Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film skutečně nebyl pro mě. Tempo pomalé i když zpracování rozhodně na svojí dobu neskutečně originální. Já jsem holt už zvyklý na něco jiného, ale dokoukal jsem to takřka v pohodě i když nudných míst tam byla celá řada. Víc tomu ale jak tři hvězdičky nedám. Hlavně kvůli délce, která vůbec nemusela být taková jaká nakonec byla. 145 minut koukat na politický thriller je popravdě místy dost náročné. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Včera byl u mě Den šakala, který mě absolutně nadchl. Velmi přesvědčivý politický thriller s naprostou absencí super hrdinů a šťastných náhod, za to oplývající těžkou dřinou, skládáním jednotlivých střípků, událostí, faktů do souvislostí, vyhodnocováním a vytvářením logických závěrů. Zabránit atentátu na de Gaullea má prioritu č.1 a bylo to vidět. Přestože má snímek dvě a půl hodiny, nenudil jsem se ani jednu minutu, fakt super! (pozor na ubohoučký a slaboduchý americký remake z roku 1997 - Šakal). ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Francie z počátku šedesátých let a její dobové reálie se zde posouvají do reálného rozměru. Thriller je nejen zajímavý, ale je i důmyslně podán a pozvolně tvořené napětí mu sedí. Nutno hned poznamenat, že přesto, že kniha Den pro Šakala je také výborná přeci jen to je také fiktivní příběh, který je založen na reálných událostech, jimž lze určitě některé věci věřit. Proto si na své přijdou především všichni ti, co mají rádi kvalitní thrillery. A tak zůstává Šakal napínavou peckou, která působí téměř autenticky. Skoro si myslím, že to tak nějak mohlo asi být. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokonalý popis reálií a perfektní znalost politického pozadí a souvislostí jsou u F. Forsytha samozřejmostí. F. Zinnemanovi se to vše povedlo velmi dobře přenést na filmové plátno a připočtemeli brilatní výkon představitele titulní role, máme před sebou ukázku toho jak by měl vypadat politický thriller. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

jedná se o jedno z nejlepších převedení knižní předlohy na filmové plátno! Dnes již kultovní politický thriller podle románu mého oblíbence F.Forsytha, který vychází ze skutečných událostí okolo pokusu o atentát na francouzského prezidenta generála Charlese de Gaullea. Opravdu pouze nepatrně slabší než knižní předloha, ale na obranu snímku musím podotknout, že kniha je FANTASTICKÁ! Je to thriller v typickém francouzském stylu, natočen téměř dokumentární formou, která příběhu jenom prospívá! Po celých 145 minut snímku se ani na chviličku nenudíte, příběh neustále graduje až do závěrečného finále. Životní výkon zde podává Edward Fox v roli nájemného vraha ( chladnokrevného zabijáka bez emocí, soucitu, který jde za každou cenu za svým cílem! ) Toto je ten případ, kdy hlavnímu hrdinovi ( byť zabijákovi ) držíte palce, ať se mu to povede! Tento politický thriller zraje s dobou jako víno a nevyrovná se mu téměř žádný z novodobých akcí nadupaných thrillerů! Remake s B. Willisem tomuto snímku nesahá ani po kotníky! Vzdávám hold všem zůčastněným a s trochou nostalgie nezbývá než říci: velká škoda, že takovéto snímky se už netočí! Velmi silných 5*! Kandidát do top 10! ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Předloha Fredericka Forsytha má reálné podklady, opírá se o případ z roku 1961. Skupina vysokých důstojníků francouzské tajné armády OAS, která nesouhlasila s pokrokovým rozhodováním Charlese de Gaullea ohledně Alžírska, přijala návrh nejmenovaného bývalého příslušníka francouzské cizinecké legie. Slíbil zlikvidovat generála zvláštní snajperskou puškou za 40 milionů starých franků. Když mu však byla jako záloha vyplacena polovina částky, už o něm nikdy nikdo neslyšel. (Robbi)
  • Fred Zinnemann i Frederick Forsyth patrně věděli, co dělají, když předem odmítli jakékoliv spojení s americkým remakem Šakal (1997). Forsythe nechtěl být ani v titulcích a Zinnemann prosadil odlišný originální název filmu. (kenny.h)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama