Reklama

Reklama

Připoutejte se, prosím! 2

  • USA Airplane II: The Sequel (více)
USA, 1982, 85 min

Obsahy(1)

Na palubě je nepříčetný sebevrah, první lunární raketoplán se chystá zničit sám sebe, motory nefungují a co hůř - posádka zjišťuje, že došlo kafe! Když představitelé svérázných hrdinů Robert Hays a Julie Hagerty opustí atmosféru, jako by se vrátilo šílenství původního Připoutejte se, prosím! Bláznivou posádku doplňují Peter Graves, Lloyd Bridges, William Shatner, Chad Everett, Sonny Bono, Raymond Burr a řada dalších. Dokáže Hays i bez kofeinu znovu zachránit situaci? Užijte si jízdu, na kterou nikdy nezapomenete – a Připoutejte se, prosím! 2. (Magic Box)

(více)

Recenze (179)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ne ne ne, tenhle druhý díl je typický zakomplexovánek, který zbožně vzhlíží na svého staršího bratříčka a do důsledku opakuje jeho vtípky. A protože víme, že opakované se buď: a) stává vtipným, nebo za b) přestává být vtipem, máme tu šanci 50:50. Tenhle film je bohužel skoro celý za a). Výborným momentem je krátké a svěží vystoupení Williama Shatnera v roli kapitána základny Alfa Beta, leč tím je seznam pozitiv skoro vyčerpán. Škoda, protože vesmírné prostředí skýtalo mnoho možností k nejrůznějším parodickým skopičinám, jenže film si vystačil pouze s několika povrchními vtípky. V zásadě je dvojka nabitější gagy nežli jednička, jenže většina z nich je velice trapných a průměrně natočených. A kvantita značí kvalitu, jak známo, hlavně v socialismu. Nikoli ve vesmíru. Takže průměrná parodie... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Před pár lety bych dal určitě víc, ale nyní musím konstatovat, že se Připoutejte se prosím již okoukalo. Postupy, jak dělat vtípky jsou stále stejné: doslovnost a absurdní paralely. A tak začne po chvilce trochu nudit ... respektive po několikátém shlédnutí. Sice stále baví, ale již to není jaksi ono. Nejlepší zápich je rozhovor kapinána Overa s klukem a psem, panna s oslem a navádění na přistání velitelem Alfa Beta. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"VÍTE, JAKÉ TO JE, SE TAKHLE SMÁT?" - "ANO, ANO, VÍM." Dvojku parodující vesmírné fláky vyprodukovalo studio bez ZAZ a proti jejich vůli a po jejím slabém ohlasu padly plány na trojku, inzerovanou zde v závěrečných titulcích. Vznikla tak jedna z nejtěžších filmových kopírek všech dob - poctivě se zopakují snad všechny scénky a fórky z minula, jen minimum z nich je rozvinuto nebo nových. Plusem je, že se také vrátí skoro všichni staří známí, jejichž řady ve finále rozšíří naprosto boží William Shattner ("TADY SOU TISÍCE SVĚTÝLEK A BLIKAJ A SVÍTĚJ A PÍPAJ, A BLIKAJ A SVÍTĚJ A PÍPAJ..."), jediná pořádná nová akvizice a kvalitní náhrada za absentujícího Nielsena. A nemůžu zapomenout na scénky útěku z blázince ve světle reflektorů, házení uhlí do kotle raketoplánu, soudní proces (s flashbackem uvnitř flashbacku!) nebo gag s poléváním davu před letištní budovou žhavým olovem. "CHCI VĚDĚT VŠECHNO, CO SE STALO AŽ DO TEĎKA." - "DOBŘE, TAK NEJDŘIV SE ZEMĚ OCHLADILA A POTOM SE OBJEVILI DINOSAUŘI. ALE BYLI MOC VELKÝ A TLUSTÝ A POCHCÍPALI A PROMĚNILI SE V ROPU. A PAK PŘIŠLI ARABOVÉ A ZAČALI SI KUPOVAT MERCEDESY..." ()

castor 

všechny recenze uživatele

Díl druhý kritici a vlastně i diváci už poměrně strhali. Tržby dosáhly celosvětově čísla třicet milionů dolarů, scénář už nepřipravila slavná trojice tvůrců Jim Abrahams a bratři Zuckerové, kteří v případě prvního dílu usedli i do režisérského křesla. Režisér Ken Finkleman ale přesto dobře odkoukal kroky svých předchůdců, kritika je místy zbytečná, i když si scénář napsal sám. Divák se baví a bavit se bude i bez ohledu na to, kolik parodovaných filmů viděl. Tentokrát jsme v Houstonu, v budoucnosti. Nevypočitatelný Ted Striker dostal za svou upřímnost rezervaci na postel na psychiatrii. Nevěřil totiž prvnímu lunárnímu raketoplánu, že může bez potíží zvládnout cestu na Měsíc. Jako zkušební pilot s raketoplánem havaroval, soud prohrál a nyní musí mezi blázny skousnout, že se bude jeho milá Elaine vdávat za jiného. Nastal den, kdy stroj opustí atmosféru. Než se ale odlepí od země, jsme svědky dalších epizodních bizarních situací umně odkoukaných z prvního dílu. Jen přibylo párů odhalených ženských hrudníků. Na palubu se na poslední chvíli dostává i Ted a nepříčetný sebevrah, Elaine na varování neslyší, uvěří až tehdy, když se ve vesmíru ocitnou dva členové posádky. Bez skafandrů. To pasažéři letu se naopak dokáží srovnat s tím, že do trupu raketoplánu naráží asteroidy, zjištění toho, že došlo kafe, ale už vyvolá slušnou paniku. Z létající pasti musí znovu cestující zachránit Ted. Samozřejmě s Elaine po svém boku. Robert Hays a Julie Hagerty kromě obou dílů parodie obstáli spíš na televizní obrazovce. Ve svých rolích ale znovu poutají pozornost, stejně jako několik vedlejších postav. Tvůrci se znovu posmívají nejen katastrofickým filmům, ale i třeba Hvězdným válkám, Star Treku, Rockymu nebo Spielbergovu E.T. Odkazy to nejsou pro diváka těžko rozlišitelné, navíc je dvojka svižná, krátká a umně zacílená. A práce u letištního detektoru kovu snad nikdy nebyla tak atraktivní. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa je dvojka o triedu lepšia ako jednotka. Jednak je tu oveľa vyššia kadencia vtipov, minimálne na rovnakej úrovni ako minule a hlavne sa mi páči, že sa dej tentoraz odohráva vo vesmíre. Vďaka tomu sa paroduje sci-fi žáner, ktorý mi je bližší jak nejaké lietadielká. V hereckom obsadení mi chýbal Nielsen, ale aspoň na chvíľu ho skvele nahradil kapitán Kirk Shatner. Niektoré vtipy sú rovnako zastaralé ako ich hviezdy a človek ich pochopí jedine ak ma aspoň trochu napozerané staré klasiky. Z vtipov ma zaujalo, že už v tej dobe si robili srandu z nekonečnosti Rocky série. 28 dielov nie je zase až tak nereálny odhad. Verím, že Sly to dá. No a tá detsky nakreslená skica ma tiež rozsekala, pretože nedávno vďaka podobnej skici chytili americký policajti zlodeja. :) 6/10. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (7)

  • V jednej scéne sa objaví loď USS Enterprise zo seriálu Star Trek (1966–1969). (ČSFD)
  • Muž, ktorý si na palubu raketoplánu doniesol bombu, ju má v kufríku, na ktorom má nálepky z miest Hirošima, Nagasaki, Pearl Harbor a Drážďany (Dresden). Všetky tieto mestá boli zničené bombami. (ČSFD)
  • Snaha odpojiť hlavný počítač, ktorý sa bráni a nebojí sa zabiť každého, kto sa o to pokúsi, je odkazom na film 2001: Vesmírna odysea (1968). (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno