Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdičky, i když za to může velká dávka nostalgie. Pamatuju si jak jsme zhasínali nebo rozsvěceli světla v domě a legrace byla, že to tak dělala celá ulice. Kvůli tomuto pořadu jsem si jako malá holčička myslela, že Josef Dvořák se nejmenuje Josef ale Svatopluk a nějak jsem to nechtěla pochopit. I teď se na seriál ráda podívám, ale už nemá to kouzlo okamžiku, které míval. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Někdy v roce 1998, když jsem byl ještě v dětském věku, tak ČT vysílala "Rozpaky kuchaře Svatopluka po 14 letech", kde mohli diváci znovu živě hlasovat o tom, co se má stát, tentokrát už normálně pomocí telefonů. Ten seriál jsem miloval (v hlavě mi nejvíc utkvěla epizoda s vysokozdvižným vozíkem, se kterým pokaždé někdo nevybral zatáčku a rozbil naložené talíře) a Sváťa Kuřátko byl opravdový sympaťák. Vždycky jsem při sledování dostal hlad a uvažoval jsem, že až vyrostu, stanu se kuchařem. Dnes už takové myšlenky sice nemám, ale stále se na ten seriál rád podívám. Po deseti letech ČT nasadila reprízu původního "záznamu" z roku 1984, takže už sice nemůžeme o vývoji děje hlasovat, ale můžeme aspoň i my mladší vidět, jak to tehdy probíhalo. Stále je to pro mě povedený seriál. Epizody jsou většinou odlehčené a humorné a vystřídalo se zde mnoho kvalitních herců. Dějové zápletky jsou zajímavé a líbilo se mi, že sledujeme "kariérní postup" hlavního hrdiny - z malého penzionu až do Interhotelu Vltava (jmenoval se tak, že ano? :) ). ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Desne mi slo na nervy to spracovanie, ze sa to kazdych 10 minut zastavi a Dvorak do toho keca a pyta sa publika atd. Komplet nepozeratelne.. Skodaaaaa.. Dobri herci, dobra rezia.. Ale doondili to dodatocne, ze z toho spravili talk-show.. Clovek to ma chut na compe zostrihat nanovo a pozerat az potom.. Max 2*, za hercov, inak fakt nepozeratelne.. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný a dramaturgicky poměrně nevyvážený Dietlovský seriál. Prvních 8 dílů je vcelku koukatelných a v rámci prostředí, v němž se děj odehrává i zajímavých, titulní píseň je chytlavá. Ovšem díly 9 - 12 jsou neskutečná nuda, takřka nic se v nich neděje a s kuchařinou mají pramálo společného. Ono skoro hodinu sledovat úvahy o tom, jestli umístit sporák doprostřed místnosti nebo do rohu, jak jezdit s vozíkem do zatáčky a nebo kam se zašantročil špalek není zrovna dvakrát poutavé. A nezachrání to ani poslední díl, který se opět více věnuje kuchařskému řemeslu. Navíc považuji za velkou chybu, že Sváťa Kuřátko dost často střídal své působiště. Divák si pak musí co chvíli zvykat na jeho nové kolegy a za těch pár dílů si nedokáže k vedlejším postavám vybudovat nějaké sympatie či antipatie. V době, kdy měl seriál premiéru jsem ho nesledoval, tudíž atmosféru diváckého hlasování nemohu do hodnocení zahrnout. Celkově hodnotím jako mírný podprůměr, kdyby se i zbylá třetina seriálu nesla v podobném duchu jako prvních 8 dílů, dal bych 3 *, takhle jsou to pouze 2. 45% ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Koncept kinoautomatu je moc fajn, ale jakmile víte, že je úplně jedno, pro jakou možnost se zahlasuje, protože po pár minutách se děj stejně ustálí, ztratí to na zajímavosti (pro fajnšmekry: na DVD jsou všechny varianty). Bez téhle narativní hříčky jsou ale Rozpaky obyčejný seriál, který navíc kazí to, že je úplně o ničem. Konflikty tu jsou na úrovni Ženy za pultem - spor o šopák tu nahradil spor o omáčku atd. Sváťa Kuřátko je vesměs sympaťák, Josef Dvořák ve studiu a jeho křečovitý vtípky už méně. Seriál je bohužel díky jeho vstupům zbytečně rozsekaný a vedlejší postavy tu moc nevydrží (i když některé by mě hodně zajímaly). Poslední výhradu mám už jen k určitým "socialistickým" detailům. Dietní strava tu znamená knedle s omáčkou, fláknout ženskou všechny postavy nadšeně obhajují a v pohodě tu prochází katastrofální hygiena v kuchyni. Když ale uznali, že americké rozestavení kuchyně má něco do sebe, tak jsem celkem "čuměla" :)) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (41)

  • „Ke kuchařskému umění chovám neskonalou úctu,“ říká doyen podniku číšník Gráf (Vlastimil Brodský). Kuřátko (Josef Dvořák) odpovídá: „No já žádnej zasloužilej umělec určitě nejsem.“ Ale byl jím Vlastimil Brodský od roku 1967, kdy obdržel titul Zasloužilý umělec. (sator)
  • Hlasovali aj diváci v televíznom štúdiu cez zariadenie, ktoré vyrobili inžinieri z Československej televízie. Pôvodne sa počítalo s niektorým z československých podnikov, ale všetky mali dlhé výrobné lehoty. Počítač presne spočítal výsledok a v hlasovacom limite prijímal aj opravy. Keď hlasovanie prestalo fungovať, hlasovalo sa ako v škole, rukami. Na reakcie divákov v televízií boli pripravení v Centrálnom energetickom dispečingu a niekoľkokrát ich počínanie snímali aj kamery umiestnené na kultúrnom dome Krakov v pražských Bohniciach. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama