Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film plný rozporů. Na jednu stranu poměrně vtahující, myšlenkově bohatý a skvěle obsazený i zahraný, ale současně nedotažený a rozkouskovaný mezi potenciálně silné motivy, z nichž každý by však zasloužil větší pozornost. Film táhne zejména jeho samotný námět a k dobru mu lze přičíst i kritiku sovětských státních orgánů, ale v závěru přesto zůstane pachuť nad nenaplněným potenciálem příběhu o nejhorším masovém vrahovi ruské historie, jehož běsnění a osobnost televizní Občan X bohužel dostatečně neznázorňuje. 70% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I když se film snaží o zasazení do sovětských reálií, čiší z něj Amerika na sto honů. A ten potlesk vyšetřovatelům z toho dělá i nechtěnou taškařici, nad kterou klidně mohly vlát hvězdy a pruhy. To, že produkce investuje do dobových sovětských vozů, z toho ruskou atmosféru prostě neudělá. Za zvláštní lze považovat vysílání Francouzské spojky v sovětské televizi, neboť dle všeho se tento film dočkal oficiální premiéry v Rusku až v roce 2014. Za ještě zvláštnější považuji český překlad střípku z Friedkinova filmu. Pokud se mi někdo snaží nabulíkovat, že točí dle reality, měl by se pokusit být co nejpřesnější, nebo nechat zobrazovat reálie ty, kteří je znají. Bohužel Američané jsou přesvědčeni, že znají dějiny všeho a všech a tudíž je mohou zobrazovat dle svého. Přesto, že je film herecky dost přesvědčivý, neshledávám důvodu ho kdykoliv znovu vidět, protože mě dokázal zaujmout pouze svými chybami, což rozhodně není v pořádku. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotná teatrálnosť a statickosť rozprávania sa postupne vytratí, herci prestanú prehrávať, vytvoria sa medzi ich postavami väzby, a dej začne plynule a účinne gradovať. A ku koncu film tají dych. Len škoda že sa jedná o TV film, ktorý sa musí krotiť a v ušetrení diváka opomíja najhoršiu - kanibalistickú - časť Čikatilovho vystrájania. Skvelá rola pre Maxa von Sydowa. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)
  • Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus). (Chatterer)

Reklama

Reklama