Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (437)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase jednou dopřál návrat v čase k filmu, v němž se to různými časoskoky jen hemžilo. Nebyla to zrovna typická komedie té doby, bylo to spíš takové vtipné, špionážní scífko, které mě ještě i dnes překvapivě bavilo. Každý Čechoslovák se tu mohl navíc tetelit pýchou nad tím, že jen naši odborníci přišli na to, jak cestovat časem. Jistě, záchvěvy hrdosti mi poněkud kalil fakt, že se kosmodrom nacházel v Praze, ale zase mě hřálo vědomí, že za úspěchem tohoto podniku, stáli zcela jistě i oceláři z našeho regionu razowiteho.  Ale vážně; na rok 1977 byly časoprostorové přesuny zvládnuty skvěle (leckteré současné snahy dopadají i přes přemrštěně používanou CGI podstatně hůře), ve Vůdcově bunkru jsem bez problémů poznal všechny význačné nácky a v ději mi trochu drhli jen američtí turisté, bez nichž bych se klidně obešel. Pokud mě ale něco opravdu dostalo, byla to herecká sestava v rolích tria zachránců kolabující Třetí říše. No, trio, Jiří Sovák by prošel, ale Kraus s Bauerem měli k árijskému ideálu asi tak daleko jako Goebbels a Himmler (ti reální pochopitelně). Jo, jo, bavil jsem se:-) / Poučení: I malý kousek rohlíku může překlopit misky vah. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Zábavně hravý příběh, kde se samozřejmě nějaké ty nelogické prvky najdou, ale v tom je další kouzlo téhle ztřeštěnosti. Geniální herci - kvalitní obsazení do poslední malé roličky, geniální hudba Karla Svobody a desítky hlášek, z kterých v naší rodině citujeme dodnes. U mě tohle dílo stále patří do TOP 10 českých filmů. Viděl jsem hodněkrát a vždy se skvěle bavím, hlavně proto, že již pokaždé přesně vím, co přijde v následující scéně a už se na to těším. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dáváš popravit sám sebe, ty blbče." Dávno pryč je doba, kdy se do Československa sjížděli Američané, aby se mohli kouknout na dinosaury a nacisti, aby mohli vyhrát válku. Československo bylo prostě nejlepším místem na cestování v čase a mě dost mrzí, že jsme tuto pozici opustili. Nicméně mě hrozně bavilo, kterak Jan vysvětloval sám sobě vzniklou situaci, kterak Kraus odstranil sám sebe a návštěva u Vůdce taky neměla chybu. Jen ti nacisti poměrně mizerně reprezentovali pověstnou německou preciznost. Ovšem dokonalé byly taky pilulky proti stárnutí. Samozřejmě jen pro bohaté. A já mám takový divný pocit, že něco takového pro vyvolené už existuje a v letáku Kauflandu to nenajdu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český sci-fi, akční a válečný film dohromady. Konečně někdo přišel na rozumnné využití stroje času! Jiří Sovák je jako sturmbanführer prostě neodolatelný! Co to ale plká nacista Kraus o inženýru Bauerovi? Mít doma inženýra Bauera (další skvostná role Vlastimila Brodského), třeba i dvakrát, by paní Bauerové přece vůbec nemohlo vadit! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Waterloo? Neznám. Snad Watergate..!" Josef Nesvadba tvrdil, že méně variant děje než sci-fi má už jen pornografie. Vůbec nechápu, jak mohl něco takového říct, protože třeba právě motiv přesunů v časoprostoru se dá využít nekonečně mnoha způsoby. Zvlášť, když se do věci vložil Miloš Macourek. Nápad s cestovní kanceláří, posílající klienty do dob dávno minulých, by sám stačil na mnohasetdílný seriál. Nesvadba s Macourkem si tady ale hlavně vynahradili, co jim zhatil Oldřich Lipský ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové!, v obavě, že diváci by něco tak složitého nechápali. Takže tentokrát není nijak ošizena duplikace téhož člověka v různých časových rovinách, v macourkovském duchu zkomplikovaná ještě dvojčaty. :o) Jsem hrdý a šťastný, že máme v českém filmu IMHO nejlepší film o cestování v čase vůbec. Když srovnáte Zítra vstanu, jehož scénář je jako složité soukolí s jedním jediným malým kazem (když Menšík řekne "Moment, takhle to nebylo!") s hollywoodskými filmy tohoto druhu, tak zjistíte, že i něco tak dokonalého jako Návrat do budoucnosti obsahuje víc mezer v logice a Dvanáct opic je proti Čaji jen laskavě přímočará vyprávěnka na dobrou noc. A k tomu všemu je to ohromná sranda. Schválně se podívejte na IMDB, kde jsou komentáře hned několika Britů, shodně vzpomínajících, že Tomorrow I Wake Up and Scald Myself with Tea běžel v roce 1981 v britské televizi a jak se jim líbil. Čtvrt století a jsou toho stále plní. :-) To je téměř dojemné. 100% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Nezabudnuteľné bolo stvárnenie fašistického vodcu Adolfa Hitlera Františkom Vicenom„Najednou se rozlétly dveře a v nich doslova kopie Hitlera, který na nás navíc začal německy řvát a horlivě gestikulovat. Menšík se tak lekl, že zapadl pod gauč, Brodský nebyl schopný slova. Nevěřili jsme svým očím," zaspomínal Jiří Sovák (Klaus Abard) na chvíle, keď Vicena po prvýkrát vyšiel z maskérne nalíčený a učesaný ako nemecký diktátor. „Museli jsme si z toho šoku pak dát všichni panáka". (Raccoon.city)
  • Klaus Abard (Jiří Sovák) tvrdí, že mu v roce 1944 bylo 34 let, ale ze služebního průkazu lze vyčíst datum narození 1915. (Nptoh)
  • Karel Bureš (Petr Kostka) je odvážen pohřebním vozem Mercedes-Benz W115 Bestattungswagen Pollmann z roku 1968. Conrad Pollmann North German body factory GmbH byla karosárna, která vyráběla především pohřební vozy. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama