Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

bouchy 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman se svojí role zhostil geniálně. Nevěřím tomu, že by si jen pročetl scénář a svou postavu ztvárnil tak, jak ji ztvárnil - prostě nevěřím. Ten člověk musí mít punk v krvi :). Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby Oldmanova kariéra začala tak, že Alex Cox sebral jednoho dne na ulici zvracejícího punkera a udělal z něj hvězdu. Jinak co se týče dojmu z filmu samotného, velice zdařile popisuje tehdejší dobu a poměry v Anglii, trochu i zákulisí Sex Pistols samotných, ale hlavně vám nádherně představí Nancy - psychicky labilní hysterickou fetku a Sida - nejhoršího slavného basáka na světě a jejich heroinový vztah na hranici lásky a nenávisti. Moc se mi také líbilo ztvárnění Johnyho Rottena. Jen uřvaná Chloe Webb mě místy až neskutečně vytáčela... ()

S.i.d. 

všechny recenze uživatele

Za tento film Alexe Coxe obdivuju a nenávidím. Výborně vystihl to jak Sidův život díky drogám spadl až na dno ze kterého už nevstal. Gary Oldman už jako mladý dokázal skvěle vystihnout svou roli a to film zvedlo v kvalitě ještě výš. Co mi tam nejvíce vadilo, byla postava Johnnyho Rottena. I když Johnny takový nebyl, Alex Cox ho ztvárnil jako flegmatickyho, namyšlenyho blbce který umí akorát nadávat policistům. Ve filmu bylo také pár historických nesrovnalostí a občas i špatně ztvárněná fakta. Přes tyto vady tento film je jedním z mých nejlepších filmových zážitků a kdykoli se na něj znovu rád podívám. ()

Reklama

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si od toho nesliboval. Gary Oldman mi jako Sid prostě nechtěl sedět. Naštěstí jsem se pořádně seknul a ten film stál za to. Nancy byla na pěst, ale v dobrym slova smyslu, protože takhle jí zahrát určitě nebylo snadný, Gary odehrál svý, hudba ve filmu byla parádní a jelikož asi neni jinej film o Sidovi a Nancy, tak to nemam s čim srovnat. Pistoláky poslouchám už řadu let a jsem rád, že jsem si zase rozšířil obzory. ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy není film o Sex Pistols...je to smutné ohlédnutí za jedním magorem, jehož jméno asi navždy zůstane synonymem pro Sex Pistols. O destruktivní nepochopitelné lásce k ženské, které byste nejraděj zabodli kudlu do břicha od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně. Co záleží na tom, že to možná bylo všechno trochu jinak. Scény jako odchod z lodě, líbání u popelnic nebo závěrečná scéna s pizzou ve mě budou rezonovat daleko dýl, než bych si přála. Díky dokonalému Garymu Oldmanovi (jak je sakra možné, že tenhle genius se prvního oscara dočkal až letos?!) tak Sid navždy zůstane charizmatickou smutnou duší, kterou stáhla ke dnu sebezničující láska. Film tak není jen idealizovanou (ehm) vzpomínkou na jednoho punkáče, ale taky novodobým příběhem Romea a Medusy nebo výpovědí o střetu punku s běžnou společností. Uznávám, že film jako takový možná na 5* není, trochu postrádám vývoj postavy i celého vztahu, navíc u obludné Chloe Webb jsem si ze začátku myslela, že je to transka (škoda, že Cox neobsadil Courtney Love), ale to jsou jen detaily v porovnání s naprosto fenomenálním Garym, kterému musí v žilách kolovat punk, protože jinak si nedokážu představit, jak to dokázal. Žena, která se tady do Garyho/Sida nezamilovala, nemá srdce. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Nejsem punker, neposlouchám punk, neposlouchám Sex Pistols, ale tahle prodrogovaná romance mě dokázala něčím zaujmout. Přece jenom život takového normálního anglického punkera sem mockráte neviděl. I tento snímek patří do té skupiny, který když shlédnete, slovu "drogy" se budete vyhýbat ještě hodně dlouho, neb celý film je doslova protkán heroinovými vlákny. Celou dobu jsem si říkal: "Kdo hraje toho hlavního pankáče?" Jaké překvapení tomu bylo, když jsem zjistil, že to byl právě Gary Oldman. Je pravda, že on dodnes dostává samé prémiové role, ale tahle byla dost ujetá a musím přiznat, že roli feťáka sem mu sežral i s jeho punkovou vizáží. Všechno toto zahaleno do prostředí hospod, barů, hotelů, feťáckých doupat, atd. A vše podtrženo nepřílišným osvětlením, takže např. záběr na sjetou Nancy právě telefonující v budce, kdy místro její tváře je vidět jen černá skvrna, působí dosti psychadelicky. Nevím z jakého důvodu, ale není zde uvedeno jméno režiséra, tak bych to rád dodal...režie:Alex Cox A na závěr snad jedno punkerské přísloví: Jen blbni, jen blbni, jen blbni...(a koukni jak dopadl Sid Vicious:) ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)
  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)

Reklama

Reklama