Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

klerik 

všechny recenze uživatele

Och, bože môj! 3* hlavne pre skvelú hudbu. Herci takmer všetci hrozní, žiaden náznak reality - hl. hrdina láme rekordy a pritom niekoľko rokov fotil tigre, kráska so zlomeným prstom si tiež nevšíma v akej je nadmorskej výške.... Hlúpe. Film sa snaží rozobrať aj hlbšie otázky, ale stroskotáva na svojej komerčnosti. Zábavka (režisér Zlatého oka :)), ktorú nemôžte brať vážne... Ak chcete poctivejší zážitok, radšej odporúčam K2, alebo PÁD DO TICHA... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

I když jsem toho v životě zas tak moc nevylezl (a to jen v Dolomitech a Alpách) a dnes už jsem na laně jen občas, jen při ledovcových tůrách, abych nezahučel do trhliny, tak mi takovéhle nebetyčné krávoviny, s rádoby horolezeckým námětem, dost vadí. Všechny ty, kdo mi zaprasili záběry nádherných hor slabomyslným dějem a hroznými klišé vyhrabanými z hollywoodských skladů někde v údolích, bych nechal za trest kloktat ten jejich nitroglycerin... Orálně i rektálně! Film by se možná dal přežít třeba v japonštině, aby mě nerušily aspoň ty „dialogy“, ale stejně by navíc musela být vyzmizíkovaná i většina herců ve většině scén... ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Pokud jste milovníky nechtěných parodií a těch nejbéčkovějších filmů, tak je tento kousek naprosto jasná volba. Pokud však chcete vidět alespoň trošku reálný dobrodružný film o horolezectví, pak tento film vraťte zase zpět do poličky. Jen pro přirovnání, je to jako by jste se chtěli dovědět něco o válečných bitvách a jako zdroj použijete Komando, které je však oproti tomuto nad věcí a snaží se pobavit. Už od první minuty hloupá slátanina, která postrádá jak věrohodnost, tak logiku, a to jak po stránce situací, které "horolezce" postihují, tak jejich uvažování a rozhodování. Pouze několik zábavnějších scén a fakt, že divákovi se párkrát trochu zapotí ruce, zachraňuje tento snímek od naprostého odpadu. 15%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze základního tábora se pod vedením Petera Garretta rychle vydává šestičlenná záchranná mise, hnaná navíc vidinou půl milionové odměny pro každého. Nejvíc naspěch má ale Peter, protože v ledu nad výškovou hranicí přežití je společně s miliardářem uvězněna i jeho sestra Annie. Za prázdninových veder, kdy se nedá dýchat ani večer v letním kině, by došel ocenění alespoň chladivý účinek amerického filmu Vertikální limit. Sotvakdo se však nadchne teď v zimě pro mrazem ojíněné hrdiny, kteří zhruba první hodinu lezou do kopce nahoru a druhou hodinu z kopce dolů - vlastně jen ti z nich, kdo přežijí. Jedinou obrazovou záchranou snímku je skutečnost, že "kopec" tu znamená vražedný štít K 2, druhou nejvyšší horu světa. Kdopak by rozeznal, že namísto himálajských osmitisícovek tu jsou občas vidět novozélandské třítisícovky, pokud se spojí obratná kamera s umem trikařů. No a když se malebnost srázů i děsivost lavin vyčerpají, ještě pořád se může zřítit vrtulník, nemluvě o explozích, které slibují zásoby výbušného nitroglycerinu na zádech záchranářů. Ovšem naprosto mechanická hra na lidskou vybíjenou, kterou si od sebe navzájem půjčují filmy akční, katastrofické a dobrodružné, má v případě snímku Vertical Limit jen velmi omezené možnosti. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Útok na citové pasti diváků aneb naši hrdinové se při výstupu v problémech snad ani vyznat nemohou. Samozřejmě si k výzstupu přizval Vertical Limit kameramana par excellence, ale to je asi tak všechno. Propracovanější charaktery postav byste ani pod lupou určenou hodinářům nenašli a jediné, co funguje bez zadrhnutí jsou klasické Hollywoodské neduhy, kterými je snímek prošpikován do nejmenšího detailu. Závěr je nejen jasný, nicméně i nevzrušivý a pokud divákům nezáleží na postavách, tak je něco špatně už od základů. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Jedným zo základných pravidiel bezpečného prechodu cez zľadovatené miesta je, že sa na spájacom lane viažu brzdné uzly, ktoré zabraňujú ľahké prekĺznutie lana po ľade, aby pád prvého lezca z hrany nestrhol aj toho druhého. (Jumar)
  • Jméno Montgomeryho Wicka je odkazem na Thomase Montgomerieho a Jima Wickwirea. Montgomerie objevil K2 a Jim Wickwire byl prvním Američanem na jejím vrcholu (1978). Wickwire, podobně jako Wick ve filmu, přišel na hoře taky o několik prstů. (džanik)
  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)

Reklama

Reklama