Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý šerif Wyatt Earp, skončil s prací šerifa a rozhodl se spolu se svými bratry Virgilem a Morganem a svými manželkami odjet do Tombstonu, v jehož okolí je velké naleziště stříbra. Po příjezdu to Tombstonu je uvítá okresní šerif John Behan, který se o bezpečnost města příliš nestará. Pak se bratři seznámí s místním šerifem Fredem Whitem, který jim řekne, kde co seženou a varuje je před návštěvou baru Orientálce, jelikož tento bar už nestojí za nic. To Wyatta zaujme a jde se seznámit s majitelem Miltem. Wyatt se dá s Miltem do hovoru a hned pochopí proč není tento bar vyhledávaný. U hráčského stolu sedí John Tylor, vykřikuje a chová se celkově neomaleně, což se Wyattovi nelíbí a zakročí. Tylor neví s kým má tu čest, ale když to zjistí odejde a Wyatt se s Miltem domluví na pětadvaceti procentech zisku za ochranu, proti podobným živlům a bar začne zase prosperovat. Tombstone má problémy s kovboji, kteří se zákony neřídí a díky své brutalitě dostanou vždy co chtějí. Jeden z kovbojů, Kudrnatý Bill, zastřelí šerifa Whitea, který chtěl Billa zastavit, když si jen tak pro radost střílel ve městě. Wyatt Billa odzbrojí a hned na to přijdou usedlíci, kteří chtějí Billa pověsit, ale Wyatt je spolu s šerifovými pomocníky zastaví, stejně tak i Billovu partu. Další den se prožene městem banda kovbojů a Virgil Earp se zakouká do vyděšené tváře matky a rozhodne se ujmout funkce šerifa. Město vydá vyhlášku o zákazu nošení zbraní a k Virgilovi se přidá i bratr Morgan, ale Wyatt je naštvaný jejich rozhodnutím, jelikož se už nikdy nechtěl dostat do žádné přestřelky. Wyatt se sám dostane do potíží s kovboji, kteří se chtějí pomstít všem Wyattům, a když se téhož dne kovbojové vrátí s bojovnou náladou, přidá se k bratrům i Wyatt a jeho kamarád, karbaník Doc Holliday vážně nemocný tuberou. Vydají se za kovboji, aby je odzbrojili, strhne se přestřelka, Earpové vyhrají jen Virgil má postřelenou ruku. Když je po všem chce je okresní šerif zatknout, ale Wyatt mu to nedovolí. Okresní šerif si všiml, že se herečka Josephine, kterou chtěl mít pro sebe zakoukala do Wyatta a vysvětlí jí, že město ovládne jen jeden muž a Wyatt to není. Herečka běží večer varovat manželky Earpů, že se na ně něco chystá, a když tam nějaký muž vejde do dveří, začne pálit, ale děvčata se schovají. V baru je zastřelen Morgan a byl napaden i dům starosty a zastřelena starostova žena. Venku osloví Wyatta tři kovbojové, kteří hodí na zem červené šatky označující kovboje a nabídnou Wyattovi svou pomoc, jelikož nechtějí mít nic společného s útokem na bezbranné ženy... (TV Prima)

(více)

Recenze (245)

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmové zpracování Wyatta Earpa. Výborné přestřelky, parádní atmosféra a skvělé obsazení. Kurt Russell hraje excelentně a ostatní také nezahálí. Každá postava má dostatek prostoru a konec dojme. Škoda, že se první hodinka trochu táhne, ale možná při dalším zhlédnutí půjdu s hodnocením nahoru. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Příběh Wyatt Earpa byl v různých více či méně zdařilých variacích natočen přibližně tak pětasedmdesátkrát, nepočítaje hrané dokumenty, které jsou někdy i přes svůj titěrný rozpočet mnohem zábavnější než celovečerní film ve kterém pobíhají Russellové a Kilmerové. Na Tombstone se dá dívat o něco hůř než se u něj dá spát. Spát se u něj dá protože máte jistotu, že vám nic podstatného neuteče a nezachrání to bohužel ani na papíře silná herecká sestava. Jediné co vám uteče je neustálé natřásání knírů, Wyattova bohyně krásy a pár akčních scén, kterých je naštěstí tak málo, že si člověk ani pořádně neuvědomí jak jsou špatný. Earpové jsou zde vykreslení jako pěkně nesympatičtí kreténí což pravděpodobně nebyl záměr, nemá to ale asi příliš daleko od skutečnosti. Naopak Doc Holliday je tak vděčná postavička, že se snad ani nedá vyloženě pokazit a i když Kilmer není zdaleka nejlepší Doc, patří určitě mezi klady filmu. Tombstone je prostě těžce průměrný western, s záhadně nadprůměrným hodnocením, pravděpodobně způsobeným relativním nedostatkem "nových" westernů (?). Btw. Latinský dialog Ringa s Docem bych spíš označil za debilní ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Bez problémů bych dal čtyři hvězdy, ale správný film přece musí být poctivě natočen. A to mi tu opravdu nepřišlo, bylo tu totiž až příliš technických chyb, působících velmi rušivým a laciným dojmem. Opravdu hodně to filmu ubralo, ani nesrovnalosti ve scénáři nejsou zanedbatelné. Bohužel ani milostná příběhová linie se mi nelíbila a chvílemi mi Kurt Russel připadal dost prkenný. Jinak ale hrál pěkně, stejně jako ostatní herci. Atmosféra byla také vystižena dobře, i přesto že je to poměrně nový film. Stále ale zklamání. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční western. Záporáci nejsou všichni jak stádo ovcí, ale někteří mají také svědomí. Klaďasové se zase nechovají jak jsme většinou zvyklý. Pečují o sebe, kulturně se baví, romanticky se dvoří a tolik se nestarají o spravedlnost. Když se ale do něčeho připletou, stává se z dost přeslazeného westernu hodně drsná záležitost, kdy jsou záporáci i beze zbraně popravováni. Co mě ale bavilo nejvíc, že je ve filmu tolik známých tváří. Sice mi málokdo opravdu ve své roli sedl, ale byla radost sledovat tolik oblíbených herců pohromadě. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Slabší, ale snad zábavnější dvojče filmu Wyatt Earp s Costnerem. Nebýt toho, že mi několik scén příde umělých, přímo křicích - "tohle se ti přece musí líbit", bavil bych se více, a třeba by se dostavily i emoce. Akce jako taková zde není špatná, ale režisér jako by nevěl, jak z toho klidu do ní vplout. Ovšem Val Kilmer a jeho sólo s hrníčkem-to je něco. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

V těch profláknutejch ksichtej byl právě ten problém. Ani jednomu jsem to nemohl uvěřit. Překvapitelně až na V. Kilmera, kterému jeho herecký um obvykle nežeru. Na třetí nešerifskou hvězdu to cowboyové vytáhli v poslední půlhodině, kdy se kolty dostali konečně pořádně k řeči!! Zklamání to je! ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Dobří herci, dobrá story, dobrý rozpočet.... a bohužel vznikl jen dobrý film, ne skvělý. Celou tu dlouhou stopáž jsem o tom přemýšlela, co mi ani ne tak vadí, jako spíš chybí. Asi bych to nazvala "osudovost" - ten pocit, který na mne dýchá z téměř každého Leoneho westernu a tady mi chyběl. ()

Chris Masters 

všechny recenze uživatele

Tenhle film o Wyattu Earpovi mě dosatl na lopatky.Vynikající Kurt Russell, skvělý Val Kilmer a Bill Paxton.Doporučuji všem fanouškům westernu.Jedna z mých oblíbených scén tohoto filmu je, když Kurt Russell v baru profackuje tehdy začínajícího herce Billyho Boba Thorntona.Také je to jeden z úspěšných filmů Michaela Rookera (a že jich není moc).Je to pěkný western, který mi vždy zvedne náladu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Všechny podstatné atributy se zdají být na správném místě (včetně známého obsazení), přesto mi výsledek přišel celkem nezáživný: Jako generický (romantický) western, nedýchající, suše, útržkovitě a jaksi zpovzdálí převyprávějící (Američanům běžně známou) legendu divokého západu, který nejznatelněji selhává v prokreslení postav. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Až na ten koniec ktorý bol už moc romantický to celkom ušlo. Obsadenie bolo skvelé, akcia a hudba výborná, prílišná snaha však vytvoriť dojem statočnosti hlavných hrdinov bola až preexponovaná v závere. Ale nenudil som sa a to je základ. (3,5*) ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Ukecané a rozplizlé. Když dojde na akci, tak je tlačena na sílu a ta snaha "tohle je drsný western o ostrých chlápcích" je vidět v každém záběru. Viděl jsem to čtyřikrát, pokaždé se snažil začít mít tento film rád, ale nezadařilo se. Není divu, že tomu v Cinemě dali 40 %. I týnejdžrské Mladé pušky jsou lepší než tohle, neberou se totiž vážně, na rozdíl od Tombstone a povyšují průměr na nadprůměr, tady je to naopak. Bohužel. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Od Cosmatose jsem čekal trošku víc, měl sice k rukám výborný herce,ale asi už ne tak dobrýho scénáristu. První hodina filmu je naprosto nudná a nezáživná. Druhá půlka už je taková, jak jsme u Cosmatose zvyklí, svižná, drsná a moc dobře natočená. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Ne vážně já ještě neviděl špatnej western a proto je mám rád:) Tenhle byl navíc nabitý známými jmény a v různých štěcích jsem poznal pěknou řádku herců. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hodně a dostal málo. Skvělé obsazení, známý příběh z Divokého západu, přijatelná stopáž a výsledek je upocený průměr. Musím přiznat, že film jsem viděl v příšerném českém dabingu, který to sráží minimálně o hvězdu dolů. Ale ani původní hlasy známých hvězd nemohou filmu zlepšit scénář, nebo výsledný pocit, který z filmu mám. Nuda, nevěrohodné dialogy a jen průměrné herectví. Pokud bych se někdy chtěl vrátit k bratrům Earpům, pustím si Přestřelku u O.K. Corralu, nebo Můj miláček Klementina... ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný western podle skutečných událostí nejen od O.K. Corral, který je však interpretuje velmi volně. Herecké obsazení je nadmíru silné, Dana Delany krásná a Sam Elliott je ve svých rolích tvrdých chlapů jako vždy perfektní. Svěží zážitek. ()

Reklama

Reklama