Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

Madison 

všechny recenze uživatele

Potterovské filmy mám napozerané nespočetnekrát, no Väzeň z Azkabanu ma svojím kúzlom zakaždým odzbrojí. Po Columbusovi chytil Cuarón projekt do vlastných rúk a dodal mu úplne nový, nevídaný rozmer. Postavy sú psychologicky prepracovanejšie, čarokrásna výprava plná ohromných detailov a škótskych vysočín ma neprestáva fascinovať - zatiaľ čo Yatesove interiérové pojatie tohto blockbusteru (nerátam poslednú časť) by zapadlo akurát tak do divadelnej hry s kulisou zámku, perfektný scenár, ktorý dokonale balansuje medzi vážnymi a komickými prvkami, zachováva si svoju žánrovú ľahkosť a zároveň je film úchvatne mrazivý (detailné scény s dementormi vyvolávajú omnoho väčšie emócie než v ostatných častiach, kde sú celkovo vizuálne odfláknutí), strašidelný a ponurý. Taktiež ako píše Pomo, Harryho let na slepici je spolu s Williamsovým nádherným hudobným motívom a obrazovou kompozíciou hradu v pozadí po predchádzajúcich častiach konečne prvou, naozaj emocionálnou potterovskou scénou. Cuarón je bezpochyby najlepším režisérom tejto série a režijne sa mal podieľať aj na ostatných častiach. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Kloves .. Vězeň z Azkabanu (a hlavně jiný režisér) konečně přináší určité změny. Ve výsledku je to momentálně filmově nejlepší díl. Ovšem výhrady přetrvávají. Ty strašidelné scény mohly být krapet delší - ta setmívačka to usekla vždy moc brzy, ale je to pro děti, takže možná proto. Velmi dobrý pocit z filmu, dostavující se takřka permanentně, dosti kazí konec.. Šílenství kolem adaptace knih Harry Potter and .?. mě nechala naprosto chladným! Je sice pravda, že se to dá bez obtíží shlédnout a je na co se dívat, tj. triky, ale příběh není až moc poutavý a adaptovaný scénář je místy dost děravý a nelogický. 75%. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Z prvních čtyř dílů rozhodně ten nejlepší.Nejspíš to bude tím,že se radikálně liší od prvních pohádkových dílů,jsou tu nějaké ty děsivé mrazivé scény a hlavně Sirius Black.Zatímco na prvních dvou dílech si smlsnou hlavně děti,tady už je znát,že je Harry určen i staršímu publiku.Hlavním třem představitelům to tu konečně sluší,poprvé jsem se trochu bála a byla víc napjatá.Navíc nová postava Siriuse je sympatická,nejspíš se opakuju když zmiňuju jeho jméno,ale přirostl mi k srdci.Navíc nádherná výprava,atmosféra,vtipy,emoce.Automaticky zasloužený plný počet. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Famózna forma s prekrásnou výpravou (okolie školy, hory v pozadí), podstatne detailnejšou, prepracovanejšou hudbou Johna Williamsa, a vôbec individuálnymi perličkami v podobe konkrétnych scén. Napríklad Harryho let na veľkej sliepke dosahuje emocionálnych výšin toho najlepšieho z Pána prsteňov. S pribúdajúcimi minútami ma však akosi prestal uspokojovať samotný príbeh. Nebyť rozkošnej poslednej polhodiny, film by skĺzol do miernej nudy. Ale to nie je výtka Alfonsovi Cuarónovi - ten previedol s diskutabilným scenárom doslova zázrak. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Musím tedy říct - výborně. Člověk si neoddychne ani na vteřinu. Pořád se něco děje a ani mě nenapadla myšlenka: "už aby film skončil", což se od počinů, které poslední dobou sleduji, velice odlišuje. Po prvním zhlédnutí působí dílo, obzvláště díky experimentování s časem, ohromně promyšleně a působivě a vše dává dojem, že všechno přesně zapadá. Nad kritikou ohledně nekvalitních triků si můžu akorát pomyslet něco o rozmazlenosti a povrchnosti většiny diváků. Copak je něco takového nějakým důležitým kritériem kvality snímku? Dále rovněž nemůžu opomenout kvalitu herců. Ne až tak jejich hereckého umění, jakožto jejich visáže. Téměř všichni jsou dle tohoto ohledu těmi nejcharakterističtějšími postavami, jaké vůbec mohou být u filmů k vidění. Dále jsem potěšen i složitostí děje, kterou jsem u tohoto typu filmu nečekal a obzvláště u lidí, kteří knihu zatím nečetli, jako třeba já, je docela zábavné nebýt si až tak jistý tím, co se děje na plátně (obrazovce). Určitě ale není děj nějak nepochopitelný, to rozhodně ne. Otázka je, jestli mi tedy něco vůbec vadilo? Ano, jsou tu pořád náznaky určité dětinskosti, která snímek trošku degraduje. Ale což, filmy o Harrym Potterovi mají být pro všechny. A taky jsou. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 115krát. (gecko)
  • Smrtijedi se původně měli jmenovat Rytíři pálení. (Clarie)
  • Poté, co Harry (Daniel Radcliffe) použije na Snapea (Alan Rickman) odzbrojovací kouzlo Expelliarmus., Hermiona (Emma Watson) se zděšením poznamená, že právě napadl učitele. Zrovna od ní je to celkem úsměvné, protože konkrétně Snapeovi v prvním ročníku při famfrpálovém zápasu podpálila plášť v domnění, že Snape chce Harryho zabít. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama