Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asterixe a Obelixe v kreslené podobě moc nemusím, ale co s týká hrané podoby, tak na tu se vždy ráda podívám. Netajím se tím, že se mi daleko více líbí druhý díl, který mi přijde vtipnější a povedenější, ale první díl je krásným úvodem do úžasných filmových dobrodružství těchto dvou přátel. Ráda jsem se v rámci filmové výzvy na tenhle film podívala připomněla si vtipnost a genialitu francouzských komedií. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečná nostalgie a neskutečná legrace. Depardieu je po Obelixovi ve stejné pasti jako Radcliffe po Harry Potterovi. Oba jsou těmi herci, kteří se jednou proslavili po celém světě jednou jedinou rolí a v každém jejich jiném filmu v nich stále uvidíme spíše známou postavu, než onoho herce, který se chce konečné předvést také v jiném stylu a udělat na sebe zcela jiný dojem. Ani jednomu z nich se to alespoň v mých očích bohužel nepovedlo. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První hraný Asterix anebo Astérix et Obélix contre César. Ve své době to byla velká věc. Všechny země ovlivněné frankofonním komiksem očekávaly, zda se Goscinnyho postavičky a Uderzův humor podaří převést do nového média. Animované filmy byly hodně oblíbené, ačkoli tehdy nejnovější díl Asterix dobývá Ameriku už předznamenal konec jedné éry. Osobně jsem spokojená s tou velkou evropskou koprodukcí, díky níž se do Galie v roce 55 př. n. l. podíval vedle Depardieua, Claviera a Galabrua také Benigni nebo Gottfried John. Jako Halabala se blýskla Laetitia Casta a i když série dalších hraných Asterixů je hodně nevyrovnaná, není důvod ji zatracovat. Pro prvního režiséra takového monstr projektu vybrali ostatně velmi vhodného Clauda Zidiho, klasika takových sérií jako Bažanti nebo Prohnilí, který měl svého času na kontě spolupráci s Pierrem Richardem, Luiem de Funésem nebo Belmondem. Takže touto optikou lze Asterixe mmj. vnímat jako další generaci klasické francouzské komediální školy. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna ze zdařilejších adaptací komiksů a kreslených filmů (vzpomeňte si, jak dopadli třeba Looney Tunes nebo druzí Flinstoneovi), ale ztratilo se tady to kouzlo, které všechny tyhle skvělé kreslené filmy měli. Kdyby radši francouzi natočili dalšího animáka s asterixem, vždyť nezfilmovaných komiksů je ještě dost. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zidi se nejspíš snažil dokázat, že i v Evropě umíme udělat triky, ale tohle je dost laciná a pitomá konkurence Hollywoodu. Spojením německých peněz, chytrého scénáristy, jakéhokoliv šikovného evropského režiséra stylu Luca Bessona a trikařů z Nového Zelándu by mohl vzniknout krásný velkofilm. Pokud ale musí evropský vysokorozpočtový film vypadat takhle, tak to se radši vrátíme na stromy, ne? Ti Francouzi jsou ale blázni... ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)
  • Když jel Gérard Depardieu (Obelix) na motorce do ateliérů La Ferté-Alais, kde se řada scén tohoto filmu natáčela, znenadání naboural. Po vyšetřování nehody se zjistilo, že měl v krvi poměrně velké množství alkoholu. Znamenalo to pro něj zákaz řízení motorových vozidel na patnáct měsíců a pro štáb přerušení natáčení na šest týdnů. (mar48)

Reklama

Reklama