Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu – učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím, učitelka Erin Gruwell musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět. S elektrizujícími výkony hvězdného obsazení, včetně držitele Zlatého glóbu Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy) a zpěváka Maria, film Mezi řádky je založený na uznávaném bestselleru, "The Freedom Writers Diary". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"We are all ordinary people - but even ordinary secretary, housewife or teenager can with their own small way turn on small light in a dark room. - Všichni jsme obyčejní lidé, ale i obyčejná sekretářka, žena v domácnosti nebo teenager může svým vlastním způsobem zapálit malé světlo v tmavém pokoji." A jedna taková učitelka zažehla tu naději a započala změnu myšlení v dětech ulice právě v tomto filmu :) ()

Gereth 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nebyl jistý, proč se mi tento film vlastně líbil. Zápletka je prachobyčejná variace příběhu, kdy přijde učitel/trenér/vychovate/whatever mezi bandu "špatných" adolescentů, použije nějaké nestandardní metody a udělá z nich skvěle fungující team, který nakonec zvítězí(vyhraje pohár, vyhraje morálně, vystuduje,..) Nakonec jsem na to přišel. Jsou to oni představitelé dětí, kteří dělají tento snímek něčím vyjímečným. Jejich jednotlivé příběhy, styl vyprávění a celkově herecké výkony se mi dostaly pod kůži. Jen ten přerod mohl být trochu pozvolnější. To, jak se v podstatě ze záběru na záběr stali všichni "lepší", spolu s vynuceným happyendem dost ubralo na uvěřitelnosti. Nicméně celkově to dá slušných 70%. ()

Reklama

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Hilary Swank. Ano, líbil se mi víc než Million dollar baby. Celou dobu sem byl v napětí co bude dál a hodněkrát mě to i dojalo. Na druhou stranu lze snad jen vytknout až někdy přiliš velkou sounáležitost a kamarádství, mezi lidmi kteří se donedávná nenáviděli. Ano, chápu o tom ten film vlastně skoro je, ale na mě to bylo až moc lehké. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank je pohledná a kvalitní herečka, která své role ztvárňuje přesvědčivě a bez výkyvů. Je to zároveň jediný skutečně pozitivní bod tohoto snímku, který potápí nepřesvědčivý scénář. Ono je sice hezké, že příběh vychází ze skutečné události, jenže celou problematiku scénář příliš idealizuje a uspěchává. Proměna ukázkových sígrů, členů gangů a příslušníků pouličních komunit ve vzorné čtenáře klasické literatury a výrobce emotivních esejů je prostě příliš zkratkovitá a ve svém důsledku směšná. Takhle jednoduše to totiž v reálném světě nechodí. Charaktery jsou černobílé a celý film je ve výsledku spíš aktivistický produkt než film ze skutečného života. A to píšu s plným vědomím, že cíle snímku ukázat, že nikdo není předem na odpis, jsou mi vlastně hodně blízké. Celkový dojem: 45 %. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tradičná téma „školských filmov“. Neprispôsobivé deti, odchované ulicou - americky tradične „podfarbené“ od černochov cez hispáncov, aziatov až po belošskú menšinu. – a mladý začínajúci pedagóg. V tomto prípade krásna nohatá Hilary Swank. Mimochodom ani tak jej herecký úkon neupútal ako tí mladí teenedžeri. Ako skupina, to zahrali skvele a autenticky. Naviac film bol perfektne dobovo podmazutý skvelými černošským punkom a rappom. Jedno je isté aj S. Poitier (Pánovi učiteľovi z lásky) aj M. Pfeiffer Nebezpečné názory) aj H. Swank v tomto filme poukazuju na jedno žiadny systém školy nevychová a nezapôsobí na mladých toľko ako učiteľ s veľkým U. Učiteľ s prirodzeným talentom , charizmou umením osloviť vnútro mladého človeka. Šťastní sú tí, ktorí v živote na takého natrafia. Film ,zaujal napriek trochu spomalenej záverečnej časti. Dávam 4b. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles a Long Beach. Scény zo školy sa natáčali na Hamilton High School. (MikaelSVK)
  • Scénář čerpal z knihy "The Freedom Writers Diary" od Erin Gruwellové a dětí z Wilsonovi střední školy. (mi-ib)
  • V záběru, kdy učitelka oznamuje třídě, že je nebude učit ve třetím ročníku, je na tabuli rozepsané slovo "narrative", a to pouze jako "na". Hned v dalším záběru je však slovo plně dopsáno i přesto, že se učitelka ani o krok nepohnula. (ČSFD)

Související novinky

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama