Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poručík Tyler je zklamaný tím, že nebyl jmenován velitelem ponorky, jak si představoval, ale pouze jeho zástupcem. Navíc ponorka, na které slouží, dostala právě nečekaný a nesnadný úkol: přepadnout poškozenou německou ponorku, na jejíž palubě je kódovací stroj Enigma. Získáním tohoto kódovacího stroje by spojenecká vojska získala přístup k tajným informacím německé armády, a tedy i rozhodující převahu. Plán na přepadení ponorky a ukradení kódovacího stroje spočívá v tom, že Američané se převléknou za německé námořníky a budou předstírat, že jsou ze zásobovací ponorky a jdou také pomoci s opravou. Plán se zezačátku podaří, ale brzy se pravá totožnost prozradí a dojde k boji, který skončí zcela nečekaně. Němci sice americkou ponorku zničí, ale na německé se zachrání část Američanů se zajatými Němci… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (271)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ponorka U-571 rozhodně není žádným válečným velkofilmem, který by se vyznačoval autenticitou a zpracováváním skutečné historické látky. Jde spíše o zdařilý akční snímek zasazený do období 2. světové války a v tomto ohledu také velice dobře funguje. Nechybí tu napětí, správně klaustrofobní prostředí, což je na snímcích o ponorkách značně poutavé, skvělé herecké obsazení i více než dobré celkové zpracování. Na legendární Ponorku sice Mostowův počin nemá, avšak jako příspěvek do ponorkových filmů má své opodstatnění. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Das Boot žřejmě zůstane nejlepším ponorkovým filmem navždy. U-571 se ale nemusí vůbec stydět. Jako válečná jednohubka, se spoustou akce, napívavých momentů a dobrých hereckých výkonů je to nadprůměrný snímek. Úkol: dopadení a ukradení německého šifrovacího stroje Enigma. Místo: Atlantik plný vlčích smeček Doenitzových ponorek. Vpravdě nezáviděnyhodný job. Film je ale natočen podle skutečných událostí, které sice dopodrobna nevím, protože námořní válka není moje oblíbená epizoda války, ale jako takový film působil velmi dobře. Samozřejmě to bychom nebyli v Hollywoodu, kdyby nebyl německý torpedoborec vyřazen jednou dobře mířenou střelou z palubního děla a posledním torpédem ponorky, která tahá za poslední stébla trávy. Přesto je U-571 dobrý válečný film, který pobaví vždy a za každého počasí. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Drama na moři za 2.svět.války dle skutečné události. V ponorce, což je vlastně potenciální "plovoucí rakev" se toho moc akčně natočit nedá. A přesto se podařilo režiséru Jon.MOSTOWI "vtlačit" do tohoto snímku kus napětí, akce i psychologie. Dostal-li tento snímek (dle kolegy Houdiniho) OSCARA za zvukové efekty, pak už to napovídá, že film vzbudil u poroty velkou pozornost. Myslím, že je to výborný válečný film, jeden z nejlepších jaké jsem o "ponorkových filmech" viděla. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film som si pozrel iba kvôli Mathewovi McConaugheymu, ktorého som nedávno zaradil do svojej Top ten a vítam každú príležitosť, aby som si overil, či som neurobil chybu. No, pravdupovediac to žiadna sláva nebola. Ale čo by som viac chcel ako neškodné hlbinné bomby, technické a technologické zázraky na počkanie a vytúžený happy end. Ale rozhodne sa nechcem posmievať. Na nedeľné odpoludnie bez veľkých očakávaní mi film splnil to, čo splniť mohol. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Šifrovací zařízení Enigma je zase v kurzu a smečky německých ponorek v temné hlubině slídí a střílí na vše, co působí jen trochu nepřátelsky. Jedna poškozená ponorka nicméně ukrývá proklínaný šifrovací stroj, který má pro Američany zatraceně velkou cenu. Ale nebude to snadné a ne všichni z toho vyváznou bez újmy. Režisér třetího terminátořího dobrodružství Jonathan Mostow vsadil na příjemně autentickou retro atmosféru, dokázal využít efektní potenciál, kdy nechybí solidní zvukové efekty i diváky očekávané úhybné manévry na poslední chvíli. Navíc mnohé scény působí překvapivě syrově. Velmi solidní je i herecké obsazení, nikdo sice tehdy nevěřil, že Matthew McConaughey zašlape romanticko-komediální žánr a bude jednou platit za charakterního herce s Oscarem v kapse, nicméně v téhle vojenské štaci vypadá velmi dobře. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film je inšpirovaný ponorkou U-110 a Operáciou Primrose, počas ktorej sa Britské námorníctvo zmocnilo šifrovacieho stroja Enigma. Dokumenty nájdené v ponorke taktiež pomohli rozlúštiť šifru Reservehandverfahren, ktorá sa používala ako alternatíva k Enigme. (Sepp37)
  • Režisér Jonathan Mostow se inspiroval pro film po prohlídce ponorky z druhé světové války USS Pampanito (SS-383) v San Francisku. (Čulo)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Atlantickom oceáne, tak filmári pracovali predovšetkým v Stredozemnom mori, na Malte, v rímskych filmových štúdiách Cinecittà, Kalifornii a Rusku. (MikaelSVK)

Související novinky

David Ayer a pět tankistů bez psa

David Ayer a pět tankistů bez psa

15.02.2013

Specialista na moderní policejní thrillery má za sebou minulost policajta v Los Angeles a člena posádky americké ponorky. První zkušenost proměnil v sérii drsných kriminálních dramat (loni se vytáhl… (více)

Reklama

Reklama