Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér filmů Přízračný svět a Santa je úchyl! tentokrát přináší film o talentovaném mladém malíři Jerome Platzovi (Max Minghella), který utíká ze střední školy, aby studoval na malé umělecké škole na východním pobřeží. Chce si tu splnit své největší přání – stát se největším světovým malířem, podobně jako jeho vzor Picasso. Krásu a preciznost jeho portrétů bohužel na hodinách umění nikdo neocení. Dokonce ani jeho příkré soudy o práci spolužáků a pozdější pokusy vytvořit své vlastní pseudoumění nenajdou obdivovatele. Ale někdo přeci jen Jeromeho obdivuje. Je to dívka jeho snů. Občas stává modelem a je dcerou slavného umělce. Je krásná a chytrá a jmenuje se Audrey (Sophia Myles). Odmítá přetvářku místní umělecké scény a Jeromova upřímnost se jí líbí. Když ale Audrey přesune svou pozornost k pohlednému Jonahovi (Matt Keeslar), vycházející hvězdě umělecké školy, Jeromemu tím láme srdce. V návalu zoufalství vymýšlí riskantní plán, jak se konečně proslavit a získat Audrey zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

honajz 

všechny recenze uživatele

Student chce být druhým Picassem, ale moderní umění teď obdivuje naivní malbu, jakou umí Pepíček od sousedů. Mladík si přestává věřit, i když objeví svého guru učitele. A do toho se odehrávají záhadné vraždy lidí v campusu. Ve vedlejších rolích John Malkovich a Anjelica Huston. Naprosto nezajímavě a někdy dost zmateně natočené. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Student umělecké školy maluje, jak patlalové na Karlově mostě a chce se stát největším umělcem své doby. Místo umění však řeší nudnou milostnou rošádu, když dívce ani neřekne, že k ní něco cítí. Do toho se okrajově řeší jakýsi sériový vrah, který řádí kolem univerzitního kampusu. A nenápadně se zjistí, že mladý umělec je podvodník, co chce prorazit prací někoho jiného. Tenhle film jednoduše neví, co chce říct a činí tak dost úmornou a pro diváky nestravitelnou formou. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodu jsem tuhle pro mě naprosto neznámou komedii objevil na HBO a celou hodinu a půl jsem se nahlas smál. Už dlouho jsem neviděl tak výbornou a přitom originální komedii, která však plní i určitá morální poselství. Není se čemu divit, produkce Malkovich, účast jeho samotného, A.Huston a S.Buscemiho zaručuje kvalitní zábavu. Některé hlášky se mi hluboce vryly do paměti. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[KomiksFEST! 2008] Když občas vidím, co je pokládáno za umění, tak si opravdu začínám myslet, že je nejdůležitější umět svoje díla okecat. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Film o absurdite života, ironický komentár umenia, ponor do mysle a sveta dospievajúceho, seba samého hľadajúceho človeka a taktiež šikovná filmová hračka v nenútene charizmatickom opare, ktorého vylučovaním je Zwigoff najtypickejší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po většinu času celkem příjemná záležitost. Kolikrát si klepu na čelo, co všechno se dá označit jako umění a tady je krásně ukázáno, že oproti klasicky vyvedenému obrazu má větší šanci zmuchlaný papír připíchnutý na nástěnku. Ten posměšný prst ukazující na pokrytectví uměleckého světa mě bavil. Nic proti jsem neměl ani proti romantické zápletce a to především proto, že v ní figurovala Sophia Myles, přičemž obsazení samo o sobě bylo i jinak velmi dobré. Jen jsem pak nějak nepochopil, proč se ke konci příběh vydal tam, kam se vydal. Hlavní hrdina se choval hloupě a i když chápu, že režisér chtěl tu ukázku pokrytectví dotáhnout až do absurdního konce, mě to příliš nesedlo. Ale i tak je celkový dojem docela solidní. 60% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Profesore ?? Profesore Okamuro !! Jaké jsou vaše požadavky na docházku ??" - "Mně-je-to.. Jedno !! Jestli tu jste nebo nejste.." ;) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vo všetkých ohľadoch, kde Ghost World exceloval, tento film zlyháva. Zwigoff sa pokúsil znova o štylizovaný príbeh ale všetka tá divnosť postáv pôsobí nasilu a neprirodzene. hlavný hrdina a jeho príbeh je tiež menej zaujímavý a tak film zaujme len občasnými epizódkami, ktoré sú natoľko WTF, že sú celkom zábavné. Asi najviac rušivo pôsobia všetky tie hviezdy v malých úlohách rôznych magorov. Neznámy herci by vyzneli oveľa lepšie. Výsledkom je divná čierna komédia o umení a umelcoch. Buď nie príliš vydarená alebo príliš umelecká. Ťažko povedať. 6/10. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Příjemný filmek, ve kterém sice neukázal Terry Zwigoff svojí nejlepší formu, ale i tak si myslím, že se jedná o krásnou komedii. Herecké obsazení a jejich výkony mile překvapily. Samotný film se sice na první pohled podobá teenagerským sra*kám, ale jde mnohem dál a svojí vlastní, umělečtější formou. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Nebýt konce, byl by to poměrně iritující snímek o netalentovaném tichošlápkovi, co sní o tom, že bude nevětším umělcem 21. století, přičemž jeho představy o umění spadají kamsi do novověku... závěr si naopak velmi vtipně pohraje s tím, dle čeho se určuje kvalitní umění (a - byť nenápadně - rýpne si do těch divných současných estetických teorií typu institucionální teorie umění) a podobně si pohraje i s naplněním klišé potřebných k romantickému happyendu. Je to o to silnější, že hrdina, který obětuje vše (nikoli však kvůli tomu být velkým umělcem, ale skrze bytí velkým umělcem si chce pouze získat dívku svých snů) a netuší, že tak vůbec nemusel činit.... tragédie s romantickým "happyendem"? Proč ne? SPOILERY: Fakt, že netalentovaný mladík ukradne cizí malby, které však dojdou docenění pouze díky tomu, že jej (místo skutečného autora a pachatele) usvědčí z vraždy a navíc mu umožní malovat dále své romanticky jalové portréty, protože kousky od umělce, co čeká v cele smrti na křeslo, půjdou na dračku, opravdu zajímavě míchají škatulkami originality, autentičnosti a vůbec toho, co a proč je považováno za dobré (či dobře prodejné?) umění. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Film, který pochopí a plně docení jen(a jen) člověk tvořící, který už v praktickém světě umění narazil na střet(a záměnu)hodnot: kvalita/líbivost, opravdovost/výdělečnost, osobitost/sračka atd.... Humor-velmi jemný, chytrý..Postavy-charakterově a typově přesné.. Myšlenky filmu-smutně pravdivé........ Jen s tím chlapcem v hlavní roli se blbě ztotožňuje, když chce být největším umělcem 21.století a přitom ty jeho malůvky nejsou žádná sláva..(ale možná, že i o tom to je.) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je geniální pouze pro malou skupinu lidí. Široká veřejnost jeho myšlenku nedocení, kdo bude ovšem nadšen, jsou studenti výtvarných škol. Tedy... alespoň někteří. Krutá, syrová, cynická ale stoprocentně pravdivá výpověď o tom, jak to skutečně chodí na uměleckých "vejtvarkách". Art School Confidental je kvintesence současného světového školství a pohledu na umění. Pokud studujete výtvarku a máte pocit, že 90% vašich spolužáků jsou totálně vymaštěný kreténi bez špetky nápadu, neumětelé nebo ubohé trosky, které svou nemohoucnost maskují za "konceptualismus" nebo "minimalismus" a ještě kolem toho dokážou donekonečna "zasvěceně" plkat, pak vás Terry Zwiggoff a Daniel Clowes přesvědčí, že máte pravdu. Je to film, u kterého řvete smíchy a komentujete "jo, přesně tak to je" a zároveň vás takzvaně "komická" situace naplňuje nejhlubším smutkem. "Umění je mrtvé," říká smutně pan Švankmajer. A Clowes se té živoucí mrtvole směje z vysoka do ksichtu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Procházka kteroukoli galerií současného umění naznačí smutnou skutečnost: na těch školách to zřejmě musí vypadat, jak film zobrazuje, když konečným produktem je to, na co užaslý návštěvník vyděšeně hledí. 1) Vlastně jsem se na film díval kvůli 21letému Maxi Minghellovi (Jerome). Roztomilý Malkovich taky neurazil. 2) Protože nevýrazný příběh studentů a poměrů na škole by asi nestačil, přihodil scénárista ještě pár mrtvol stejně jako když přihodím k jídlu trochu koření. 3) Snímek nabízí i intelektuální myšlenky. Zkuste přijít na to, co říká třeba tato: It has the singularity of outsider art, though the conscious rejection of spatial dynamics could only come from an intimacy with the conventions of picture-making. 4) Ale něco jsem se dozvěděl. Jak se stát umělcem? In order to be a great artist, you simply have to *be* a great artist. There's nothing to learn. So... you're all wasting your time. Go home. 5) Zajímavý koment: UncleG*****. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě nic tak nenaštvalo jako posledních 20 minut tohodle filmu. A to předtím byl film poměrně nadějný. Příjemné umělecké prostředí, někdy trefné, jindy trochu ublížené a film se příjemně pomalým tempem line k závěru, který nemůže nenaštvat svojí totální demencí a scénaristickou impotencí, která byla zřejmě kompenzovaná špatnejma drogama. V případě, že vás nijak zvlášť nelálá prostředí umělecké školy, tak film nemá nic víc, co by nabídl. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem nejspíš uzavřel Zwigoffovu filmařskou filmografii a bohužel to u mě skončilo zklamáním. Byl jsem natěšený na jeho netradiční styl a jeho příběhy a scénaře mi přišly docela originální. Tento začínal taky dobře, ale jakoby mu v půlce došly nápady a veškerá nápaditost byla v tahu. Velká škoda a můžu dát max. slabší 3* hvězdičky jen z úcty k němu a jeho památce a jak můžu teď zhodnotit, tak měly jeho filmy mírně sestupnou tendenci, tak ani nevím jestli bych se ještě mohl těšit na jeho další film. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Od rezisera indie comics filmu ghost world a jemnej uchylarne bad santa som akosi cakal viac, nez len tinedzersky romanticky film s jemnou podotazkou ´co je umenie´. ()

Reklama

Reklama