Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

PALINO 

všechny recenze uživatele

Rozprávky majú v našich končinách dobrú tradíciu, no ČERT VIE PREČO im nerobí moc dobré meno. Príbeh nie je moc zaujímavý, nedokáže dospelého diváka moc zaujať a o jeho spracovaní ani nehovoriac. Takisto hereckí predstavitelia filmu moc nepomáhajú, možno s výnimkou Csongora Kassaia, ktorý zahral svojho Lucifera celkom vtipne. Ale aj tak je jediným výrazným pozitívom iba prekrásna slovenská príroda, v ktorej sa táto menej vydarená rozprávka odohráva. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale v posledních letech mám pocit, že česká pohádka umírá. Čert ví proč je toho bohužel dalším vzorným důkazem. Ne, že by byla vysloveně špatná, ale je víceméně hodně jednoduchá, bez pohádkového kouzla a neoplývá ani přílišnou vtipností. Na druhou stranu, peklo se mi celkem líbilo a hlavně musím vychválit vynikající masky. Co odpustit nemůžu, je především scénář a jmenovitě pak velmi uspěchaný a narychlo sešitý závěr... Hlavním problémem shledávám to, že už tento film nemám potřebu znovu vidět - a to je asi pro pohádku nejsmutnější resumé... ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Pár velice zábavných epizodek (v čele s géniem čeké idiocie Pavlem Liškou), jako celek bohužel velice neuspokojivé. Nádherná výprava, kamera jako z Výletu, mladicky roztomilá Iva Janžurová..atd atd. Můžu tu udělat nekonečný výčet, ale stejně se nakonec dostanu jen k tomu, že Čert ví proč nemá ani trochu slušně stavěný scénář... A tak Roman Vávra prochází chvalitebně pouze jako režisér. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje chci vyjasnit jednu věc - tohle dílko považuju sice za těžce průměrné, ale spolu se Svěrákovým Lotrandem a Zubejdou za jedinou obstojnou porevoluční filmovou pohádku. A řadím ji ještě krapet výš než Svěrákův flák, protože narozdíl od něj si Roman Vávra neurčil jako cílové publikum děti od 5 do 10 let, ale myslel "globálněji" a pokusil se jít vlastní, poměrně originální a vcelku sympatickou cestou. Jistě, výsledek má do dokonalosti nezměrně daleko, hlavně scénář by potřeboval když už ne schopnějšího scénáristu, tak alespoň zkušeného dramaturga. Ale jak říkám, za originalitu, sympatický feel, Csongora Kassaie, Jirku Lábuse a Ivu Janžurovou zasloužené čtyři hvězdy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sice výpravná pohádka, ale dějově o ničem. Kassai si roli Lucifera evidentně užíval a byl asi jediným kdo mě bavil. jediné co nechápu, proč byl dabován O. Kaiserem. Táňa jako pricenzna pěkná, ale to tak vše. Z pohádky je nejlepší asi závěrečná píseň Zuzany Navarové, nazpívaná rok před její smrtí. * * ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde princ Filip (Štěpán Kubišta) v pekle ukradne oba úpisy (svůj a krále Dobromysla) a Ďábel nakonec v domnění, že Filip ukradl jen svůj úpis, první ukradený úpis spálí (ten, je ale ve skutečnosti králův), je nesmyslná. Protože sám Ďábel zjistil, že Filip ukradl „svůj“ úpis díky tomu, že ví vše. Jak je tedy možné, že díky jeho vševidoucí moci nezjistil i to, že ukradl i úpis zpečetěný krví Dobromysla a onen důležitý úpis zrovna nechává spálit. (holyterry)
  • Ve filmu si zahrál i Jan Budař, a to ve dvou scénach. Poprvé jako postava, která zarazí stráže, když se chce "chopit" ministra, a podruhé jako postava, která přivede ke Kvidovi () Apolenu (). (skinny9)

Reklama

Reklama