Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Skvělý Dvořák, který nápad kinoautomatu (viz Činčera - Horníček) přenesl do socialistické podoby takříkajíc bez ztráty květinky. Vývoj a vhled do kuchařského řemesla od základu v malé horské chatě až po luxusní hotel v Praze 4 je i přes socialistický rámec dodnes opravdu zajímavý. Ve srovnání s Kinoautomatem mě zde mile překvapily "morální" rozhodovačky, které v originálu chyběly a vůbec celý příběh mě přišel lepší. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný a dramaturgicky poměrně nevyvážený Dietlovský seriál. Prvních 8 dílů je vcelku koukatelných a v rámci prostředí, v němž se děj odehrává i zajímavých, titulní píseň je chytlavá. Ovšem díly 9 - 12 jsou neskutečná nuda, takřka nic se v nich neděje a s kuchařinou mají pramálo společného. Ono skoro hodinu sledovat úvahy o tom, jestli umístit sporák doprostřed místnosti nebo do rohu, jak jezdit s vozíkem do zatáčky a nebo kam se zašantročil špalek není zrovna dvakrát poutavé. A nezachrání to ani poslední díl, který se opět více věnuje kuchařskému řemeslu. Navíc považuji za velkou chybu, že Sváťa Kuřátko dost často střídal své působiště. Divák si pak musí co chvíli zvykat na jeho nové kolegy a za těch pár dílů si nedokáže k vedlejším postavám vybudovat nějaké sympatie či antipatie. V době, kdy měl seriál premiéru jsem ho nesledoval, tudíž atmosféru diváckého hlasování nemohu do hodnocení zahrnout. Celkově hodnotím jako mírný podprůměr, kdyby se i zbylá třetina seriálu nesla v podobném duchu jako prvních 8 dílů, dal bych 3 *, takhle jsou to pouze 2. 45% ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Je to sice socialistické, ale přes to všechno i trochu novátorské...Nejvíc mě baví ty rozhovory s lidma v publiku, když odpovídají na Kuřátkovy dotazy...Jak se všichni snaží odpovědět správně, aby je soudruh náhodou nepraštil přes prsty... Díky kvalitnímu hereckému obsazení se na tento seriál dá dívat i dnes, bez toho toho, aby se člověk musel tlouct do hlavy... Za mě krásných 70% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve své době věhlasný seriál a to jenom proto, že se diváci oblbovali údajným hlasováním pomocí blikání světla v domácnostech. Že je to totální nesmysl, však bylo každému šumafuk. Bylo i prozrazeno, že ať se vybralo pokračování jaké chtělo, v obou případech se děj během dvou tří minut zase sjednotil. Inu, proti gustu žádný dyšputát. Hlavně, že to mělo úspěch. Při dnešním pohledu se jednalo o příběhy typicky socialistické. Někdy se odehrávali tak pochyderné zápletky, že to spíše budilo úsměv. Nereálnost určitých dějství musí být dnes už víceméně jasná. Ale co. Jako estráda dobrý a z nostalgie se lze na to podívat i dnes. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Super nápad s těma světlama a seriál taky nebyl zase tak moc špatný, ale ty kecy v tom studiu jsou něco příšerného. Každopádně není to něco na co bych se vyloženě těšil a s nadšením sledoval. Tehda to bylo zpestření, dnes už je to jen prázdný seriál pro toho kdo pamatuje (většinou) jen plný nostalgie. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (41)

  • Scenár napísal Jaroslav Dietl, ktorý mal príbuzných na Morave a niekto z nich patril ku kuchárskej brandži a prežil to isté, čo seriálový hrdina, a tak sa stalo, že podľa reálneho predobrazu vznikla postava Svätopluka Kuřátka (Josef Dvořák). (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Seriál odštartovala diváčka, študentka Jana Valentová, ktorá sedela medzi vzorkou divákov v televíznom štúdiu na Kavčích horách. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama