Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý učitel Josef Tkaloun se rozhodl definitivně opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Je plný energie, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu manželky Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny jeho aktivity, přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem, i když v jeho režii dostávají situace občas poněkud groteskní obrysy. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 114)

kajas 

všechny recenze uživatele

Po "Koljovi" jsem se těšila na lepší podívanou. Nejlepší byl začátek, hlavně scéna s houbou. "Roberte, neříkej mi ty vole, to je hrozný, jak ty mluvíš." ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Film neztrácí svoje kouzlo ani po čtvrtém shlédnutím. Janu Svěrákovi se daří všechno, na co sáhne (např. Ropáci, Akumulátor, Kolja a Obecná škola). Zdeněk Svěrák jako Pepa - ,,Už máme sklonek života'' ,,Ne, teď je podzim života''. Upovídaný učitel si povídá se zákazníky při výkupu lahví - ,,Chodim, mám žížeň, sedim, mám žížeň, ležim, mám žížeň''. A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Vratné lahve jsem se chtěla podívat už dávno. Do kina jsem se nakonec nedostala, ale teď, když film vyšel na DVD, nemohla jsem ho minout. Mám ráda svěrákovský humor, režii syna Jana, scénáře a herectví otce Zdeňka. Tenhle počin se mi rozhodně líbil, nezklamal, zaujal, pobavil, rozesmutnil. Film má vtipné momenty, laskavý humor, poetiku, nenudí, příjemně plyne. Když se díváte, máte u srdce hezký a hřejivý pocit, je to o životě, ze života, o normálních lidech. Film si na nic nehraje, jen vypovídá o lidských osudech. Všichni odvedli skvělou práci, Daniela Kolářová a Zdeňek Svěrák tvoří příjemnou dvojici, vítám cameo cimrmanovců. Tenhle film se mi líbil a rozhodně jsem ho neviděla naposledy. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Já mám pro Svěráka staršího slabost a tento film beru jako jeho rozlučku s psaním filmových scénářů. Povedenou rozlučku. A žádný groteskní pád z kola mi ten dojem nepokazí:-) ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Jak to ti Svěrákovi dělají, že mě nakonec stejně vždycky takhle dostanou? Ono to charisma postaršího pana Svěráka totiž nemá obdoby a mně nezbývá než se uchýlit k tichému zbožňování, které si právem zaslouží (nejsem si jistá, jestli mnou kdy jindy zacloumal jiný český herec stejné generace tolik jako pan Svěrák, alespoň ne žijící). A že byl dán stejnou měrou kopec talentu i synovi, o tom také nemůže být pochyb. Navíc mě jako zarytého fandu Cimrmanovského spolku potěšila přítomnost Svěrákových kolegů v mini roličkách místních důchodců. Ani zbytek obsazení nemá chybu:pro jednou civilní Macháček, Budař ve své klasické trochu potrhlé roli, Táňa, která umí zahrát prakticky cokoliv i Dana Kolářová důstojně sekundující Svěrákovi. Vratné lahve jsou nejen vtipné, ale také nostalgické, laskavé a přímo ze života (jednou to stárnutí čeká každého z nás a bůh ví, jak pak budeme sami blbnout). ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

V Obecné škole našel hrdina svůj vzor, v Koljovi sám sebe a ve Vratných lahvích se přes vměšování do osudů druhých "dopracoval" zpátky k manželce. Napoprvé se na to docela dobře kouká, ale pak si člověk uvědomí, že pokud ho otravovala postava Amélie z Montmartru, Svěrákův Tkaloun na tom není o moc líp. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Nesmál jsem se vtipům, které mi přišly levné/laciné. Naprosto zbytečná postava Heleny, stejně jako její linie. Nejspíš jsem na ten film ve svém věku (27) ještě mladý. Naprosto nezvládnutá scéna pádu z kola, stejně jako děj neposunující erotické sny páně Tkalouna. Marně přemýšlím nad tím, proč je tento film tak chválen. Ano, je tam pár výstižných scén a vět, ale to je tak vše. Vlastně není, Daniela Kolářová je naprosto skvělá. Pro mne osobně ani ne tak zklamání jako spíš průměrný film po všech stránkách. S jedním skvělým hereckým výkonem. ()

Mickalle 

všechny recenze uživatele

Když je někdo vtipný a ani se nemusí snažit, tak je to asi ten nejlepší druh vtipu a Svěrák je v tomhle mistr světa :) Celý je to velice příjemná podívaná a ten pád z kola, třeba to byl záměr,žejo , přeci nemusí bejt všechny dokonalý, dokonalost je hnusná blééé :) ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Není to otázka věku....jak začíná replika Ždímáka:-) a je to tak i u pana Svěráka. Není to otázka věku on to má v očích a stejně tak jako to vždycky uměl bude to umět pořád. Pořád mě hladí po duši. Děkuju ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

Já jsem takový vítací typ. To je člověk, který se se svou ženou rád vítá. Ale, aby bylo vítání, musí být nejdříve loučení. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Vratným lahvím jsem dal 4*, přestože tu hraje otravná (a rozhodně NE atraktivní) Vilhelmová, Kolářová je tu taky spíš na obtíž a Macháček taky není můj oblíbený herec (nebo nedej bože zpěvák). Tak za co ty 4* vlastně jsou? Za herecký um Svěráka, kterého považuji za jednu z nejvýznamnějších person české filmografie, a za scény a celkovou atmosféru někde v lahvárně v Albertu. Působí to tak skvěle sentimentálně, až je to vlastně zábava s hrdiny prožívat. Jo, a taky za ty vlhký sny. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Krasny a laskavy film o stari, o rodine a i o lasce. Jemny misty satiricky humor je protkan celym filmem.Jsem rad ze Sveraci nezapomneli (predevsim tedy Zdenek) i na sve kolegy z zizkovskeho divadla. Prochazky, dnes jiz postarsich, Cimrmanu po prazskych parcich, ve me vyvolaly krasne pocity a vzpominky, na doby kdy spolu se Smoljakem tvorili nezapomenutelna umelecka dila. Soukupova hudba byla hezka, ale pisnicka Uhlire...... byla Ceska!!! A tak na me pusobil i tento snimek. Hezky Cesky. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokonalý film patří podle mě mezi nejdokonalejší filmy, co kdy Zdeněk Svěrák vytvořil. Od tohoto filmu jsem očekával trochu míň, myslel jsem si, že tam nebude tolik humoru, ale spíše víc dramatu, ale hodně jsem se spletl. Kvalita tohoto filmu hlavně poznamenává na oba Svěráky, protože co Zdeněk předváděl za úplně nejlepší výkon z tohoto filmu, to bylo něco k podívání. Výkony ostatních herců byly velice kvalitní, hlavně Jirka Macháček, ten zase perlil ty jeho perfektní hlášky. Daniela Kolářová, ta to taky pěkně zahrála. Atmosféra v kině, ta byla vynikající, pač zvuk v kině byl naprosto dokonalý a ostatní lidi v sále i já se pořád smáli. Legrační a humorná jedna scéna za druhou. Hudba od Soukupa, ta taky nebyla k zahození. Veškeré filmy od Svěráků jsou prostě v české kinematografii nejlepší, ty nemají konkurenci. A doufám, že budou točit nadále, pač ztráta těchto českých umělců, geniálních filmařů by byla natolik vysoká, protože by už nikdo nemohl točit tak vynikající filmy, jako ti dva.98%Přístupnost: přístupný ()

zipexx 

všechny recenze uživatele

Krásný, příjemný, nenáročný, svěrákovsky, tragikomický, sympatický a hlavně česky film, na který se jen tak zapomenout nedá. Prostě povinnost vidět! ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Život jednoho 65letého důchodce, tkerý se nesmíří s tím, že je 65letý důchodce....Svěrák je výborný,ale film jako takový nemá potrřebnou šťávu, která by se dala vymačkat...takže sem tam nuda a zbytečné scény....Budiž ale... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

40% a to jsem teď takylaskavej. Ať se snažím sebevíc,vůbec mi nedochází vo čem to tentokrát vlastně bylo.Zbytečný film.Páni Svěráci jsou však příliš kvalitní autoři na to, aby to byl odpad.Což je pro mě jediný pozitiv tohoto filmu. ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama