Reklama

Reklama

Tarzan a zlatý lev

  • USA Tarzan and the Golden Lion (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lord Greystoke, známý jako Tarzan mezi africkými domorodci, očekává svou ženu a její neteř s mladým dozorcem svého panství. Odpadlík White se setkává s cestovateli a plánuje na ně zaútočit. Ale včasný příjezd hrdiny s rodnou armádou je zachrání. Za hrdinou přichází cizinec a oznámí mu, že utekl z Diamantového města, kterou obývá rasa málo známých lidí. Vypráví hrdinovi o pohádkovém bohatství v diamantech ukrytých v paláci tohoto kmene. Padouch ho zaslechne a během hrdinovy nepřítomnosti cizince i s mladou ženou Tarzana unese. Když se hrdina vrátí a uslyší o únosu, vezme s sebou svého věrného lva a spěchá je zachránit. Instruuje své poručíky, aby ho následovali s armádou domorodců. Nakonec dorazí do Diamantového města včas, aby zachránil svou ženu před obětí lvu, kterého domorodci uctívají jako svého Boha. Film poprvé přinesl postavu Tarzana na velká plátna. Ztracený film, který byl po několika desítkách let znovu v 90. letech nalezen a nyní se vrací do českých kin. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

drackula 

všechny recenze uživatele

Scenár a réžia je z dnešného uhlu pohľadu určite úsmevná, ale netreba ju úplne zatracovať. Film som sledoval zo synom (3y) a vcelku sme sa u tejto dobrodružnej jednohubky bavili. Scény so zvieratami sú na úrovni a baví aj akcia. Samostatnou kapitolou je Boris Karloff ako indiánsky vyvrheľ. Berme to ale tak, že každý nejako začínal. V rámci rozumnej stopáže to bolo pozerateľné. Odporúčam sledovať ako historickú zaujímavosť. 60% Edison online ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Edgar Rice Burroughs proslul jako autor Tarzana a Princezny z Marsu. První film podle jeho románu byl natočen v roce 1917, šlo o adaptaci časopiseckého seriálu The Lad and the Lion (1917); a hned od příštího roku se začala psát historie jeho tarzanovských filmů a (filmových) seriálů. Jen do konce němé éry bylo natočeno 8 tarzanovských projektů. Do roku 1921 to byly tři filmy a dva seriály, které pokryly mnohé z Tarzanových dobrodružství, včetně příhod jeho syna. Není proto nijak náročné pochopit, že další velkofilm, Tarzan and the Golden Lion, chystaný po menší pauze pro rok 1927, nehledal cestu na začátek celého fenoménu, ale zvolil jako předlohu stejnojmenný 9. román (vydaný knižně 1923). Tarzana si zahrál James Pierce, který po filmu udělal štěstí jako manžel Burroughsovy dcery Joan, po jejímž boku pak pokračoval jako Tarzan v rozhlasovém seriálu ve 30. letech (Joan samozřejmě hrála Jane). V tomto filmu mají velký prostor také Tarzanova sestra Betty a její Jack Bradley, což je skvělé. Herce navíc doprovázejí výborně vycvičená zvířata. Celkově se jedná o vysloveně příjemný zážitek. Skvostné kostýmy, napětí, bezchybné obsazení (Edna Murphy, Dorothy Dunbar, pod nánosem líčidel Boris Karloff). Tehdejší diváci neměli po tak dobrém zážitku dost a tak hned v dalších letech dostali dva nové seriály Tarzan the Mighty (1928), Tarzan the Tiger (1929) a pak už přišel zvukový Tarzan. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Bolo milé sledovať necelú hodinku, ako sa naši hrdinovia ( a záporáci ) premávajú v okolitých exteriéroch Los Angeles. Ale to len tak na okraj. Ide o hodinku rýchlej, dobovej zábavy, kde sa vlastne nemá na čo pozerať, ale zase pre priaznivcov nemej éry to nebude na škodu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ešte pred Weismullerom a Barkerom si jedenkrát strihol postavu Tarzana James Pierce. Nebudem sa vyjadrovať k silnému make-upu herca, je to proste daň za nemú filmovú dekádu, kedy to bolo bežné. Samozrejme, nejde o žiadny filmový klenot, ide skôr o raritnú záležitosť. Snímok bol dlhé desaťročia považovaný za stratený, možno preto išiel aj do našej distribúcie. Tretia recenzia. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Tarzan slabý i na dobu vzniku. Salvy jistě nechtěného smíchu provázely dnešní projekci na mnoha místech. Film je sice překvapivý, protože Tarzan je ženatý, nevypadá, že by ho vychovaly gorily, a hlavní romantickou zápletku prožije jeho sestra. Jinak je to slabota, herecká, scénáristická a režijní. Trochu to zachraňovaly extravagantní a hodně neafrické kostýmy ve scéně s obětí, ale to je jediný klad... A ani Borise Karloffa si moc neužijete. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama