Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní bondoviek ma napadá jedna choroba. Mentálna anorexia. Zámerne chýba tejto sérii konzumných krimináliek akákoľvek výživa. Varia z jednej prevarenej vody. Popová pesnička v úvode, popová akcia tiež v úvode, očakávania - ktorýže herec si skúsil tú trapáreň tentoraz. Technické čačky -mačky a samozrejme inovácie. Tiež bez chuti zápachu a výživy. Hlavne nech je tam veľa hluku, ultrazloduch, čo vždy vysvetlí svoje grázlovstvá (chráň si chráň tie krásne grázlovstvá) a ženy čo hýbu Bondovým popredím i pozadím. Bondgrlz. No bomba! Tá hrozí buchnúť vždy v závere. A nemení sa to nemení, ani keď je odobraná licencia zabíjať. A nemení sa to ani s kadejakými morálnymi relativizovaniami a inováciami starých postupov a overených citátov, ktoré už údajne v posledných bondovkách chýbajú. Staré prevarené klišé nahradili iné umelé náhražky. Ale zase: bez výživnej hodnoty.Také vychrtnuté ako tie chudiatka anorektické, čo nabehli na diktát módy. Darmo, z hovna bič upletieš len veľmi výnimočne. Bondov prípad to ale nebol,nie je a nebude. ()

woody 

všechny recenze uživatele

16. bondovka - Všemi odmítaný snímek. Považovaný za potupu Bonda. Hloupý akčňák. Z Bonda je Rambo. A kdesi cosi. Kdepak. Odebrané Povolení zabíjet je v TOP3 Bondovek. Platí tu to samé co u Lazenbyho debutu. Příběh, který Jamese posouvá někam dál je zavrhován. Ale také se na to podívejte tak, že 16. bondovka započala novou éru akčního filmu. Viděli jste někdy do té doby, že by se v akčňáku rozebíraly psychické pochody hlavního hrdiny. Ne. A najednou v 90. letech se s nimi roztrhl jak se říká pytel. Ale pokud to mám brát v kontexu bondovek - Jamesovi zmrzačí přítele. Nestojí proti němu parodická světovládná organizace, ale mnohem nebezpečnější drogová mafie. A tak musí zvládat největší partu zločinců za kariéru. V čele stojí poďobaný ultra padouch Franz Sanchez. Jeho hlavní poskok Dario si hraje s ostrými noži. Účetnictví vede úlisný Truman-Lodge. Drogy přepravuje ustrašený Milton Krest a v popředí všeho náboženský šejdíř moderátor Butcher. Navíc má Sanchezova organizace prsty v CIA a v politice. No a když si scénárista vymyslí takto zvrácené postavičky musí Bond zákonitě přitvrdit. Což vede k vašemu odmítání. Nebudu to vyvracet, jen říkám, že je to neprávem.... John Glen cistenrovým finále potvrzuje, že byl nejlepším režisérem co se týče tvrdé akce. Raději neříkám realistické, páč cisterna jedoucí po kolch jen jedné straně někoho přivádí k zuřivosti :-) Good Bye Mr. Dalton. Nebýt všeobecného nepochopení mohl jste tu s námi být ještě dlouho. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Licencia na zabitie” alebo "Povolenie zabíjať" , je v podstate jeden a ten istý, blízky význam názvoslovia, čiže tým pádom sa jedná o moje extra obľúbené: SYNONYMÁ ! Jamesovi Bondovi bude zakrátko nadobro odňaté-oprávnenie vziať niekomu ďalší život, pretože súhrn niekoľkých tragických udalostí z floridského Key West, sa mu akosi úplne vymkli spod kontroly, ale ešte pár dní predtým, sem prišiel najprv, ako hosť, pozvaný na svadbu svojho priateľa Felixa Leitera, či aj « Vládna agentúra Správy drog » , simultánne dostáva avízo o neďalekom pohybe drogového baróna Franza Sancheza, a tak práca má zatiaľ prednosť pred blížiacou sa veselicou. Dolapia ho, no taktiež policajti bývajú strašne ľahko podplatiteľní (skorumpovateľní), že sa dosť často nechávajú nalákať na tučnú, finančnú odmenu, aby ho vyslobodili spod náruče doživotného väzenia. To sa odohrá v najbližších málo minútach, že aby toho nebolo ešte málo, títo lotri si zgustnú i na našich svadobčanoch, čo Bonda tak extrémne popudí, až sa nedokáže naprosto ovládať, odvtedy sa totálne utrhne z reťaze, koná už iba na vlastnú päsť, a je k tomu, ako stroj na zabíjanie... ! Spojenkyne čochvíľa nachádza v dvoch (pre)nádherných ženách, Bondových dievčatách - v Pam Bouvierovej a v Lupe Lamorovej, jedna krajšia, než druhá, i keď tá Sanchezova milenka mala body naviac. Chýbať samozrejme nemôže ani spoľahlivý Q, tentokrát s väčším, hereckým priestorom, alebo i taký šéf MI6, M, si zrovna nebude klásť servítku pred ústa. James bude dvojitým agentom, so samými, vynaliezavými postupmi, a to len preto, aby sa (vy)pomstil Franzovi Sanchezovi, keďže ako sa tradične hovorí: „Pomsta býva sladká” , však, či predsa časom na každého príde, no nie ? Bude sa nakoniec riadiť týmto príkazom ? / V poradí 16. bondovka sa nesmierne vydarila, a až práve teraz sadla Daltonovi, ako uliata. Priam božská "daltonovka" , ktorú by som kľudne umiestnil do TOP 10 všetkých, bondovských filmov, niekde medzi piatou a desiatou pozíciou. Herečky, ktoré stelesňovali objekty túžby 007, sú neuveriteľne sexi, najmä Talisa Soto, ale aj Carey Lowell celkom ušla. Zaznamenávam menšie odkazy na predchádzajúce filmové zárezy, t. j. V tajnej službe Jej veličenstva a Thunderball. John Glen bol až pri piatich počinoch, čím sa vyznamenal a John Grover strihal dve z nich, čím len podtrhol samotnú, kráľovskú atmosféru. A to ani nehovoriac o scénografovi Petrovi Lamontovi, ten maximálne ozvláštnil tieto príbehy svojou neprekonateľnou výpravou, i keď taký Ken Adam by mal na to určite čo povedať, mohol by sa cítiť právom dotknutý, mať nejaké výhrady !? Skrátka, obidvaja páni sú kapacitami vo svojom o(d)bore ! Proste, bondovky zbožňujem celým svojim srdcom a dušou, k tomu už viac nie je ani čo dodať. PS: Prvá, pamätihodná rola pre Benicia Del Tora v postave Daria. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Povolení zabíjet znamená optikou obyčejného diváka přesně ten samý problém, jako v novém miléniu Quantum of Solace. Tedy žánrově naprosto ryzí film, který je sebevědomý, sveřepý, se syrovou akcí, vědom si "sám sebe" a svých kvalit. Licence to Kill není samostatně příliš funkční. Je potřeba, aby měl divák Bonda trochu "nakoukaného" a dokázal číst mezi řádky, spojit si paralely. V tu chvíli ví, že se koukáme na nejsevědomější díl, který v rámci tvrdé akce posouvá laťku o level dále. To samé se koná v rámci bondgirls, kdy poprvé můžeme vidět to, co v následujících letech bude samozřejmost - tedy sebevědomé mladé ženy, uhlazené, elegantní, "imidžové", reprezentující nejnovější módní trendy. Do té doby to byly až na výjimky (např. Barbara Bach - Spy Who Loved Me) jen doplňky téměř s absencí mozkových závitů. Zde se trademarky trochu mění - či snad upravují. A změnu dostává i samotný hrdina, který je tady paradoxně mnohem tvrdší a přímočařejší než kdy dříve a přece jen je mnohem víc člověk než by se na první pohled mohlo zdát. Jeden ze stavebních kamenů Jamese Bonda. Náklaďákové finále je na učebnici. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natvrdo uvařené krimi spíše než plnokrevná bondovka. Nakládání s protagonistou, potažmo s celou sérií je odvážné, jen poněkud neuvážené. Nahrazení oficiální mise štvavou cestou osobní msty, až příliš realistické pozadí zločinů (obchod s drogami) a větší krvavost (včetně pár gore chuťovek) ubírá filmu na lehkosti a oné nezaměnitelné bondovské únikovosti. Humor takřka vymizel, což je po Mooreově rozverném geronto-blbnutí skok z extrému do opačného extrému. Když ovšem zkousnete zvýšený výskyt klábosivých scén, dramaturgicky funguje Povolení zabíjet výtečně. Pomalým utahováním šroubů Bond zlosyny v zásadě donutí pobít se navzájem (inspirací scenáristům byl Kurosawův Yojimbo), aby ve zdařile vystupňovaném, na hranu jdoucím akčním finále jen vykonal svou definitivní mstu na odporně krutém záporákovi. Nepodbízivě krásná bondgirl (Carey Lowell) film vyzdvihuje těsně nad tři hvězdičky. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, HAL, Tiiso ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Přestože film není točen podle žádného Flemingova románu, objevuje se zde scéna z knihy "Žít a nechat zemřít". Konkrétně se jedná o předhození Felixe Leitera (David Hedison) žralokovi. (Žralok)
  • Přestože si ve světě vedl snímek dobře, v USA se jedná o do té doby nejméně výdělečným filmem ze série. (Terva)

Reklama

Reklama