Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

padawan88 

všechny recenze uživatele

Je mi velikou ctí přidat tento komentář, navzdory tomu, jak jsem se obával, jako asi každý, aby nový Star Wars díl, v podstatě pokračování dlouho staré a vynikající ságy, byl věrohodným pokračováním, a podařeným startem nové éry. A JE TOMU TAK!!! Tento díl nám nejenom otevírá nový děj, který se podařilo navázat na ten starý, a vymyslet tak vynikající příběh, ale s lehkostí a trochu i vážností otevřel novou éru novodobé ságy této kultovní značky. Určitě je se na co těšit, a doufám, že to jen tak rychle neskončí. Ovšem i v pokračování by se měl k režii dostat pan Abrams, protože s jeho precizní a dokonalou prací je možné docílit výborného výsledku, jako je tomu důkazem tento film. Trochu mi do noty nehrál hlavní záporák, na temnou stranu orientující se syn Hana Sola a princezny Lei (dokud měl na sobě masku, byl dechberoucí a trochu i strašidelný, herec který se pod ní skrýval tak trochu ztrácel na věrohodnosti zlého "lorda" temné strany, a s jeho odstátými uši připomínal spíš Froda.... ale i pokud se s tím vyrovnáte, hlavně v hlavním boji proti nové "džedájce", tak vám to tolik vadit nebude). A hlavně LUKE SKYWALKER, který je si aspoň podobný svému mladšímu já, kdežto Lea po pár plastikách jen tak tak připomíná své původní nezapomenutelné působení. A na konec si dovolím podotknout, že přitom, kdy se dozvíme osud Hana Sola, o který se postará jeho vlastní syn, nejednomu skalnímu fanouškovi přivede k vyjevenému výrazu s otevřenou pusou, a možná i uroněnou slzu. ()

hawkey_CZE 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačné zklamání. Okopírovaná Nová naděje jako vyšitá... nadšené ohlasy a recenze přičítám reklamní masáži před uvedením do kin. Vždyť na tom filmu není takřka nic originálního/původního. Proboha, J. J. Abramsi, to sis tak málo věřil, nebo jsi to dostal příkazem??? Pokud má být vykrádání starších filmů novým trendem, přestávám chodit do kina. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Zatímco předchozí epizody popisovaly epický příběh, zrody charaktery a přerody postav, komplikované děje a jejich zvraty, u tohoto dílu nic z toho nečekejte. Jedná se o akčně – dobrodružný rodinný film jehož jediná souvislost se Star Wars je v přítomnosti několika postav z předchozích epizod. V podstatě je to takový málo vtipný Indiana Jones v jiném prostředí. ()

Kallic 

všechny recenze uživatele

Nový Star Wars výborný. Je složité posunout něco dál, co dosáhlo svého maxima. A já si myslím, že JJ a spol. se toho ujmuli v maximální možné míře. A hlavně. Nezapomínejme, že to byl první díl nové trilogie. Přeci nám nemohli odkrýt všechny karty hned. Já bych nechal hodnocení, až za čtyři roky. 85% ()

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

Za mne maximální,ultimátní,nostalgická spokojenost ! Dokonalý blockbuster -velkofilm podívaná ! Film se my moc líbil a asi jednou projekcí to neskončí zřejmě .Jsem plný dojmů po shlédnutí,které proběhlo pře nějakými dvěma hodinami ! Chci ho vidět znovu a co nejdříve !! ()

Maty11 

všechny recenze uživatele

Mno..... takže asi tak....Kdysi dávno, v jedné vzdálené galaxii.....dnes v Cinemacity na Zličíně.... se sálem plným nedočkavců, drobotiny a vidláků v teplákách....s brýlemi na rádoby 3D....se špatným ozvučením a v českém jazyce s titulky...pod taktovkou studia Walta Disneyoho vzal J.J. Abrams všechno co bylo v dílech 4-6, protřepal to, nemíchal to, nenechal si poradit od George Lucase, přidal černocha a roztomilého robota z Vall-E (jediný dvě věci co udělal ve filmu dobře), počítačově omladil chudinku princeznu Leiu, vypral vysušil a vyžehlil kožíšek Chewbaccovi, přidal několik milionů výbuchů ve stylu Michaela Baye... ale jinak to tedy podle mě slušně posral...navíc prostě Star Trek a Star Wars by prostě NEMĚL NEMĚL NEMĚL řežírovat jeden člověk!!!!!!! všechno už jste v předchozích dílech viděli a spoiler na konec, ale to také vlastně není nic nového.....jeden z hlavních stejně na konci umře, asi se báli toho, aby se dožil dalšího dílu.. 3* ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Dalo se, ale klišoidní scény kazí požitek a možnost vcítit se do filmu. Když si divák často řekne "to víš, že jo", "no jasně", "to určitě", "to je ale frajer", "jó, kluci jsou hustý", "to je ale náhodička", tak je něco špatně. Harrison Ford byl ovšem milé překvapení. Pro mě to táhl hlavně on. A bojím se, že další díly budou o dost slabší. Ale kdo ví. Že se jednalo vlastně o vykrádačku původních hvězdných válek mi ani tolik nevadilo. Aspoň jde hezky vidět, že se jedná o pokračování a zachovalo si to svou atmosféru. Co na tom, že to moc originality nepřineslo. Prostě Hollywood, popcorn a co nejvyšší návštěvnost kin. A s tím ty trapné scény no. Chápu. ()

Kubi 

všechny recenze uživatele

Návrat do předaleké galaxie byl peckózní. Bavil mě už od začátku a hltal jsem ho až do konce. Nový herci byli super, a když se objevili ti staří známí, myslel jsem, že se rozpláču. A nejde jen o herce. Při opravě Millennia Falcona mě BB-8 doslova donutil padnout na zem a smát se tak strašně moc, až to ani nebylo slyšet. Jedinou výtku mám k těm rodiným návaznostem, které mi přijdou trošku ohrané, a k Adamu Driverovi, který mi přišel jako směšný záporák, který vůbec nepůsobí záporácky. ()

damapo 

všechny recenze uživatele

Nedá se jinak než za plné hodnocení. Zkráceně .. Jsem fanda, Star Wars svět je pro mě srdcovou záležitostí. Na filmu se mi pár věci nelíbilo. Zejména teda hlavní záporný hrdina filmu - Kylo Ren. Nevadí mi rozpolcenost, ale jeho slabota, kdy ho porazí i bojem naprosto nezkušená holka. Jak mít z takového hrdiny respekt? To skoro nejde, takže ho pak člověk bere na lehkou váhu a filmu to škodí, to rozhodně .. o vizáž by ani tak nešlo, jak někteří zmiňují, myslím si, hlavně ty činy jako na začátku filmu, kdy byl krutý a nekompromisní. Celkově bych si přál, aby zlo bylo velmi, velmi slné a nahánělo hrůzu. Ze začátku byli velmi dobří i Stormtroopeři, před kterými se muselo utíkat, později už zase jen loutky čekající na smrt, které občas vystřelí úplně mimo. Chci více temna. Jinak se mi ale film líbil nadmíru, je úžasný a štve mě, že další díl je naplánován až na rok 2017. ()

Slaver01 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se vrátil z kina a nemohu tomu dát víc než jednu hvězdu(to za staré známé). Ostatní mi přijde jako hodně špatný vtip. ()

fw.nina 

všechny recenze uživatele

[spoiler] Som zmätená. Film ma vo svojej veľkoleposti nadchol, dej bol pútavý, no takmer pri každej scéne sa vynorilo nejaké ALE. Prečo to zas celé začína niekde na púšti? Mladá (fešná), chudobná otrokyňa stretne robota s mapkou- hrozne umelé asociácie s epizódou IV. Rozumiem Abramsovi, táto slečna je predurčená stať sa rytierkou Jedi, ale vari odrazu, z ničoho nič, po rokoch živorenia, dokáže pracovať so Silou ako profíčka? Ako preboha môže pri prvom pokuse zneistiť hlavného záporáka a nabúrať sa mu do hlavy? Luke podstupoval výcvik u veľmajstra a na Bespine to vo svojej unáhlenosti aj tak posral. Ona chytí poprvýkrát do rúk svetelný meč a len to sviští. Mimochodom, Luka vo filme veľmi postrádam. Zase silené zrkadlenie s Novou nádejou. Ako Ben, ktorý cítil, že zlyhal, tak aj Hamill sa zašil niekde na opustenom útese. ()

BR23 

všechny recenze uživatele

Samotnému filmu by som dal 3/5 čili 75% Keby som nevidel predchádzajúce časti (nevedel o zákonitostiach platné pre svet SW) tak by tento film bol omnoho lepší. Avšak tento film niektoré veci bud popiera, alebo opakuje a smeje sa tomu, čo sa mi nepáči, a zráža hodnotenie zo takmer 80% na 35%. Epizóda 7 (dalej len E7) bola dlho očakávaným filmom. Jedným z troch filmov ,,veľkého návratu,, Avšak narozdiel od /Jurského parku (sveta)/ ani /Godzili 2015/ som toto nemusel ľutovať. E7 bolo ok... Bola v tom cítiť novota (asi tak ako medzi novou a starou trilógiou). Ja nie som a nikdy som nebol veľkým fanúšikom SW-ságy. A preto na rozdiel od mnohých (vo svete prostredníctvom youtubu apod) ktorých som mal možnosť vidieť ich afektované činy a správanie som ani od E7 nemal príliž veľké očakávania... no ono som nemal žiadne extra očakávanie... len teda že by to malo byť dobré. Samotné doterajšie filmy boli viac ako zaujímavé. E7 bola tiež zaujímavá, bolo to efektné a viac humorné. ------------------- Táááák a teraz na kritiku: Ten astmatický Finn bol trocha divný a skutočne som neveril žeby v boji na meče s Benom, tak dlho zotrval (napriek tomu že Ben bol oslabený zásahom lasera od Chewbaku, pričom tú strelu nestopol už vo vzduchu hoc sme na začiatku filmu videli že to dokáže, zase áno bol emocionálne pohnutý, ved pred chvíľou zabil svojho otca a sám bol ešte LEN učeň, ako sme sa ku koncu od toho Shoova dozvedeli) Finn ostáva zatiaľ záhadou, prečo sa PRAVE ON zrazu zmenil na dobrého, kde nabral tú silu vôle? to ešte len zistíme v budúcich filmoch (asi). Reya bola viac než dobrá (to prečo bola tak silná je odôvodniteľné tým že je jedi a Ben prežíval chvíľkovú krízu (vid vyššie) ale to prečo bola ZRAZU tak silná je skutočne otázne). BB8 bol cool ale HVIEZDA SMRTI ala vetracia šachta po tretí krát? TO AKO VAZNE ? niečo iné je humor (byť vtipný) a niečo iné je humor (byť smiešny). dalej... Ben nebol dôstojný protivník, trochu ma sklamalo ako nervácky ba až detinsky vybuchol ked sa mu niečo nedarilo. Kde je disciplína? Kde je Darth Vader? Toto by si nikdy nedovolil. Bože, tá čajka ho trocha podpichne a už chytá nervičky... (no dobre vid predchádzajúcu úvahu bol to ešte len učeň a nie už majster, je to aspoň čiastočne ospravedlniteľné) ale to ked tam ju Ben mal na lehátku a vraví .môžem si vziať čokoľvek,, som jediný koho napadlo že by ju mohol prefiknúť? bud to nemá koule alebo mu temná strana úplne zatemnila mozog (podobne je to s niektorými náboženstvami) áno síce ako už vieme by sa mu Reya ubránila ale on ten chlapec o tom vtedy nevedel, neprejavil ani iniciatívu. Slaboch... aspoň ku koncu urobil to čo urobil tým si u mňa trochu napravil reputáciu. Hej a na konci by sa žiadalo prvoradé OBJATIE Lei s Cewbakom Cewuim (starí dlhodobí kamaráti) a nie s Rayou... toto sa mi videlo trocha nasilu... akože už už až do posledných chvíľ divákovi podsúvať prítomnosť novej generácie na úkor logickosti a slušnosti..... Summa summarum: E7 bola viac na telo, tvorcovia sa nebáli robiť také veci ktoré vtedajší ešte ani nevedeli. Pekne sa s tými scénami pohrali (kotevný úchyt pri pokuse o útek zo spárov zlých alebo tesné prelietavačky Falconom ponad púšť) 1. tretina filmu bola tá najlepšia. Akcia, humor, postavy (až na Bena) ...hudbu som nezaznamenal... No áno mohlo to byť viac epickejšie ale kruci ved je to začiatok len začiatok. No a tu sa dostávame ku koreňu problému- asi najväčšej výtke akú mám (uznávam je to možno trošku detinské). Film samotný bol minimálne na 75% ale v rámci celkovosti sa mi nepáči že to znova oživli. Ved ono to na konci /Return of jedi (E6)/ tak pekne skončilo... prečo to museli znova zobudiť a znásilniť? Prečo sa muselo stať čo sa stalo? Kde je ten pokoj a láska a mier z konca predchádzajúcej hexa-lógie? Prečo? pýtam sa prečo? ja som nechcel aby to všetko vyšlo nazmar... ja chcem https://www.youtube.com/watch?v=AiM5zEEI_Jo a preto vnímam tento film len ako nejaký sen, niečo čo sa naozaj nestalo... je to len akože. Momentálne som vo fáze odmietania. Ešte ma v rámci denialu čaká agresia, vyjednávanie a nakoniec prijatie skutočnosti. K tomu mám však ešte daleko takže chod do čerta Lucas :D -------------------P.S: ako bolo vo videu HISHE poznamenané: keby to mal byť dvojhodinový film o tom ako mačka umýva opicu aj tak by ste na to išli... dva krát. Tým jasne naznačili že producenti nám môžu naservírovať sebeväčšiu sračku aj tak sa nájde plno fanúšikov ktorí to budú vychvaľovať. () (méně) (více)

radim1994 

všechny recenze uživatele

Když zde sleduji komentáře ostatních uživatelů, tak se nedokáži ubránit pocitu, že jsou zde převážně fanoušci původní pro mě až moc "pohádkové" trilogie či prostě nostalgici, kterým nevadilo, že tenhle film byl prostě duplikát 4-rky. Bohužel, mně se více líbila nová série, epizody I-III byly o mnoho dospělejší, temnější a příběhově zajímavější. Ať už zajímavé politické pletichy, výrazné a kruto-přísné postavy (Anakin, Obi, Mace či Yoda) a neskutečně silné a uchvacující momenty - Smrt Jina, přílet klonů na Geonosis a neskutečný poslední souboj Vadera a Obiho či vůbec přerod a přechod Anakina na temnou stranu síly a vyvraždění řádu Jedi, což je pro mě jeden z nejsilnějších filmových zážitků vůbec. A co mi chybělo u tohoto dílu? Husí kůže a již zmínění silné momenty, pořádné světelné souboje mečem a nějaké zvraty, u kterých bych zůstal s ústy dokořán. Tento díl byl zajímavý, co se týče efektů, hezkého prostředí a vtipu, ale jinak moc velká pohádka a moc velký Disney. Nehledě na poslední souboj a záporáka, který byl pro Maulovi či Sidiusovi neskutečný ubožák a vztekal se jako malá holka. Hlavní herečka celkem sympatická, divný černoch = stromtrooper = vtip = nechápu. Co se týče postav, tak to zachraňoval to Sólo a Žvejk, měli fakt dobré hlody. Neskutečně nevtipná a bez prostoru dvojice C3po a r2d2, což mě mrzí, vždy to byli moji oblíbenci a k tomu též nezajímavá Organa, co vypadala jako vosková figurína.... Nechápu, jak tomuhle jakože Star Wars někdo může dát 5*. Tohle Star Wars bohužel nebylo, ale jako popcorňák na večer celkem dobrý. Btw. Tajemný záporák v pozadí vypadal jako nějaká příšerka z Avengers. ()

Boban_23 

všechny recenze uživatele

Borka, která teprve zjistila, že umí ovládat sílu jde na férovku s "nějvětším krutorem" široko daleko, kterej prošel několikaletým výcvikem, a skoro ho sejme. Darth Sidious se obrací v hrobě. Kylo Ren je tragickej. Starej dobrej Darth Maul. Naopak H. Ford samozřejmě neskutečnej jako vždy a D Ridley hraje taky fajn. Teen-age sranec připomínající Divergenci. 3* a ani vlastně nevím za co. ()

Ricks 

všechny recenze uživatele

Ohromné zklamání. Bohužel J.J. Abrams, ano ten, co nám zkazil Star Trek, tak dostal šanci podělat i Star Wars a...? Podařilo se mu to. Naprostá kopie originální trilogie, která je "okořeněná" o politickou korektnost - hlavní hrdinové jsou žena a černoch. Tzv. Yoda a Ben Kenobi jsou také ženy a všeobecně je to spíš přehlídka multikulturalismu, což mi dost vadí vzhledem k tomu, že dnes je dost vyhrocená doba. Když opominu rasu a pohlaví, tak mi dost vadí oba hrdinové z několika důvodů. Finn, přeprogramovaný Stormtrooper se podělá hned při první akci. Rázem se z něho po letech gumování hlavy stane největší správňák a klaďák, který tu galaxii prostě musí zachránit! Rey, holka, která viděla jen poušť a nic víc je skvělá pilotka a zároveň přebornice v boji s laserovým mečem! Opravdu trapnost... K tomu si musíte přičíst, že hned od začátku už vlastně víte, co se stane ve zbytku filmu a máte zaručeno, že se budete nudit. 1x * za Marka Hamilla a 1x * za hudbu od Johna Williamse. Tak snad to vyjde jindy... ()

LukasLukas 

všechny recenze uživatele

Tento kult se jmenuje,, STAR WARS'' ... Pan J. J. vytvořil super pokračování, ve kterém jsem já jako fanoušek přišel viděl a zvítězil.... Už jse těším na další pokračování. A tímto děkuji, děkuji moc. ()

inhotep 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem bohužel dost víc. Film se povedl po řemeslné stránce na 1, casting je taky fajn. Ale dějově je to strašně slabé, na původní trilogii sice navazuje, ale divák se bez problémů obejde bez znalostí starých filmů, jsou totiž defacto ignorovány (hlavně nová trilogie) a celý námět je okopírovaná 4. Staří známí potěší (hlavně Ford) ale třeba mihnuvší se R2D2 a C3PO mi chyběli (BB-8 je ale vcelku úspěšně nahradil). Záporák je nuzný, to že nedosáhne ani po paty Dartu Vaderovi se dalo čekat, ale že i profesor Snape, kterému se odmaskovaný "Dark-Duck" trochu podobá, bude vedle něj stokrát víc démonický jsem fakt nečekal (a to je vlastně klaďas). Opakované antické drama s otcem a synem už navíc dost nudí. Akce je sice hezky vypilovaná, ale postrádá jakýkoliv pamětihodný moment. Mytologie je zcela zploštěná a SPOILER Rey bez problémů porazí hlavního zlosyna i když drží světelný meč poprvé v ruce na co výcvik stačí cítit sílu... KONEC SPOILERU Film se tak stal jen dlouhou a hezky natočenou reklamou na tuny plastového odpadu z Číny, který zaplavil před vánoci všechny obchody. Bohužel. ()

Celsius 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem si nějaký odstup od chvíle, kdy jsem Star Wars viděl, a chvílí, kdy se konečně usazuji za klávesnicí, abych se k tomuto filmu vyjádřil, ve snaze utříbit si myšlenky. Here we go. Po režijní stráce bych panu Abramsovi nic nevytkl. Doopravdy člověk vidí, jak moc miluje, co dělá, jak se snaží nezklamat fanouška, jak se snaží zrežírovat obstojného jmenovce předešlým dílům. A to jsem se bál, že se pan Abrams na post režiséra absolutně nehodí pro ságu Star Wars. Film má své silné momenty, narážky (drtič odpadu ^^), hlášky (new haircut vs same jacket), známé zvuky - X-wing, TIE fighter... Ale pro mě převažují negativa: Scénář vypadá, jako by Lawrence Kasdan a ostatní trpěli Alzheimerem a na záchodě po shlédnutí čtvrtého dílu dostali "ÚŽASNÝ" nápad vytvořit něco jako obrovskou kouli ničící planety! To tu přece ještě nebylo! A mimochodem, ničí se skoro úplně stejně, že ano. A mimochodem, zase se něco strčí do droida! A mimochodem, zase zase písečná planeta... Náhoda? Nemyslím si. Skřípou mi zuby už jen z toho, že Rebelové jsou najednou Rezistance (odboj? wtf?) A Nový Řád? To už vám došly nápady, že se musí zdravit skoro jako Hydra z Kapitána Ameriky? Co mi to děláte? Na úkor klasické řežby? Na úkor nějakého epického mlácení mečem? Ne, ne ne a ještě jednou ne. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama