Reklama

Reklama

Útěk z vězení

(seriál)
  • USA Prison Break (více)
Trailer 1
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 455)

tron 

všechny recenze uživatele

I. séria: Je pravda, že doba praje „iným“ televíznym seriálom ("24", "Nezvestní") a "Prison Break: Útek z väzenia" nie je za žiadneho lúzra, aj keď moje srdce si príliš nezískal. Lepšie, ako "Nezvestní", to už z princípu nemá prečo byť - už preto, že hrdinov je podstatne menej a ich psychológia je na úrovni... Bretta Ratnera... ktorý režíroval "náhodou" prvý diel. Takže, ak vám nesadne titulný šialene potetovaný Wentworth Miller a jeho seriálový bad brother Dominic Purcell (je pravda, že obaja sú asi takí kvalitní herci, ako ja...), potom máte problém, pretože žiadne ďalšie „poriadne“ postavy vám táto televízna šou neponúkne (dokonca ani "ksicht" Stormare ma nebavil). K tomu si prirátajte nudnú sprisahaneckú rovinu (odohrávajúcu sa mimo väzenia) a zistíte, že okrem samotného adrenalínového, až strašidelne detailne plánovaného pokusu o shawshankský útek, vám tento seriál príliš neponúka. Na prvú sériu to ale stačí bohato. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Poté, co v druhé sezóně Prison Break vyměnil napětí za clifhangery a příběh za nehorázně protahovanou břečku jsem jeho sledování vzdala. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem teď viděla několik dílů čtvrté řady a ukázalo se, že PB tak úplně ztracený není. Svou trapnost dotáhl na mez, kde už dá nazývat vtipností. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Seriál o útěku z věznice. Zdánlivě tuctový námět, ovšem zdání v tomto případě zdatně klame. Největším kladem je neuvěřitelné sžití se s hlavní postavou, které snad ani nelze nefandit. Každá epizoda přináší hned několik většinou nečekaných a překvapivých situací, u kterých napětím ani nedýcháte. Výše zmíněné platí pouze o části ve vězení a bohužel ne i o vedlejší dějové linii "na svobodě". Tato část zabírá cca čtvrtinu každé epizody a ač je také kvalitní, tak přeci jen je poněkud tuctová a již jsme ji v různých obměnách viděli jinde. Přesto se rozhodně vyplatí ke strhujícímu Scofieldovu útěku z věznice Fox River přidat, jelikož chytne a nepustí... Run Scofield, RUN! 1.sezóna (5/5) Během prvních dvou epizod to nabere tempo, které strhne a nepustí. Dravé, hravé, inteligentní a napínavé až za hrob. To platí do 13. dílu, jelikož původně zde měl být seriál ukončen. Šlo "pouze" o výplň před novou sérií "24". Ovšem ohromný úspěch donutil tvůrce k natahování. Bohužel. Takže od 14. dílu jde kvalita dolů; respektive zběsilé tempo zvolní. Stále je to ovšem perfektní, ale již ne tak "kondenzovaným adrenalinem". Místo abyste celou stopáž ani nedýchali, tak tu je vždy pár dokonalých momentů a mezitím snesitelná vata. To co to však spolehlivě drží na hraně dokonalosti jsou jednotlivé charaktery a jejich představitelé. Ke konci série se začne kvalita vracet do starých kolejí, aby vše vyvrcholilo dokonalou a zcela bezchybnou předposlední epizodou, která je předčasným vrcholem celého seriálu. Dojem z celé série s úspěchem zkazí poslední díl, který by svou kvalitou zapadal spíše do... 2.sezóna (3/5) ... této řady seriálu. Jediná dobrá zpráva je, že Prison Break nenudí. Ovšem napínavý již není snad ani vteřinu. Je rozmělněný nezajímavými dějovými liniemi, kterých tu je na půltuctu. Je naprosto tristní, tak moc až je nechtěně směšný, zvláště v konspirační rovině (skvěle to vystihuje jeden vážně míněný monolog z epizody 2x14 : "So,this is the conspiracy,huh? Bunch of little boys in suits running around, trying to kill each other. It's pathetic..."). A to tak, že hodně. Většina sitcomů může jen z povzdálí tiše závidět. Pečlivě budované postavy, jejich motivace, to vše jde do kopru. Náhody, nesmysly a scenáristické kiksy vládnou všem(u). Ale jak říkám, je to TAK MOC špatné, až se budete za břicho popadat. Ke konci se mírně začne vracet zdání kvality a pocit deja vu z minulé série. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

První dvě série kompletní. Při sledování první série mi tuhla krev v žilách, mlátil jsem sebou nervozitou v křesle... Jednoduše řečno, ukázkově mě to vtáhlo a celou první řeadu možná na pár dílů někde v prostředku jsem zhltal bez větších připomínek. Dobrý nápad, zkušené stavění a hrocení atmosféry, přesvědčivé výkony herců, ztvárňujících živé postavy, s vlastním charakterem. Ke konci už bylo cítit, že děj ve vězení už se nedá natahovat a všemožné komplikace plánu na útěk už začali pomalu otrvaovat, ale drtivý závěr vše bez potíží vyřešil. Skvělé. 90% I nástup druhé série byl velice slibný, ale už záhy se začal neuvěřitelně zvrhávat v pro mě dost nudnou špiónskou jízdu, kdy se naprosto přeskupily priority, prim v dosavadním relativně realistickém příběhu začala hrát kompoziční motivace, scénáristé si uměle vypomájí mechanismem deus ex machina (zastoupené tajemnou Společností)... Některé prvnky působí najednou hodně komicky, dříve centrální hrdinové jsou najednou skoro až do počtu, celý příběh je prostě děravý a nesoudržný a konec a pointa posledního dílu mě doslova znechutila. Škoda. Z mého pohledu velký kvalitativní propad. S ohledem na sérii první a některé nepopiratelné kvality (herecké výkony, akční scény) však pořád čtyřhvězdičkové. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

1. séria - 100%., 2. séria 70%, 3. séria 60%, 4. séria 50%...Prison Break ťaží hlavne z toho, že téma úteku z väzenia je vždy lákavá a našťastie to tvorcovia zvládli na výbornú, hlavne obsadenie zaujímavými tvárami, ale i vedľajšie postavy, ktoré práve preto, že je to seriál dostali naozaj slušný priestor. K druhej sérii, ktorá práve beží na TV JOJ sa vyjadrovať nebudem (ale vraždil by som pre ten vysielací čas do neskorej noci), snáď iba toľko, že je nečakane rovnako dobrá ako prvá. Dobrý scenár, výborné zvraty v príbehu, niektoré zaozaj nečakané, takže nikto si nemôže byť ničím istý a to je pre diváka len dobre. S tou Michaelovou premyslenosťou celého plánu to už niekedy liezlo na nervy, ale čomu celkom nerozumiem je, že sa celkovo dobre zapadajúci plán úteku nechal zhodiť až do očí bijúcimi hlúposťami. Tí čo pracujú v stavebníctve, alebo sa aspoň rozumejú, tak určite neprehĺtli vŕtanie niekoľkých dier do betónu !!! jediným šľahačom na vajcia! (keby desiatimi, no) a super Zucherovo zahladenie stopy diery v podlahe polovičným vreckom cementu! a to všetko tak, že si to dozorca ani po dôkladnom prezretí nevšimol. Kvôli výborným zvratom, kvalitným hereckým výkonom a napínavému príbehu, som na tieto malé nedorozumenia zabudol. Nejde nespomenúť tú seriálovú rozťahanosť, ale napr. keby všetky tie diely zahustili do jednej kvalitnej desaťdielnej série, bola by to riadne nadupaná jazda. ()

Galerie (675)

Zajímavosti (119)

  • Oscar Shales (Jimmy Daniels) je anagram slov „search loss“. (ash99)
  • Návrh tetování, které má Michael Scofield (Wentworth Miller), vytvořil světoznámý tatér s dlouholetou praxí Tom Berg. (Roland Sands)

Související novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (více)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (více)

Reklama

Reklama