Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Od Němců jsem příliš nečekala a vyplatilo se to. Přestože je jedním z mnoha filmů z druhé světové války, nabízí unikátní téma nacistické školy. To tu snad ještě nebylo. Příběh mě naprosto strhl a konečně můžu říct, že jsem se nenudila ani minutu. Výborné jak vizuálně tak obsahově, herci byli skvělí a scéna s granátem nebo smrtí Albrechta mi uvíznou v paměti asi na dlouho. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Silny film, ktory kazia niektore nechutne vypointovane sceny. Inak vsak skutocne niet co vytykat. Posobive herecke zobrazenie fasistickych fanatikov, sympaticky hlavny hrdinovia, skvely pribeh, kvalitna rezia. No za najvacsi klad povazujem to, ze je to nemecky film a fakt, ze vyznieva ako uprimna lutost nad tym, co Nemecko v minulosti sposobilo. Fasizmus zobrazuje v jeho plnej honobnosti a slave a zaroven ho odsudzuje ako omyl, chybny, krok, zlo. Isteze vsetci vedia ze fasizmus nebol dobry. No v tomto filme je to vylicene naozaj krasnym sposobom. (8/10) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z druhej svetovej vojny nie je nikdy nametov dost a preto ma tesi, ze sa aj nadalej natacaju filmy z tohto obdobia a tym sa pripomina, ake zbytocne zverstva sa vtedy diali. Tentokrat sa film neodohrava niekde na fronte v Rusku alebo v koncetracnych taboroch, ale priamo v Nemecku v roku 1942 v nacistickej skole nazyvana "Napola", kam brali len tych najlepsich studentov, aby sa pripravili neskor ako buduci generali vladnut v pripade nemeckeho vitazstva v Londyne, Moskve alebo vo Washingtone. Hlavny hrdina Friedrich si postupne zacne uvedomovat, do akej skoly sa to dostal, ake tvrde podmienky tam su a vlastne aky je skutocny plan. Na TV film je to vynikajuca drama, posilnena emotivnou hudbou Lynchovho dvorneho skladatela Angela Badalamentiho, pricom sa tu predstavilo mnozstvo ceskych hercov. Ani by som nepovedal, ze reziser tohto filmu Dennis Gansel natocil aj teenagersku komediu HOLKY TO CHTEJ TAKY (2001), ale skor mi v jeho filmografii sedi dalsia vynikajuca drama zo sucasnosti NAS VUDCE (2008)... 06.02.2009 ____ Max Riemelt - (Friedrich Weimer) +++ Tom Schilling - (Albrecht Stein) +++ Jonas Jägermeyr - (Christoph Schneider) +++ Thomas Drechsel - (Hefe) +++ Mnoho českých hercov: Jakub Uličník, Daniel Svoboda, Ljuba Krbová, Karel Dobrý, Zdeněk Julina, Jana Atmanová, Bohumil Švarc, Ota Filip, Jan Jarkovský a dalsi... +++ Hudba: Angelo Badalamenti, Normand Corbeil +++ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Napola" - Exkluzívna nacionálne-politická škola pre výchovu budúcich vodcov Tisíc ročnej ríše. Najzdatnejší nemeckí mladíci sa tam mali naučiť disciplíne a zoceliť sa v mužov, ktorí budú viesť svoj národ. Pod pozlátkou luxusnej školy na historickom hradnom sídle sa skrýva hniloba fašistických ideií. Do tohto prostredia sa dostáva syn chudobného robotníka Friedrich Weimer. Počiatočné nadšenie vystrieda trpké sklamanie. Téma je to závažná. Avšak spracovanie pokrivkáva. Vykreslenie charakterov je stroho povrchné a snaha o dojímavé scény vyznieva úplne do prázna. Tiež celkové nasnímanie pôsobí len ako lepší televízny film. Nemci nie sú dobrí filmári. No pri obsadení hlavnej úlohy mali šťastnú ruku. Ten chalanisko (Max Riemelt) vyzerá ako predpisový árijec. *** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie!Po Bielom pekle a Páde tretej ríše,ďalší skvelý nemecký film z obdobia 2.svetovej vojny.Scéna s hádzaním granátov ma strašne pobavila,aj keď ten záver už taký srandovný nebol.Velmi dobrý príbeh,skvele zahraný,mne osobne sa veľmi páčila postava Albrechta Steina,ktorého nenávideli vlastní rodičia.80%. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o radikální přeměně chlapce v muže. Nejdříve se vzbouřil otci, šel si za svým cílem, pak se setkal tváří v tvář smrti a nakonec se mu zabil jeho nejlepší přítel. V tak tvrdých podmínkách a ještě k tomu na pozadí 2. světové války bývají přátelsví obzvlášť silná, což z filmu vyzařovalo. Film diváka pohltí a přinese mu příjemné napětí. Zpracování obsahuje sice několik kýčovitých momentů, ale klady převažují. Krásná výprava, dobrá režie, velkou pochvalu si obzvlášť zaslouží mladí herci. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, poutavé, velmi dobré zpracování... Nicméně v něterých okamžicích film působil kýčovitě (předvším jedna scéna na zamrzlém rybníce, o níž se víc ze spoileroidních důvodů nebudu zmiňovat, je dost přitažená za vlasy). Napola je docela silný film s nezvyklým pohledem na Třetí říši a její vnitřní uspořádání, poměrně slušně ukazuje myšlení nacistickou ideologií načichlých lidí. Ale úplná špička to není. Kdybych měl býti jízlivým, řekl bych, že Němci se jen snažili ukázat, že s námi mladými přišla nová doba, že nová generace je lepší... Ale já to neřeknu, protože tak to jistě myšleno nebylo (takový pocit mě ale při sledování párkrát přepadl. :-) ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

I když Němci to musí mít tohle v krvi, tak cit pro dobove filmy z druhe světové prostě nemají! Nedovedou to zobrazit objektivním způsobem. "Vyučujeme němčinu a box" - wuuu, super kombinace :)) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý a chytlavý příběh s poutavou tématikou z doby, kterou autoři budou divákům připomínat ještě hodně dlouho a to je jen dobře. Přestože je se jedná o velmi povedený film, který dokáže zaujmout, tak si myslím, že se z toho dalo v určitých momentech vytřískat víc a celkově mohl být děj a především závěr údernější. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám zakúpené DVD, aby som sa na tento film mohol pozrieť kedykoľvek naň dostanem chuť. Prvé čo ma napadne pri písaní komentáru sú scenérie. Či je to nádherný obrovský zámok, zamrznuté jazero, alebo lúky a príroda - je naozaj na čo sa pozerať. Čo sa týka príbehu tak je takisto zaujímavý. Predstavte si že ste mladý chlapec z chudobnej rodiny, nacistické Nemecko je na vrchole svojej slávy a vy sa môžete stať slávnym boxerom, na ktorého bude hrdý ako váš štát, tak aj samotný fuhrer. Nečkajte však že to bude nejaká prechádzka pre mladého Friedricha. Pokiaľ nedodržiavate prísnu disciplínu, okamžite ste potupne vylúčený. Tu niet čo dodať, ak túžite po filme z prostredia 2. svetovej vojny, ale nemáte chuť na streľbu, len na to nacistické prostredie a atmosféru, tak toto je tá skvelá voľba. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Sice docela předvídatelné, ale (vzhledem k režisérovi) velmi dobře natočené a především zahrané. Krásná hudba. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná záležitost. Zrůdnost nacismu předložená zase trochu jinak. O to hůře, že zde vidíme opracovávání dětských duší a charakterů podle zrůdné ideologie. Naštěstí je zde i moment svědomí a vnitřní morálky, který dává naději že i uprostřed krutých válečných časů může být jedinec stále člověkem. Českého diváka potěší, že některé scény byly natáčeny v ČR a to převážně na zámku Bouzov. * * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nevravím, že námet alebo jeho spracovanie nestáli za to, ale z celkového potenciálu mohli tvorcovia vyšťaviť o kúsok viac. A navyše, scény, ktoré mali pôsobiť dojímavo a srdcervúco, mi dojímavé a srdcervúce vôbec nepripadali. Že by som sa poriadne nevžil do charakterov? Alebo je chyba niekde inde? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu som veľa nečakal, ale musím uznať, som milo prekvapený. Jednoznačne môj najlepší nemecký film. Je veľké umenie stvárniť vo filme fanatizmus a jeho dôsledky v akejkoľvek podobe. A tu sa to podarilo. S kľudným svedomím môžem Napolu zaradiť medzi ostatné kvalitné filmy tohto žánru a s touto tématikou, ako sú napr. Agora alebo Pápežka Jana. Filmu možno na kvalite trochu uberá pár inscenačných sekvencií, ale v konečnom dôsledku to až tak nevadí. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Předvídatelné? (A CO NENÍ) Televizní? (V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ) Svěrákovsky laděný sentimentální příběh? (MOŽNÁ) Pěkný film, u kterého je hodnocení hodně subjektivní? (ANO, PŘESNĚ TAK) - Já plně souhlasím s komentářem uživatele flanker.27 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbí filmy o výchovných táborech nacistů a o boxerech, pak Napola je právě pro vás. :) Ale vážně..jedná se o snímek místy sice trochu naivní, ale obsahuje i momenty dosti mrazivé..a proto stojí za to se na něj podívat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení: dobře napsané i zahrané postavy, tradiční, ale funkční režie a výborná hudba. Ač to není film o boxu, těch pár scén bylo natočeno z bezprostřední blízkosti a s takovou intenzitou, až jsem si připadal, že jsem ty rány dostával sám. Dobrá práce. ()

Reklama

Reklama