Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (870)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gattaca je zvláštní Sci-Fi film...má velice zajímavé výtvarné zpracování (takové futuretro), celkově stojí kdesi mezi komorním a velkostylovým vyprávěním. O čem? O lidské přirozenosti, ne z hlediska "quo vadis", ale čistě biologického...výsledkem snahy režiséra, výtvarníků, skladatele hudby Michela Nymana a hlavně skvělého tria Hawke - Thurmanová - Law je výborný film. Takový, který si rádi dáte do filmotéky, a čas od času se na něj znovu podíváte. 80% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tohle je skutečné scifi. Ne laserové meče, fázery, modrá trojrozměrná šoustačka a jiné propriety filmových a televizních ság, ale postavení člověka v měnícím se světě a kam člověka mohou dovést nové technologické možnosti. Film bez většího počtu speciálních efektů postavený jen na scénáři, skvělé kameře a neuvěřitelně zvláštní (budu kohosi opakovat - futuro-retro) výpravě (mimochodem, řekl bych, že Niccol má v oblibě stará auta, velmi obdobně je pojata i Simone). A samotné poselství o síle lidské vůle a osobnosti je tu velmi přesvědčivé. BTW v nedávné době běžel v TV dokument "Lidský genom", ve kterém byly reálně nastíněny právě tyto možnosti úpravy (vylepšování) lidských embryí. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Další z neradostných vizí o tom, kam až může vědecký pokrok lidstvo dovést, je výborně zpracovaná a zahraná. Zaobírá se pouze psychikou člověka, neodklání se k žádným technickým vynálezům ani ničemu podobnému, co obvykle ve sci-fi vídáme, a i když je to vlastně jen další film o touze a odhodlání, dokáže zapůsobit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na zadek tedy rozhodně nepadám, ač netvrdím, že nešlo o zajímavou sondu, navíc mísící tradiční sci-fi s vizuální atmosférou filmu noir. Navrch zaoceánským divákům představila jednu z nejzářivějších hvězd let následujících (Jude Law) a ukázala, kterak za pár let budeme chtít geneticky vylepšené děti, které se dostanou do vyšších vrstev společnosti. V opačném případě jim okolí nedovolí růst a zbydou na ně jen podřadné práce. Drama o nebezpečí vědeckého pokroku potěší chladně stylizovanou budoucností, hereckými výkony, netriviálním dějem, který se vyhýbá efektivním scénám. Asi to bylo mým rozpoložením, ale nakonec půjdu jen na tři hvězdy. Mám za to, že se z toho dalo vymačkat víc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové sofistikované scifi, které doplácí právě na to, jak chce být jiné. Tvůrce Andrew Niccol se vždy jednou za čas objeví ve scifi žánru jako nějaký odštěpek, který nechce mít nic co do činění s bombastickými scifi spektákly a decentně stojí stranou. Není to žádné rebelantství, ale fakt, že Niccol je originální tvůrce, který chce jít svojí cestou, na nikoho se neohlíží a svoje scénáře si zásadně realizuje sám. V tom posledně jmenovaném možná nedělá až tak dobře, ale i když není komerčním tahounem, jeho scifi své fanoušky mají. To je případ filmu s podivným názvem Gattaca, nesázejícího na efekty a efektní podívanou, ale na invenční vyprávění osudu mladíka Vincenta, který je posledním zplozeným člověkem přirozenou cestou, a tedy mimo dosah genetických inženýrů. Podle zřízení je Vincent brán za nedokonalého člověka a uklízí v centru zvaném Gattaca určeném pro pěstování dokonalých lidí. Nebyl by to film, aby se zápletka kolem Vincenta nerozprostřela dramatickým způsobem a on se podvodem nedostal do jiné úrovně, což má za následek, že film se rozběhne. Jenže on se vlastně nerozběhne tak, jak by se dalo čekat. O nějakém dynamickém a akčním spádu nemůže být řeč, efekty jsou opravdu za pusu a Niccol neumí akci. Naopak plusem je talentovaný Ethan Hawke, Niccol, který se s chabým rozpočtem pustil do náročného žánru a poměrně originálně vystavěný scénář, který kdyby dostal k realizaci někdo režijně "výživnější", určitě by vzniklo jedno z nejzajímavějších děl v oblasti sofistikované scifi. Takhle film bojuje s tím, jak ho vůbec dotočit a v příštím záběru, pokud možno, neimprovizovat nad docházejícími finančními prostředky. Nad mírně zabitou invencí nelze také až tolik plesat. 60% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Cca v 00:37:32 ve scéně, kdy „Jerome“ (Ethan Hawke) a Eugene (Jude Law) sedí u stolu v klubu, si můžeme povšimnout, že ze skleničky na víno již vychází kouř, který tam ale „Jerome“ vdechne až cca za minutu. (Pavlínka9)
  • Cca v 00:32:10 při scéně, kdy se Vincent (Ethan Hawke) chystá do práce a bere si věci ze šatní skříně, si můžeme všimnout na levé straně, jak „něčí ruka“ drží dveře skříně. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy Vincent (Ethan Hawke) a Irene (Uma Thurman) prchají z restaurace před policejní razií, narazí u zadního vchodu na hlídkujícího detektiva. Během rvačky s ním má Vincent na zadní pravé straně viditelně utržený rukáv. Když ale s Irene odchází, sako je opět v pořádku. (FilmFan24)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama