Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

nicky.2000 

všechny recenze uživatele

Sága o čarodějnickém učni má svá silná i slabá místa. Tento díl považuju za nejpovedenější, ale líbí se mi všechny. Pro čtenáře bude asi každé filmové zpracování tak trochu zklamání, ale budete-li se na to dívat jako na filmový příběh, musí se vám to líbit. Děj, postavy, prostředí... vše dotáhnuto do detailů. ()

Pepa21 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší z "Potterů", Curoan do filmu dal něco, co ostatním režisérům chybělo a to hlavně KOUZLO!! Vzhledem k tomu, že šlo o rok 2004, tak úžasně zpracováno trikově, graficky, herci v hlavních rolí na chvíli vypadli z marketingového "držkování", až na Ruperta Grinta, který se herecky nevybarvil nikdy. Hudba...100%!!! Pusťte si OST někdy v soukromí a budete uchvácení směsicí zvuků, pazvuků, hlasů, šepotů! Jako jedinný film přerostl scénář! Předchozí dva filmy předlohu jen papouškovaly, další tři byly příkladem scénaristické kastrace! Pokud chcete dobrodružství, napětí, zajímavé herce (špička v britské kinematografii), pusťte si to widescreen, zavřete dveře, vypněte MOBIL a nechte se unášet Pobertovým plánkem v Bradavicích! PS: Pozor, pusťte si to bez českého dabingu! To už se na to radši dívejte v maďarštině a budete mít příjemnější poslechový zážitek! ()

dandinnka 

všechny recenze uživatele

Můj asi nejoblíbenější dív o Harrym ... pěkna grafika, podled do okolí a hlavně už je na hercích vydět že za ty čtyři roky se něco naučili ()

Kate.Juliet 

všechny recenze uživatele

Jsem velkou fanynkou knih i filmů o Harrym Potterovi, nicméně (a možná právě proto) mě tento snímek hodně zklamal. Na první pohled se zdá vše v pořádku, ale když se nad tím více zamyslíte, ztrácí se zde souvislosti. Dle mého názoru si také tento díl nezasloužil být nejkratším ze série. Děj má zbytečně rychlý spád, vidíme Vánoce a najednou je konec školního roku. Zbytečné mi přijde i tikání hodin v pozadí, když se Harry s Hermionou vrátí v čase - myslim, že tohle mohl Cuarón klidně vypustit a raději nám vysvětlit odkud profesor Lupin ví, jak funguje Pobertův plánek a proč mluví o Lily, jako by byla vždy jeho nejlepší kamarádkou a vůbec se nezmíní, že svou školní docházku trávil s Jamesem (a ostatními poberty). Škoda ... ()

mr.sonny 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tím to filmem jsem s Potterem skončil. Knihy mě bavily, ale filmová serie mi nějak nesedla. Nebyl to špatnej film, ale ničím mě nepřekvalpil a ani nenadchnul. Není to špatný, ale nic pro mě. ()

Thorus06 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší ze všech dílů o "Chlapci který přežil"!!! Alfonso Cuarón je Pan režizér.Co se týče knižní předlohy nejslabší díl, který Cuarón dokázal vyšperkovat nádhernou scenerií a hudbou John Williamse na nejvyšší úroveň(,která šla vytěžil ze scénáře,) o které se ostatním tvůrcům HP může jen zdát. Ponurá atmosféra vás vtáhne do děje ,i když nejste zrovna potterfil a díky kvalitním hereckým výkonům si film skvostně užijete! :) ()

lukaskon1 

všechny recenze uživatele

Potterovská špička jejíchž kvalit dosáhne už jen pátý díl. Columbus načrtnul čarodějný svět ale až Cuarón mu dal skutečnou a věrohodnou podobu. Okolí Bradavic, kde se tentokrát odehraje značná část příběhu vypadá krásně a rozhodně je na co se dívat. Hlavní postavy jsou už o něco dospělejší a stejně tak příběh začíná být čím dál tím temnější. Atmosféra v některých momentech (mozkomor ve vlaku, chroptící chýše,...) přijemně houstne ale bohužel bát se o život hlavního tria je jak jinak než zbytečné. Zde se také poprvé objeví jedny z pro mě nejsympatičtějších postav a to Lupin a Black (oba mimochodem skvěle zahraní). V příběhu se nám tentokráte projeví hrátky s časem, což bývá velice zajímavé téma. Další sledování filmu pro mě tak bylo rovněž velmi atraktivní, mohl dávat mnohem větší pozor a sledovat cestování v čase abych tak řekl s předstihem. Těžko filmu něco vytknout, když je zvládnutý tak dobře ale musím vypíchnout alespoň jednu nelogičnost: Mozkomoři jsou patrně jedny z nejstrašnějších bytostí, tak jak je možné, že zvládne mladý nezkušený čaroděj jich bez problémů porazit desítky?! To pak každý dobrý kouzelník může bez problému napochodovat do Azkabanu a všechno tam vyčistit. ()

susilson 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší díl série. Zapomeňme na první dva víceméně pohádkové díly pro děti. Třetí Potter je ponurý, temný a ...chytlavý. Jako bonus se na scéně objevuje Sirius Black. Dávám 90% ()

PanBlack 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně Potterovka s nejlepší atmosférou. Skvělá režie Alfonsa Cuaróna, úžasná výprava a hudba od Johna Williamse, úchvatné scény (jako například Harryho let na Klofanovi)... Gary Oldman (Sirius) a David Thewlis (Lupin) předvedli (jednoduše řečeno) skvělé výkony a i trio zahrálo dost slušně... 5 hvězdiček! ()

Trejbal 

všechny recenze uživatele

Další strhující díl Harryho Pottera...I když mě zklamala výkonnost Daniela Radcliffa přesto to byla taková famozní podívaná která se ve všech filmech nevidí 4/5 ()

Ranulf11 

všechny recenze uživatele

Tento díl je opravdu zcela jiný, než dva předešlé. Je propracovanější, plný detailů a nádherných scenérií. Doslova pastva pro oči a plazmovou televizi :-). Naši dětští hrdinové již nejsou tak prkenní jako v předešlých dílech, i děj má větší spád. Jsem zvědavý na další díl.... ()

Ounil19 

všechny recenze uživatele

Tak o proti předchozímu dílu je to o dost lepší, lepší děj a neni to tak nudný jako minulí. Herci pomalu dospívají taky aby ne :D . V tomhle díle se Harry potká se svím strýcem a taky ho musí následně zachránit, O akci nouze nebyla o napětí taky ne, kvalitní hudební doprovod taky jedna z nominací na Oscara. Kvalitní efekty herecký výkon taktéž. 4*. ()

qamar 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava. Každá jednotlivá scéna by se hodila na plakát! Studenti se učí v tanečních sálech ve stylu gothique flamboyant. Reakcionář Hagrid (už od prvního dílu bydlí v rotundě, pffff!!!) má na zahrádce alespoň celoročně zralé dýně. Je tu i množství akčních scén ("Byl byste tak laskav a chvíli se nehýbal, abych vás mohl zaklít?"). Kromě předlohy lze vystopovat i vliv dalších klasických děl světové fantastiky (noční setkání na chodbě a zdánlivě absurdní dialog: "Co to má v kapšiškách?"). Určitě ne nejhorší film série, ale vzhledem k množství pozitivních ohlasů a kladných recenzí zcela jistě největší zklamání. Jedna hvězdička je za hipogryfa (mnohem lepší, než jsem si ho představovala) a druhá za Snapea, kterého nepokrytě zbožňuji už od jeho teroristických začátků. ()

Alenuch 

všechny recenze uživatele

Po slabší dvojce opravdové nadšení. Od pohádky jsme se definitivně vzdálili, atmosféra houstne a mozkomorové jsou hnusní přesně tak, jak jsem si představovala. K tomu nástup dalších hereckých hvězd, na které mají v Anglii asi nějakou speciální líheň. Skvěle ujetá Emma Thompsonová s obříma očima, "záporák" Gary Oldman, krysa Timothy Spall - dokonalé. Dětští herci jsou sice poněkud starší, než by měli podle knihy být (a je to vidět), ale nebudu hnidopich a naopak ocením, že z nich Alfonso dokázal vymlátit mnohem víc, než na co se zmohl Chris Columbus v obou předchozích dílech dohromady. U dosavadních dílů platilo, že úroveň knihy se odráží i ve filmu, a jsem ráda, že to platí i pro tento - skvělá a napínavá kniha = skvělý a napínavý film. ()

KristKrist 

všechny recenze uživatele

Tento díl se vyvedl,dle mého názoru víc než kniha,která se od filmu hodně liší nebo spíš,film se liší od knihy. Normálně bych to asi tvůrcům neodpustila,že se tak odchýlili od knižní předlohy,ale díky tomu je film zajímavější a díky vyplněnému ději se stal jedním z nejlepších dílů v sérii. Vězen z Azkabanu je určitý zlom v celé sérii.Z pohádky kde hráli tři malé děti tu máme místy horor se třemi dospívajícími,kteří se stávají v tomhle díle pro mě už opravdu herci. Na výkony herců ve vedlejší roli to sice nemá,ale nemyslím si,že by nějak výrazně zaostávali. Rozhodně dávám pět hvězdiček...jinak to nejde. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama