Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že kvalitní sci-fi s přesahem se dá natočit bez megalomanských rozpočtů utápějících převážnou část peněz do triků, ale stačí taková „maličkost“. Silná myšlenka, následně umně přetavená v kvalitní scénář (razící navíc heslo: "nejlepší scénář pro film je takový, který si napíšeš sám"), to vše navíc jdoucí "ruku v ruce" s hutně vystavenou atmosférou. Upřímně řečeno, zdejší nastavená vize budoucnosti nahání hrůzu už pouze při prvotním zamyšlení se (nad důsledky). A je to o to horší, že v současné době pohrávání si s klonováním, (kdy navíc nezůstává u samotné myšlenky), ale světlo světa spatřují ovečka Dolly…..je tento snímek aktuálnější než v době svého vzniku. Upřímně mě děsí současný trend snahy (touhy) po dokonalosti za každou CENU. Vždyť krása spočívá právě a jenom v nedokonalosti a odchylkách. Kdoví, jak by dopadla Cindy Crawford nebýt jejího pověstného znaménka. Na druhou stranu, představa 7miliard dokonalých Sparťanů………ale NE, mně by ty „nedokonalý“ sešívky scházely. V neposlední řadě, krása a kouzlo spočívá právě v okamžicích, kdy např. „nedokonalý“ Liberečáci přejedou jak zamrzlej rybník „dokonalé“ Sparťany. Byť přiznávám, nekouká se na to zrovna dvakrát příjemně :o) Konec blbostí….Gattaca, to je především silná myšlenka, skličující (spalující) atmosféra (navíc umocněna hudbou M. Nymana), silné ústřední trio E.Hawke-U.Thurman-J.Law a nad tím vším dohlíží velmi jistá režie A.Niccola. Pro mě osobně (společně s Blade Runnerem R. Scotta a snímkem Solaris A.Tarkovskij(e) je právě Gattaca třetím do party na pomyslnou bednu žánru (komorní) sci-fi. P.s. Gattaca je snímek, kde vše působí tak sterilně a neosobně, (přičemž ani na okamžik nepochybuju o tom, že právě tohoto chtěl A. Niccol dosáhnout), nicméně nenechte se mýlit, je to právě a pouze neobyčejná LIDSKOST a zejména NADĚJE, které tento snímek nejvíce charakterizují a povyšují nad běžný rámec žánru. 95% s dovětkem: tomu říkám režijní debut jako řemen a že nešlo pouze o labutí píseň a štastnou souhru náhod dokazoval Andrew v každém následujícím snímku. Velká škoda (alespoň co se mě týče) těch poměrně dlouhých pauz mezi jednotlivými snímky a s tím souvisejícím menším počtem filmových zářezů. Na druhou stranu, na nevšední zážitky se oplatí si počkat........ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Ačkoliv film neoplývá žádnými bombastickými triky a monumentální výpravou, jde o kvalitní sci-fi, která zaujme hlavně svým námětem. Jedna z charakterově nejvýraznějších rolí Juda Lawa mu možná dopomohla k dalším, už přece jen významnějším obsazením ve známých filmech. Ethan Hawke a Uma Thurman (v civilu manželé) hrají také velmi dobře a řekl bych, že typové obsazení většiny postav je velice kvalitní. Jedna z malých rolí zbyla i na legendu Ernesta Borgnina. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktoré si zamilujú i ženy, nakoľko sa tam nepoužívajú kvázivedecké pojmy typu : fázer, transmutácia, mimozemský život a pod. V sterilnej a takmer dokonalej spoločnosti niet miesta pre obyčajných ľudí. Ale aj títo majú svoje sny. Aj oni chú lietať do vesmíru. Ale ako, keď sú nedokonalí len tým, že boli privedený na svet tou najprirodzenejšou formou a bez genetických manipulácií ? Výborné výkony Ethana Hawkeho, Umy Thurman a Juda Lawa na pozadí krásnych záberov kamery a hudby akoby ušitej priamo na telo k nim. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Gattaca je na poli komorních sci-fi rozhodně jedním z nejzajímavějších snímků. Celý příběh je postaven na poměrně jednoduché, nýbrž realistické a do detailů propracované myšlence spolu se zpracováním fikčního světa, kdy se úspěšné kariéry dočkají pouze geneticky „vypěstovaní“ jedinci, přičemž spodina, která byla ponechána náhodám přirozeného početí, razantně ostrouhá. Ovšem svět není jediným zajímavým prvkem, lze zmínit i vloženou narativní linii, zabývající se vyšetřováním, přičemž plynule koexistuje s již zajetým vyprávěním a vhodně jej doplňuje. Několik motivů, které se později variují, celkový model skvěle vykreslují a společně s důležitými detaily, obzvláště v samotném úvodu filmu, vytváří velmi specifickou atmosféru s nádechem nejistoty. Ústřední trojice v čele s podceňovaným Ethanem Hawkem, zvládá své role opravdu výborně, a to i přes velmi minimalistické pojetí celého filmu. Melancholický, leč úderný závěr dodává Gattace na citlivosti, kterou prakticky celou stopáž úmyslně potlačuje a rozhodně to není na škodu. Divák tak není pod náporem emocionálních situací a může se soustředit na detaily celého prostředí, včetně úsměvného elektronického zvuku, jenž vydávají automobiloví veteráni. [85%] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš v lásce Sci-Fi, připadá mi, že si její autorři strašlivě ulehčují práci, když si vymyslí prostředí, postavy, situace a problém - a pak to skvěle všechno vyřeší. Ale tohle je opravdu něco jiného a povedeného. Problém oprávněnosti, účelnosti a vůbec akceptovatelnosti genetického inženýrství je problémem z tohoto našeho světa. Vylučme se života náhodu, všechno přesně spočítejme - a když se nám to podaří, zajistíme si nehynoucí nudu. Ale ono se nám stejně nepodaří. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Cca v 00:37:32 ve scéně, kdy „Jerome“ (Ethan Hawke) a Eugene (Jude Law) sedí u stolu v klubu, si můžeme povšimnout, že ze skleničky na víno již vychází kouř, který tam ale „Jerome“ vdechne až cca za minutu. (Pavlínka9)
  • Veřejná oznámení v budově "Gattaca Corporation" jsou v esperantu, umělém mezinárodním jazyce vytvořeném v 19. století. (Morien)
  • Uma Thurman (Irene) a Ethan Hawke (Vincent/Jerome) spolu během navázali romantický vztah a 1. 5. 1998 se vzali, měli spolu dvě děti, ale v roce 2005 se rozvedli. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama