Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

lamps 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, které se dá věřit. Zemeckisova urputná orientace na hlavní ženskou hrdinku, s níž se opakovaně vracíme do jejího dětství, může být zpočátku úmorná a zdlouhavá, ale nakonec je to právě psychologický portrét odstrkované ženy plnící si své životní sny, který vyprávění dominuje a připravuje solidní emocionální základy pro závěrečnou intradimenzionální nadstavbu. Těžko sice soudit, ale politicko-společenská hysterie ohledně navázání kontaktu s okolním vesmírem je znázorněna velice autenticky a inteligentně, a přestože tempo by chvílemi prohrálo v rychlosti i s profesorem Xavierem, závěr je natolik povedený, oslovující a vizuálně půvabný, že úspěšně zacvakává všechny průběžné nedostatky do přesvědčivého a smysluplného systému - a takových sci-fi není opravdu moc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařené sci-fi s originálním dějem a klasickým ušlápnutým závěrem. Ze začátku jsem se u filmu trochu nudil, ale poté co Jodie Foster naváže kontakt s jinou civilizací se začíná odehrávat zajímavý příběh s málo prvky sci-fi, středně romantiky a hodně dramatu. Film mohl být o něco kratší, ale pro závěrečnou pointu se rozhodně stálo si počkat. Ono je vcelku zajímavé sledovat, jak si tvůrci pohrají s tím na co člověk čeká celou dobu a většinou z této situace vyjdou s co nejjednodušším řešením jako je tady, přesto pěkným řešením, které potěší a splní divákovi požadavky. Samozřejmě zaplať pánbůh za jakoukoliv sci-fi pecku, kterou Kontakt rozhodně je i když jen z části. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to před lety koukal vožralej, tak se mi to hrozně líbilo a já tomu dal 4 hvězdy. Dneska odpoledne to dávali v televizi, tak jsem to tak jednim okem sledoval (střízlivej) a nějak jsem se marně snažil vzpomenout, co se mi na tom tolik líbilo. Nemůžu napsat, že by ten film byl špatnej, ale spíš taková hloupoučká pohádka. Dívat se na to dá, ale nedá se to brát vážně. Zejména ten naprosto debilní konec je na ránu. Holt musim v tomto případě jít s hodnocenim trochu níž, takže svůj předchozí verdikt opravuju na 3 hvězdy (a možná i to je až moc). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mám velmi smíšené pocity. Prvních asi 40 minut sem se málem ukousal nudou. Poté se tedy začalo něco konečně dít, spousta věcí o bohu mě opět totálně usadila v nudě. Děj začne být zajímavý až když hlavní hrdinka konečně cestuje vesmírem, ale to přece není důvod natočit na tohle téma 150 minut dlouhou vatu. Můj názor je, že Robert Zemeckis po dokončení svého posledního dobrého filmu (Forrest Gump) by se měl již odebrat na odpočinek. Tahle látka mu rozhodně nesluší. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

film o touze člověka objevovat a poznávat.. film o touze nás všech dozvědět se více.. přirozené otázky.. co je tam "venku"? a je něco "poté"?.. bohužel odpovědi na tyto otázky spolehlivě nezodpoví nikdo z nás, takže fantazii se meze nekladou a i v hollywoodu se může vesele spekulovat.. škoda toho - v mých očích - nešťastného=amerického závěru.. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (42)

  • Barevná škála, začínající červenou a končící zlatou, kterou vidíme při cestování tunelem, odpovídá barvě čaker. (HellFire)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) má sice velmi dobré vzdělání, ovšem obory jako fyzika či astronomie ji vždy naprosto míjely: "Šest měsíců před natáčením jsem ale začala dřít: černé díry, galaxie a všechny tyhle věci. Většinou jsem ale četla dětské knížky, těm jsem ještě tak rozuměla." (NIRO)
  • Teleskop na začátku filmu se nazýval Arecibo a nacházel se v Portoriku. Měl průměr 304 m, poloměr křivosti 265, a při ploše 70 000 m2 obsahoval 40 000 hliníkových segmentů. Fungoval od roku 1963. V září 2017 byl poničen hurikánem Maria a o tři roky později se začala nosná konstrukce plošiny rozpadat a způsobila zásadní poškození reflektoru. 1. prosince 2020 pak došlo ke zřícení celé plošiny do plochy reflektoru a k nevratné destrukci přístroje. (San Miguel)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama