevů, který naverbuje pár spolupracovníků a vypraví se barák zkoumat. Potuď dobré. A teď k tomu horšímu. Film je to tzv bezpointový. Ano, něčím se to uzavře, ale nepřekvapí vás to. Dále je problém v tom, že jedna z halvních "hrdinek" ve "vyšetřovacím" týmu je strašně protivná a celým filmem vás bude provázet její zoufalý vnitřní monolog o tom, že její život je naprosto v prdeli. Ve filmu jsou děsivé scény a dočkáme se i dvou moc pěkných lekaček, ale čekal jsem prostě víc. Rozhodně to není děsívé k nevydržení a ten zub času se zrovna tady podepsal dost negativně. Asi to stojí za to zkouknout, ale nedávejte si to na začátek seznamu. 6-7/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Perfektní práce se zvukem, střih a kamera. Dokud jsem neviěl tento film, tak jsem skutečně netušil, jak mocný dojem lze vyvolat pouhým záběrem na stěnu nebo lidský obličej. Narozdíl od svého nezdařilého remaku z 90.let tento film postrádá jakékoliv triky (nepočítám li pružné dveře), od začátku do konce nevidíte jediného ducha, a přesto je atmosféra strachu tak intenzivní, že pouhá věta "cítíš ten chlad?" vyvolá v divákovi mrazení! (alespoň já jsem toho příkladem). Přes tuto dokonalost po formální stránce jsem se nedokázal zbavit dojmu, že sleduji delší díl nějakého starého anglického seriálu. Také mi nepřišla příliš věrohodná postava doktora vedoucího výzkum v domě - jeho přesvědčení, že nadpřirozeno existuje nebylo nijak věrohodně podložené, a jeho výroky s vážnou tváří byly z počátku trochu legrační... Čímž rozhodně nechci nikoho odradit, ba naopak, dodává to filmu jakýsi lehce béčkový nádech, který mění film v naprostou nutnost pro milovníka hororů! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (8)

  • Exteriéry strašidelného domu byly točeny na zámku Ettington Park v Anglii, který vykazuje charakteristické rysy romantické pseudogotiky (datované k roku 1786). (Mariin)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Shirley Jackson. (Hans.)
  • Eleanor (Julie Harris) jezdí autem Hillman Husky Series II (1960). Když s ním na konci nabourá do stromu, nabourané auto se změní na starší Hillman Husky Phase 1 (1955). (Stejšn)

Reklama

Reklama