Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nebojí se mezinárodních zločinců, rafinovaných žen, ani vodních sportů. James Bond ve velkém stylu. Když James Bond (Sean Connery) ve Francii zlikviduje zrádného vojenského plukovníka, musí se ze svých zranění léčit v tamním sanatoriu. Jeho očím neunikne záhadné dění kolem armádního pilota, majora Dervala. Místo něj totiž vystupuje jeho dvojník. Skutečného Dervala zabili členové mezinárodní zločinecké organizace Přízrak, vedené geniálním padouchem Blofeldem. Falešný Derval během cvičení NATO unese pro Přízrak francouzský bombardovací letoun, vyzbrojený dvěma atomovými bombami. Celou akci tentokrát pro Blofelda řídí milionář Emilio Largo (Adolfo Celi). Jakmile má Largo bomby v rukou, může Blofeld vydírat britskou vládu s výhrůžkami, že smete z povrchu zemského některé z velkých měst v Británii nebo Americe. Jamese Bonda tak čeká další mise, ve které – kromě několika krásných žen – dojde i na podmořská plavidla, harpuny a žraloky... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (418)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po Goldfingerovi asi moje nejmilejší Conneryho bondovka. O to víc mě mrzí, že jsem ji viděl všeho všudy dvakrát (nebo dva a půlkrát:)), protože opravdu je na co se dívat - opět zde vystupuje překrásný Aston Martin DB5, podmořské souboje vypadají naprosto skvěle a Emilio Largo je Bondovi více než důstojným protihráčem. A navíc v pozadí všeho stojí Ernst Stavro Blofeld, muž bez tváře (tedy až do Žiješ Jenom Dvakrát:)) a mozek celé zločinecké organizace. Pět hvězd je zcela zasloužených. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky neukotvené, hlavní záporák vlastně pořádně neukotven rovněž, převážnou část filmu jsem se děsně nudil a jediné, co mě dokázalo trochu emocionálně zaujmout a rozparádit, byla Domino. Na všem zlém se dá nalézt něco dobrého, takže si jdu sehnat nějaký francouzský film, v němž se blýskla. Společně s Vesper zatím pro mě nejpůvabnější Bond girl. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem revoluci znamenala v pořadí čtvrtá bondovka v dějinách filmu. Poprvé v hraném snímku se totiž děj částečně odehrává pod mořskou hladinou, což umožnila speciální podvodní kamera, kterou pro účely Thunderballu sestrojil specialista Lamar Boren. Třetí Youngův opus opět zastihuje ve famózní formě zejména Seana Conneryho, který překonává i svůj oslnivý debut a jeho Bond je skutečným Bondem ve smyslu flemmingovského "may go wildly beyond probable, but not beyond possible". A tak potkáváme nulanulasedmičku jako usměvavého rekreanta, jako zraněného a vyděšeného uprchlíka a samozřejmě především jako neohroženého chlapáckého superagenta, který umí zatočit se zloduchy stejně jako s krásnými ženami. Zápletka je vskutku klasická, hlavní zloduch (stále jen číslo dvě v hierarchii SPECTRE) trochu bezvýrazný, ženy krásné a podmořské sekvence strhující (zejména závěrečná hromadka na harpuny). Bond se vyzbrojuje stále větším a větším množstvím šikovných udělátek a pověst bondovek jako "high-tech" filmů získává v Thunderballu reálný základ. Navíc co se suchých conneryovských hlášek týče, je Thunderball skutečně hojné zřídlo. Nebýt až groteskně nazrychlované závěrečné scény s rvačkou na můstku Disco Volanté, byl by čtvrtý Bond dokonalým snímkem... ___ Bond song: "Thunderball" (Tom Jones) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá bondovka je v mnoha ohledech dost suchá, nezáživná a skoro až nudná. Bond samotný je ze všech čtyř dosavadních příběhů nejsušší, nejméně humorný a akční, jen jeho pověstné charisma, pokládající ženy na jedno mrknutí okem na záda je zde nechutně přebujelé, suchý je i hlavní záporák Largo, na něj by stačil i český obecní polda z Horní dolní, suchý je i příběh, který je podán dost nezáživně, suchá je i kladná bondgirl, v černobílých plavečkách jí to sice sekne (ale i přesto, tohle je někdejší Miss Francie?, ono tedy o miss nemám všeobecně valné mínění, ale to tam opravdu neměli na výběr něco lepšího?), ale jinak je to ještě větší pipinka (a pouhá okrasa, nic jiného) než Ursula Andress (ta alespoň trošku něco zahrála) z Dr. No, ještě, že záporná bondgirl má jiskru (to ty zrzavé vlasy) a je konečně záporačkou, na kterou je Bondovo kladně nakažlivé sperma zcela imunní. Paradoxně Thunderball obsahuje spoustu věcí a scén, které následující bondovky dost často vykrádají, jenže je vykrádají tak nějak zajímavě a jsou mnohem lépe podané, než tady. Nevím, jestli si teď dokážu vybavit všechny ostatní bondovky, ale myslím, že do doby, než byla natočena bondovka Quantum of Solace, byl Thunderball zřejmě nejhorší a nejslabší bondovkou. Pozitivem je pak jen poměrně hodně podmořských záběrů, ty mě baví vždycky. Nic z toho, co jsem napsal se však netýká závěrečné podmořské přestřelky. Zřejmě nejdelší podmořská bitva, která byla do té doby natočena. Výborný nápad, parádní zpracování, překvapivě dlouhá doba, která jí je věnována (asi to sežralo hodně peněz, času a úsilí, ale přineslo to ovoce). Jen a jen díky ní dávám třetí hvězdičku, protože jen díky ní Thunderball (pokud vůbec) utkví v paměti. Jen kdyby to vzápětí doslova neposraly až hlasitý smích vyvolávající zrychlené záběry z lodi. To je fakt k popukání. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako předchozí Goldfinger jedna z nejklasičtější bondovek se stálými styl definujícími proprietami, absolutně povrchním přístupem ke všemu a atmosférou, která dýchá elegantcí a šarmem stejně jako její hlavní hrdina. Příběhové zvraty jsou možná až příliš "deus ex machinovské" i na tento brakový žánr a záporácká bonbgirl se sympatickým jménem Domina změní své přesvědčení až příliš rychle, ale v rámci lehké zábavy jde tohle všechno bez problémů zkousnout, stejně jako až příliš zdlouhavá závěrečná bitka potápěčů. V kontextu s novějšími díly je zajímavé jak tato a další oldschoolové díly lpěly na jednotě záporáků zařazených v organizaci SPECTRE - podobnou kontinuálnost děje napříč jednotlivými díly zřejmě po mnoha samostatných padouších nabídne až nově chystané Quantum of Solace... které ale bude stylově někde úplně jinde. 9/10 ()

Galerie (240)

Zajímavosti (100)

  • Efekt výbuchu lode Disco Volante bol taký silný, že rozbil okná v okruhu jednej míle. (classic)
  • V bitke pod vodou zhodí Largo (Adolfo Celi) Bondovi (Sean Connery) jeho modré okuliare, a tak si zoberie od mŕtveho po blízku. Tie sú čierne, avšak v ďalšom zábere sú opäť modré. (kacer4)
  • Jako komparsista se zde objeví Henry Ford II (vnuk Henryho Forda). Ford poskytl k natáčení řadu strojů, například světle modrý kabriolet Ford Mustang. (džanik)

Reklama

Reklama