Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu – učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím, učitelka Erin Gruwell musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět. S elektrizujícími výkony hvězdného obsazení, včetně držitele Zlatého glóbu Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy) a zpěváka Maria, film Mezi řádky je založený na uznávaném bestselleru, "The Freedom Writers Diary". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z dlouhé řady filmů o problémových žácích, co mají naprosto jasno, že jsou oběti systému, a idealistické mladé učitelky, která dokáže proniknout do duší svých vzpurných studentů, udělat z grázlů slušňáky a dát jim naději do budoucnosti. Jít o první viděný film z této škatulky, dám bez výhrad 5*. Ale tohle už tady vážně několikrát bylo a liší se to jedině zapracováním tématu holocaustu. Nálepka "podle skutečné události" je sice atraktivní, nicméně ta cukrkandlová přeslazenost v druhé polovině filmu mi způsobila tak leda bolení chrupu - dětičky tancují, zpívají, smějí se a objímají... patetické, až jsem se z toho ohusila. Pokud máte tenhle typ filmů rádi a ještě vás to nenudí, jděte bez obav do toho. Imho solidně natočená, leč předvídatelná zívačka se sympatickým předkusem Hillary Swank v permanenci. 68% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Existují desítky variací na téma idealistického učitele, který se pokouší zkrotit a pozvednout třídu ztracených existencí. Od komedií po dramata, od nezdařených po výborné. Mezi řádky patří rozhodně k těm druhým. Strhující, plná výtečných a často mrazivých situací, svým způsobem depresivní, přesto se silným pozitivním nábojem. S řadou vynikajících postřehů a myšlenek, několika výtečnými dialogy, výjimečnými momenty a kvalitními hereckými výkony. Potěšující zážitek pro každého, kdo se dokáže povznést nad přítomná klišé, jistou filmovou uhlazenost a obvyklé emoční posilovače. ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Priznavam jistou miru "vyumelkovanosti" a velkou porci naivity. Ale prave v te naivite spociva ona krasa. Kez by to takhle jednoduse slo na vsech skolach, ba kdyby nekdo vymyslel takovou metodu, ktera by zabirala. Bohuzel ne vzdy to jde tak lehce jako v tomto snimku. Je treba se na to divat jako na film s poslanim, ktere musi pochopit i ten nejvetsi trouba. S poslanim, ktere musi zakorenit v kazde moralce jednotlivce. Coz pak je idealismus neco spatneho? Kdyby tak byli vsichni idealiste jako Erin Gruwell. Film by mel preci jenom cloveka moralne ucit a vzdelavat, kdyz uz lidi na tu bednu cumi od rana do vecera. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Aj keď je príbeh až ukážkovo predvídaťeľný, stačí si prečítať obsah a viete ako to dopadne,nehovoriac o tom, že veľmi podobné snímky už tu boli(Nebezpečné myšlienky a Zobuďte sa,vojaci!), nie je to až také zlé. Hovorí sa, že dvakrát do rovnakej rieky nevstúpiš, no Danny DeVito to skúsil, hoci v tomto filme ako jeden z producentov. Cez to všetko, film má pár dojemných scén a hlavnú zásluhu na tom má úžasná H. Swank, pre ktorú mám slabosť. V úlohe jej otca zaujímavý S.Glenn, ktorý má ale malý priestor. Zdá sa mi vydarenejší ako spomínané, podobné dva snímky, hoci je film bez klasickej filmovej hudby, ten hip-hop a rap tam celkom zapadol a neprekážal mi. Prekvapila ma skladba "Dream", ktorá sprevádza menu, záverečnú scénu a titulky. Ani nie tým, že je celkom vydarená , ale zaskočilo ma meno Martin Luther King Jr., ktorý je jej autorom(alebo spoluautorom,neviem). Nie som si istý či je to syn toho,ktorého myslím. Ak sa vám film páčil, určite si nenechajte ujsť vynechané scény, ktoré určite nie sú žiadne nepodarky a kľudne by do filmu zapadli. Napr.návšteva kina na Schindlerov zoznam, spoločná večera...Všetko otitulkované, navrch pár rozhovorov s hercami a skutočnou učiteľkou. 70%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O výjimečné učitelce, pro kterou se povolání stalo posláním. Netuším, nakolik její příběh odpovídá realitě, jen si myslím, že skutečná Erin Gruwell musela vyvinout DALEKO větší úsilí, aby její žáci uvěřili, že je bere vážně … aby mohli respektovat i ONI JI. Vypadá to, že si snímek nasadil slušivé brýle lehce zabarvené do růžova - a tak možná nedokázal zachytit všechny aspekty jejího přístupu ke studentům. Ale snad se mu podařilo vystihnout podstatu její práce - a zároveň přiblížit divákovi nesourodé společenství těch, pro které se třída stala domovem, opěrným bodem, jistotou ... zázemím, které do té doby nepoznali. Za tu upřímnou snahu si hřejivé 4* zaslouží. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • V záběru, kdy učitelka oznamuje třídě, že je nebude učit ve třetím ročníku, je na tabuli rozepsané slovo "narrative", a to pouze jako "na". Hned v dalším záběru je však slovo plně dopsáno i přesto, že se učitelka ani o krok nepohnula. (ČSFD)
  • Scénář čerpal z knihy "The Freedom Writers Diary" od Erin Gruwellové a dětí z Wilsonovi střední školy. (mi-ib)
  • Všetci pozostalí v múzeu holokaustu boli skutočnými preživšími. (Karush)

Související novinky

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama