Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl minisérie podle stejnojmené komiksové předlohy. Vysokoškolský student Light Yagami se chce stát policejním důstojníkem stejně jako jeho otec a prosazovat právo a spravedlnost. Proto když nalezne zápisník 'Death Note' s jehož pomocí lze zabít kohokoli jen se znalostí jeho jména a tváře, bere to jako příležitost očistit svět od kriminálních živlů jednou provždy. Masová úmrtí kriminálníků se brzy začnou spojovat s nadpřirozeným zabijákem Kirou (podle anglického 'killer') a po jeho stopě se vydává geniální detektiv L. Bude L schopen dopadnout Kiru dřív než ten uvidí jeho tvář a přijde na jeho pravé jméno? (Genryuusai)

(více)

Recenze (157)

maverick10 

všechny recenze uživatele

Originalitu upriti nejde - stejne tak osobitou stylizaci s prvky nadprirozena, ktere ja vzdy vitam. Death Note je dilem zrucnym, kde se dialogy netoci kolem klise kde se hrdina lituje, kde si na konci saha do svedomi a vsechno se to jedinym mavnutim proutku zmoralizuje. Tohle je daleko dal a ac se najdou jiste nelogicnosti, nezabrani mi to ve velmi kladnem hodnoceni, ktere jak pevne doufam zaruci, ze se me jmeno v death note neobjevi . . . ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem nepátrala po manze a nepouštěla si anime, protože jsem chtěla nejdřív vidět film. A asi jsem udělala dobře, protože se mi líbil a neměla jsem pocit, že by tam to nebo ono chybělo. Souboj dvou geniálních mozků bývá většinou podívaná, která stojí za to a já jsem už teď zvědavá jak se jejich "bitva" bude vyvíjet dát. ()

Reklama

Pethack 

všechny recenze uživatele

Celá (anime) série o 37i epizodách ve dvou hodinách (hraného) filmu? Tak tomu říkám neobyčejně koncentrovaný zážitek, NescAnime Ultra, made with love in Japan. Otázkou zůstává, proč točit film, který: a) ochudí diváka o miliony detailů kompletního a rozhodně ne jednoduchého a přímočarého děje seriálu; b) nepřináší nic nového ani do daného fikčního světa, ba naopak všechno - od atmosféry a vizuální stránky až po (ne zrovna objevné, leč solidní - tedy v příp. anime série) narativní postupy - zcela ostentativně kopíruje? Je nasnadě, že objektivnější by bylo hodnotit Death Note - film bez zřetele k seriálu - v tom případě se bavíme o útvaru, který by šlo charakterizovat jako neskutečně bohatý příběh osekaný v již zmíněném brutálním časovém poměru naroubovaný na něco, co vypadá jako herci a téměř se to tak i chová. Budiž pak tento útvar důkazem, že kombinace ctrl c, ctrl v ve směru anime série ---> hraný film prostě nefunguje. 3* za to, že něco takového se hned tak nevidí a tudíž jsem na nějaký čas ustrnul v údivu, což se mi pravidelně stává při sledování "kvalitních" filmů. ()

Darik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jen slabším odvarem seriálu, přesto velmi zdařilým. Slabší hodnocení dostává podle mě jen proto, že není tak obsáhlí jako samotný seriál, ale co si budem nalhávat - prostě do dvou hodin nenacpete půlku seriálu. Jinak postava L je zde naprosto dokonalá - dle mého názoru je stejně dobře zahraná jako v seriálu. 60% (hlavně za L) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Začiatok záberov nad oblakmi zaujme, ale čakal som rovno zoznámenie sa so shinigami, nie strmhlavý pád obrazu na japonské mesto. Ide však len o padnutie denníka tak, aby ho našiel Light Yagami, hlavný hrdina anime a samozrejme aj tohto filmu, svojim predstaviteľom výborne zahraný. Potom už vidíme moc denníku. Nie je to extra pútavý úvod, lebo z Lightom sa zoznamujeme až v deviatej minúte. Dovtedy tvorcovia predvádzajú moc denníku, medializáciu prípadov záhadných úmrtí a reakcie Japoncov. Ale dovtedy žiadna empatia, lebo nemáme žiadneho hrdinu, ktorému by sme fandili, odsudzovali ho alebo zmiešali tieto emócie dokopy. Ako úvod do fikčného sveta to však stačí (moderné Japonsko s fantasy prvkami). Potom sa už dostávame ku Lightovi bližšie, vidíme jeho fyzické nadanie, inteligenciu, šarm, prefíkanosť a aj aroganciu. Herecké výkony sú zaujímavé, len si trochu neviem zvyknúť na rýchlosť reči Japoncov. Kultový Ryuk sa tu tiež šialene smeje na obyčajných ľudských starostiach so zabíjaním. Je digitálny, ale celkom fajn, ako z anime, no práve v anime vynikne viac a zároveň sa doň viac hodí. Oproti anime skoro sa nám predstaví aj L, ale kvôli obsiahlosti témy je to tak lepšie pri tejto kratšej minutáži. Neskôr ho však vidíme fyzicky zosobneného a to výborne zahraného nerda cukroholika, chodiaceho naboso s hlavou a chrbtom dopredu. Keď Light, opäť skoro, pochopí, že získal rovnocenného súpera, súboj dvoch masterminds môže začať. Misu spoznávame najprv na plagáte autobusu, kde rande vyšlo fajn, jej záverečná scéna predznamenáva budúci dej sequelu. Emočne kvalitná a napínavá je aj scéna z metra. Záverečná scéna filmu kvalitne využíva Chekhov‘s gun čipsov a slabý úškrn. Hudobne mi film príde nevýrazný. Kultové metalové songy dvíhajúce adrenalín do nepredstaviteľných výšin tu chýbajú. Film sa vydaril, ale anime mi prišlo zobrazené lepšie graficky, kde sa tam viac hodil Ryuk a ostatní shinigami, ako aj obsahovo, kedy boli osudy a emócie postáv rozobraté v dlhšom časovom meradle 37 epizód. V oboch mi ale chýbalo viac akcie. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (4)

  • Zápisník smrti byl prvním filmem v japonské filmové historii, ve kterém bylo k natočení scény použito metro. (Shley)
  • Mezi filmovým zpracováním a původním anime seriálem lze najít několik rozdílů. V seriálu se například Light (Tatsuya Fujiwara) zbaví Naomi Misory (Asaka Seto) tím, že z ní vyláká řidičský průkaz, a to ve chvíli, kdy jí řekne, že je z vyšetřovacího týmu zabývající se Kirovým případem a že by s ním rád spolupracoval, ale že potřebuje průkaz totožnosti. Ve filmu se dále agent, který pronásleduje Lighta (Tatsuya Fujiwara), jmenuje Raye Iwamatsu, ale v anime je o Raye Penber. Ryuk současně v seriálu nezapíral, co se stane s člověkem, který zápisník využil. (Shley)
  • Jak je uvedeno v seriálu, pravý důvod, proč se chtěl Ryuk dostat do lidského světa, je ten, že se chtěl pobavit. (Shley)

Reklama

Reklama