Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 4
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 4

Recenze (3 077)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 4,404 // Otvárací Víkend USA: $160,887,295 // Kvôli krajšiemu pôžitku som si aj pri tejto sérií najprv pozrel predošlé dva dieli a až potom to posledným zakončil v kine. Ako aj pri predchádzajúcom dieli aj tu je najzaujímavejšou postavou, postava záporná. Dokonca sa mi rola Banea páčila o niečo viac ako rola Jokera z dvojky. Nolan sľuboval Epické zakončenie, ktoré sa však nekonalo, teda aspoň z môjho pohľadu. Neviem ako u ostatných, ale u mňa ostáva The Dak Knight najlepšou časťou série. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Chraplal versus chrchlal. Temný rytíř povstal a já si nalhával, že si kvůli tomu na zadek nesednu, ale… Sedl a to pořádně. Finále trilogie, jemuž lze vytknout snad jediné. Na rozdíl od Temného rytíře, který dokázal najít vlastní cestu a nebýt klasickým hollywoodským pokračováním, tak závěr trilogie již tímto syndromem trpí; a to především v závěrečné třetině. Je to prostě to samé co Temný rytíř, ale v epičtějším, osudovějším, velkolepějším, blbějším i přepálenějším balení, během kterého Nolan honí možná až moc zajíců najednou. Méně bývá mnohdy více, ovšem v tomto případě jde o výjimku potvrzující pravidlo, jelikož i přesto nejde o horší film než-li dvojka a to z důvodu, že tentokrát již Bruce Wayne (potažmo jeho alter ego) není „tak nějak navíc“ a v hlubokém stínu tria Joker, Dent, Gordon, ale hraje jasný prim (byť dobře půl filmu absentuje); a díky tomu fungují emoce a díky nim následně funguje úplný závěr závěrečné části TAK výtečně i navzdory tomu, že vlastně nikdo nezaplatí cenu nejvyšší. Což působí až nepatřičně. Jednička však zůstává nepřekonána, ne že by byla o tolik lepší, ale jako jediná nesere mramor. PS: A případnou čtyřku vzhledem k nastolenému trendu může točit snad jedině Michael Mann. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Teprve až po druhém zhlédnutí jsem plně pochopil a docenil to, proč Nolan po vzývané dvojce otočil kormidlo a opět zajel do komiksových vln, podobně jako u prvního dílu. Trojka totiž víc než cokoliv jiného především uzavírá trilogii. Chápu ty zklamané ohlasy, které čekaly něco ve stylu vtipného anarchistického magora Jokera, ale výtky o mizerném odvyprávěném příběhu neberu ani omylem. Slovní spojení ‚monstrózní epika‘, které mnozí kolem používají, se totiž na tohle hodí jak nic jiného. Nekompromisní Bane hrubou silou sráží Gotham na kolena, aby jej před tím, než mu dá ochutnat smrt, přinutil trpět. Stejně tak jako jeho strážce v černé kápi. Tohle není od bratrů Nolanových vyjádření jejich světonázoru, tohle je kritika všech, pro které je myšlenka sociální spravedlnosti politickou modlou. A proto, než poslední atom dokončí štěpnou reakci, je třeba povstat fyzicky, ale hlavně duchovně. A to je motor celého filmu, který buduje Nolanovo precizní vyprávění, které funguje jak v dialozích postav, tak v překvapivě střídmé, ale výborně surové akci. To vše pak už jen skvěle doplňuje Zimmerova hřmotná hudba, bez které by ten film fungoval o třetinu méně. Pokud tohle chce u Warnerů někdo restartovat, měl by už teď přemýšlet o změně povolání. PS: Christopher Nolan je spolu s Davidem Fincherem nejlepším filmovým vypravěčem své generace. Bez debat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všem comicsovým superhrdinům je patrně známa má neuvěřitelná fyzická kondice, protože při mém potulování nočními ulicemi mezi kudlami kriminálních živlů mi žádný z nich nikdy nepřiletěl na pomoc. Přesto na reinkarnaci Batmana věřím, jsem si plně vědom toho, že pan Nolan při posedávání na režisérské stoličce chyby nedělá a proto fandím všemu, co doposud natočil. Tentokrát však chybně předpokládal, že si oba skvělé předchozí díly budu podrobně pamatovat nebo se na ně v rámci samostudia znovu podívám. Jenže já jsem to nestihl a má chatrná paměť mi dovolila pouze spekulovat o genialitě tohoto snímku v kontextu předchozí tvorby. Po případném absolvování kompletního batvečera v domácím batkině možná změním názor, ale zatím považuji tento snímek za nejslabší část trilogie. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

There are many forms of immortality.. Série z jedné netopýří jeskyně nekončí filmem, který by její pravidla přepisoval nebo bořil ta žánrová. Zákony batmanovských příběhů totiž určil díl první a nesmrtelnou ságu pak definoval díl druhý. Proto nakonec Bruce Wayne povstává naprosto logickým způsobem. Do jedné ruky mu Nolan nadělil komiksovost Batman začíná v podobě Seliny Kyle nebo odkazů na Ligu stínů. Do druhé pak urputnost Temného rytíře s anarchií a politicko-policejními intrikami. Není kam spěchat, není důvod šokovat. Jen rozmotat poslední dějové uzly a dosadit postavy jednoho velkého příběhu na jejich finální pozice. Nakonec znovu půltřetí hodiny fascinující a stejně tak dusivé podívané plné strhujících charakterů a královská komiksová trilogie se vším všudy. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • Anne Hathaway (Selina) se na svou roli připravovala desetiměsíčním tréninkem v posilovně a speciální dietou, aby se vešla do svého kostýmu, jenž byl pro ni s onou dietou něčím na způsob psychického teroristy. Pětkrát týdně na ni čekala tvrdá příprava zahrnující cvičení, trénink s kaskadéry a hodiny tance. Aby co nejlépe zvládla kočičí pohyby, chtěla si pořídit kotě; kvůli alergii přítele na kočky nasávala znalosti z videí National Geographic na YouTube. (JoranProvenzano)
  • Kostým včetně obličejové masky, který ve filmu nosí postava Banea (Tom Hardy), se prodal za 96 000 liber. (Jimmy15)
  • Po tom, čo boli policajti zavalení v tuneli a je spomenuté, že nevideli denné svetlo štvrť roka, nie je nikto z nich zarastený, na rozdiel od Bruce Waynea (Christian Bale), ktorý bol v tom čase takisto uväznený. (ČSFD)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama