Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (328)

tron 

všechny recenze uživatele

Spielberg, ktorý Twister produkoval, v podstate obšľahol koncept Jurského parku: opäť atraktívna téma (lovci tornád), sympatické, ale nehviezdne a teda lacné herecké obsadenie, tým pádom ušetril a ušetrené financie mohol vraziť do revolučných trikov. Twister je démonicky strhujúca atraktívna akčná show plná fajn postáv/hercov (Hunt, Paxton, Hoffman, Davies), tvrdých žien, rýchlych áut, hulákajúcej muziky, lietajúcich kráv, traktorov padajúcich z nebies namietso žiab a pomaly sa dvíhajúceho vetra predznamenávajúceho príchod úžasného, nič neodpúšťajúceho nepriateľa; zákerné tornádo v tomto filme má totiž osobnosť a rozum, hrdinov varuje a keď si nedajú napriek tomu povedať, začína ich krvilačne prenasledovať a zasahovať na citlivých miestach. De Bont, Spielberg a Crichton v plnej poľnej. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Všechno lítá, co má peří… Kombajn?! Miluji bouřky. To zlověstné ticho, když se blíží, stahující se mračna, blesky křižující oblohu a pročištěný vzduch, když už je po všem - tudíž mě měl de Bontův katastrofický spektákl tak trochu v hrsti už předem. Co naplat, že postavy jsou karikaturami, jejichž osobní problémy nezajímají ani poletující zemědělskou techniku - slouží jen jako doplňková omáčka k výživnému masíčku digitálních triků. Ohledně profláklé scény s létajícím skotem mě napadlo, že mít tornádo ve Státech četnější výskyt, nebudou mít tamní honáci co žrát.. ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Někteří vědci v zájmu své branže mají v životě co do činění s ohromnou šíleností a odvahou zároveň. Zvláště ti, co se snaží něco dozvědět o tornádech. Děj je vystavěn velice skromně, takže svojí jednoduchostí nenutí nikterak u toho přemýšlet. Skupinka vědců nahání tornáda. Důvodem je do takového výru dostat elektronické senzory, aby se na základě získaných údajů mohl vytvořit dokonalejší varovný systém. A to je vše. A tak tu jsou vidět neustálé honičky za takovými výry, nadšení a zklamání zároveň. Ale aby příběh přeci jen nebyl jen o tom, přidal scénárista osobní vazbu dvou takových vědců, kteří jsou manželé a mají před rozvodem. Film je po technické stránce v rámci možností 90. let a tak vizuální efekty podle toho vypadají. I po tolika letech stále lepší, než jaké předvádí novodobé filmy. V jednoduchosti je síla a zde to platí dvojnásob. Tento film mám ráda od mala. Do dnes nemohu tu úvodní scénu dostat z hlavy. I po letech se ráda k filmu vracím. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na svojou dobu celkom drahý film, je vidno, že na efektoch sa nešetrilo. Twister aj po rokoch patri medzi tie lepšie katastrofické filmy a aj keď je to viac menej iba naháňačka v aute za tornádom, bavilo ma to. Režisér Jan de Bont (Nebezpečná rýchlosť) ma za sebou hviezdne mená producentov (Kennedy / Spielberg) a tak štedrý rozpočet mohol veselo utrácať za deštrukcie, lietajúce kombajny, traktory alebo kravy a je to stále celkom dobra zábava aj dnes. Hudba Marka Mancinu celkom dobre pumpuje adrenalín do filmu a Paxtonovi s Helen Hunt, budete len fandiť a držať ich na diaľku za ruku, aby ich neodfúklo. 75% - 4* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všetky filmy režírované de Bontom, sú pre mňa veľmi podpriemerné, i keď debut - Nebezpečná rýchlosť, je vskutku nadpriemerná, a ani tentokrát si lepší kameraman, ako režisér, neodpustil odkazy na filmy Stanleyho Kubricka, ako sú „2001 : Vesmírna Odysea, prezentovaná v kultovom, akčnom filme, kde sa premietala v jednom z kín, tentokrát som si všimol aj legendárne OSVIETENIE, premietané vo večernom, letnom kine, kde čoskoro plátno zmetie nevyspytateľné tornádo, tak som ani nemohol dopozerať film vo filme ! Poprípade prístroj, ktorý chce spapať TWISTER, sa volá podľa postavy z bravúrneho muzikálu - The Wizard of Oz, čiže toto sú obľúbené filmy Jana de Bonta” ? Ešte sa vrátim k citovanému : To mi až tak nevadí, pretože film sám o sebe, je veľmi hlúpy, s príšernými hereckými výkonmi, ale celkom dobrou vizuálnou stránkou, t. j. vizuálne efekty a zvuk, inak trochu sa čudujem, že to zarobilo také veľké peniaze, lebo by mi to skôr pasovalo odvysielať v niektorej z komerčných televízii, ako na velikánskom plátne, zrejme ľudia obľubujú katastrofické filmy, alebo som trebárs na vlastnej koži zakúsil, aký je to pocit pre úplne obyčajných Američanov, ktorí musia znášať takéto divoké, prírodné živly, bohužiaľ bolo mi to zdokumentované prostredníctvom, nie príliš dobrého filmového diela, kde si jeho režisér naivne myslel, že dokáže znovu a opätovne nadviazať na predchádzajúci snímok, a ani spolupráca veľkého SPIELBERGA, ma nedokáže obalamutiť, aby som bol trochu viac zhovievavejší ! Najviac oceňujem lietajúce KRAVY a TRAKTORY, inak ruky preč ! Sympatická „huntka” nedokáže sama utiahnuť celý film, a pritom ju doslova žeriem ! ()

Galerie (103)

Zajímavosti (48)

  • Pôvodný koncept a príbeh, ktorý bol posunutý scenáristovi, aby z neho spísal scenár, mal 10 strán. (Real Tom Hardy)
  • Štáb mal pocit, že de Bont nie je pod kontrolou, často odchádzal, nikdy dopredu nevedel, čo chce natočiť a všetky problémy a chyby zvaľoval na ostatných. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama