Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (2 201)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Divte se s otevřenýma pusama, ale pro mě letos největší zážitek v kině. Byla jsem sice téměř nejstarším účastníkem v sále, dávno mi není šestnáct a neposlouchám emo, ale málem jsem se rozplynula blahem. Catherine Hardwicke nezklamala, řemeslně hodně dobré. Tímto bych chtěla protiargumentovat Jancllovi, který zastává názor, že z hovna malinu neuděláš. Jde to. I dvě maliny! Má romantická dušička zaplesala, škoda, že jsem před pár lety nevypadala jako Kristen Stewart. To děvče je nádherné! (Asi jako jediná osoba ženského pohlaví jsem se do ní zamilovala víc než do Pattinsona.) I když to mi to občas dost připomínalo Klan létajících dýk či Tygra a draka, ty "veverky" na stromech měly glanc. Místy hodně vtipné, ne však směšné. Co říct na závěr? Áááááááááá. :-) 5x :-) PS: Nejsem přiblblé emo děcko, Edo. A to je konec našeho přátelství! Už po druhé! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Super massive emo shit. Už dlouho mě žádný film takhle nevytočil. Zpomalené záběry, detaily věčně zachmuřených tváří, naprostá absence byť jen špetky nadhledu a humoru, tupá frázovitost veškerých dialogů, směšnost létacích a akčních scén, prostě zoufalství pro přiblbá emo děcka. Sorry, Bebe... I'm too old for this shit. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se také konečně rozhoupal a podíval se na megahit poslední doby, romantické fantasy Stmívání. Je třeba držet krok s dětmi a být in, když je Stmívání tak častým tématem hovoru, zvláště ještě ne úplně dospívajících slečen, je dobré být v obraze, o čem že se to vlastně baví. Čekal jsem jen to nejhorší, pokleslou mládežničinu á la Buffy nasoukanou do pláštíku blockbusteru, ale ve výsledku musím konstatovat, že jsem byl vlastně celkem příjemně překvapen a skutečně příliš nechápu, proč je Stmívání na čsfd v takové míře podhodnoceno. No samozřejmě, není to ani žádný zázrak, čistě průměrný americký velkofilm pro náctileté, ale v tomhle ranku patří mezi to lepší, co může podobný žánr nabídnout, jen je, jak si žádá z normálu trochu vyšinutá doba, vše maximálně zatraktivněno. Klasická teenagerská romantika je tak trochu pokřivena emo nádechem, normální dívka, která je však samozřejmě tak trochu jiná, nová škola, pubertální spolužáci, záhadní neznámí, atraktivní auta, trocha toho, trocha onoho...a samozřejmě ON, krásný, fešný, uhrančivý, tentokráte ale trochu pobledlý a prokletý. Slibovaná věčná láska je tu tak paradoxně opravdu věčná, city se tu tříbí na bázi krve a vztahů v potravinovém řetězci, dost mi to také připomnělo vykradený seriál Pravá krev, který je ovšem o pár řádů lepší, vše tu prostě funguje tak, jak v teenagerském megahitu má, mě, dospělého diváka ovšem nijak neurazí a nešokuje, ani litry krve, ani přehnanou vulgaritou, ba ani přehnanou autostupiditou. Trochu mi sice vadilo, že tvůrci porušují letitá železná pravidla žánru (upíři jsou vidět v zrcadlech, nemají upíří tesáky, otisk kousnutí je otiskem celého chrupu, likvidují se spálením na hranici, slunce je nesežehne, jen metamorfuje jejich kůži atd.), no, ale je to jejich umělecká licence a do té mi vlastně nic není. Stmívání je prostě audiovizuální emo obraz dnešní mladé generace (respektive její něžnější poloviny) a jako takový si nese svá stigmata. Pochopitelné je i ukotvení ve fantasy žánru, kde volně rozvíjí komerčně megaúspěšnou linii ság poslední doby Harry Potter - Letopisy Narnie - Stmívání... Tak nevím, jestli se mám podívat na tu dvojku... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hrůzu, dostal jsem průměr, na který se dá bez ujmy dívat. Kristen Stewart a Robert Pattinson mezi sebou mají trošku té potřebné chemie, sem tam se povede i některá hláška. Režie ovšem není ničím výjimečná, nezaujme a taky se dost zběsile stříhá. Další mínus jsou určité slabé triky, v tomto druhu snímku bych uvítal méně triku, ale lépe provedených. Mixování těchto protichůdných žánrů se ovšem povedlo. Iritovaly mě věci se kterými jsem dopředu počítal „ten je tak krásný“ „ohhh ten je tak krásný“ ;-) Knihu jsem nečetl (ani se nechystám) i tak jsem byl na toto připraven z okolních reakcí, prý se to v knize vyskytuje ještě v daleko větším množství, ne díky nechci ;-) 5+/10* další díly mě v kině určitě minou, na DVD si je možná ale seženu. btw: scéna s baseballem měla velké ambice a vytvářela dobrý pocit, ale záhy byla pohřebena příchodem těch druhých….škoda. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Po tomhle hodnocení asi budu za magora a malé pubertální děvčátko, ale mně se to fakt líbí :) Výborně jsem se bavil, fascinovaně jsem sledoval práci kamery, nechával se unášet hudbou a pozoroval, jak z Pattinsona vyrůstá horší verze Nicholase Cage (když Bella v desáté minutě filmu vejde do třídy, tak ty Edwardovy reakce jsou k pochcání! Doslova!). Svítící upíři a mizerné triky mi zas tak moc nevadí a kvůli scénám jako upíří basebalový zápas bych na to zašel do kina. Film hlavně na efekt a to na mě působí. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Na konci zazní skladba "15 Steps" od kapely Radiohead. Její frontman Thom Yorke napsal speciálně pro druhou část ságy s podtitulem Nový Měsíc (2009) skladbu "Hearing Damage". (Sharlay)
  • Na internetu v době uvedení Stmívání existovalo více než 350 fanouškovských stránek filmu. (Sufferer)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama