Robert ZemeckisKamera:
Don BurgessHudba:
Alan SilvestriHrají:
Jodie Foster, Matthew McConaughey, James Woods, John Hurt, Tom Skerritt, William Fichtner, David Morse, Angela Bassett, Geoffrey Blake, Max Martini, Rob Lowe (více)VOD (2)
Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)
Inteligentní sci-fi, u které ovšem střihač ostudně zaspal. Vím, že leckdo by chtěl ještě přídavek, ale na mě to bylo opravdu moc dlouhé. Nic to ale nemění na tom, že Robert Zemeckis znovu potvrdil svoje kvality, předkládá promyšlené scény, vyhnul se nějakým oslizlým vesmírným monstrům a nechal promlouvat chytrý příběh plný dobře položených otázek a nedoslovných odpovědí. Místy nicméně hodně americké (nebojácná Jodie si jde za svým snem), ale pořád slušné. Jak je zřejmé, Kontakt je budovaný jako reálná fikce, která nesází na velkolepé triky. Asi mu to sluší víc. 70% ()
Kontakt v mnohém připomíná Speilbergovy filmy. Používá náš reálný svět, jako jeho středobod vykreslí moderní technologie, a na těch pak uvěřitelným způsobem buduje sci-fi prvky. Taktéž využívá sílu dětského snu jako odůvodnění fanatického odhodlání postav(y). Paradoxně více než Blízká setkání, která mimochodem Kontakt naprosto splachuje do záchodu, se mi zde vybavuje Jurský park. Je tedy fajn, že Kontakt netrpí problémem spielbergovské naivity. Na druhou stranu Kontakt není dokonalý film, zasloužil by trochu vylepšit svou střední část, ale na mainstream dokáže nečekaně vybídnout k zamyšlení. Nejde jen o otázky typu: Jsme ve Vesmíru sami? Existuje Bůh? Stojí věda proti víře? Jde o celé myšlenkové procesy, jak o těchto otázkách uvažovat, nejde tedy jen o samotné odpovědi... Co se týče kontaktu s mimozemskou civilizací, film se soustředí především na sociální dopad. Jsou tady barvité střety názorů, komentář k politickému systému i terorismu (což není u filmu před 11. zářím obvyklé). Posledním sympatickým aspektem je neopakovatelná a moje oblíbená atmosféra 90. let, aneb ať žijou CRT monitory! :) 9/10 ()
Hodně nepodařenej snímek, kterej si hraje na soudce mezi vědou a vírou a omílá jednoduchý běžný fráze. Ano, je to sci-fi, ale hodně fantasmagorická. McConaughey je klasická postava, není na ní vůbec nic...Fosterová to samé, nebojácná Američanka, která nejprve nedosáhla uznání se střemhlav vrhá do "nebezpečí"... no všem sorry ale tuhle blbost si příště odpustím. ()
Jodie Foster patří mezi ty herečky, které se při vybírání filmu ohlížejí hlavně na dobrý scénář a charakter postavy. A tím má u mě to největší plus, protože takovýchto hereček je pramálo. Navíc její hraní je tak úchvatně, že si říkáte, jestli tahle dáma nespadla z nebes. Film má hodně vypjatých scén, ovšem jedna všechny převyšuje nejméně o půl hlavy. A právě pohled z kosmické lodi do vesmíru vám připomene, že svět je fakt složitej a víme o něm velký kulový.... Roberte Zemeckisi tleskám! ()
Možno nesadne každému, ale svoju cieľovú skupinu si dozaista nájde. Naskytlo sa mi veľmi náročné, sumárne hodnotenie, ktorého pohyb kľučkuje v relatívne veľkom rozmedzí 7-9/10. Aby však bolo v rámci možností spravodlivé, urobím presný sek stredom pieskoviska a vznikne solídne čísielko 8/10. __ Kontakt si vás získa predovšetkým pokiaľ pasujete do skupiny milovník sci-fi, prípadne radi pátrate po neznámom odhaľovaní veľkých tajomstiev alebo jednoducho milujete premýšľanie nad nekonečným univerzom. Na druhej strane môže odradiť obyčajný, ničím nevypovedajúci soundtrack, pre niekoho veľmi zdĺhavá a natiahnutá stopáž. A výsledok? Ten už závisí od vášho osobitého vkusu a kritérií. Viac nechcem napovedať.. musíte vidieť sami. Recenzia zde ()
- Barevná škála, začínající červenou a končící zlatou, kterou vidíme při cestování tunelem, odpovídá barvě čaker. (HellFire)
- Jena Malone, která si zahrála mladou Ellie Arroway, má hnědé oči. Musely být proto digitálně upraveny, aby odpovídaly modré barvě očí Jodie Foster. (HellFire)
- Letadlo, do kterého doktorka Arroway (Jodie Foster) nastupuje, je typově Boeing 727-200. Nesmyslem ale je jeho pět motorů - obraz musel být upravován. (Tomas.Jezek)