Reklama

Reklama

Soukromá válka pana Wilsona

  • USA Charlie Wilson's War (více)
Trailer 2

Charlie Wilson je průměrný americký kongresman, který se raději než ve velkých politických otázkách angažuje na bujarých večírcích. Nečeká se od něj nic převratného, přesto se zapíše do historie. Během jedné párty v bublinkové koupeli, s půvabnými děvčaty a kokainem, zahlédne zprávy z Afghánistánu, kde se místní marně brání Rudé armádě. Wilson, "obyčejný chlápek se srdcem na pravém místě", sice neopustí svou láhev výběrové whisky, zato se v něm cosi zlomí. Podaří se mu vyhnat Rudou armádu z Afghánistánu a tím odstartovat rychlý krach komunistické říše. Stačilo dodat špatně ozbrojeným afgánským odbojářům kvalitnější zbraně. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (496)

novoten 

všechny recenze uživatele

Nichols se Sorkinem zlehka škrábou ta citlivá společenská místa, která takový Stone dříve raději kousal. Nevyvolají tím hádky či částečnou obrodu, ale řeknou k tématu svoje, trefí se středoproudu do přemýšlivého vkusu a kdo si ve filmu najde, co potřebuje, bude od něj odcházet s velmi oduševnělým pocitem. Za tím ale nehledejte negativum, protože do takové skupiny se musím s veskrze pozitivními pocity řadit i já sám. Hanksova lehká přetvářka, rozšafná gesta a zároveň i uvěřitelný charakter jsou pro mě v balancování mezi satirou a politickou moralitkou o několik stupňů výš než výrazově lehce ztracená Julia a bohužel i Hoffman. Ten možná i kvůli scénáři předvádí ležérní chvástání, které postupně přeroste v bourání správné cesty, čímž trpí právě štiplavě humorná stránka, stávající se v jeho podání spíše nakyslou fraškou. Kromě tohoto nešťastného rozhodnutí ale nemám námitky a chválím, co můžu. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

První polovina je špičková, skvěle jsem se bavil, užíval si herců a celkově povedené satiry a černého humoru! Jenže pak už to začalo být takové nijaké, z Wilsona byl těžkej hrdina, Rusáci přehnaní svině a Afghánci zase moc velký chudinky! A nelíbil se mi konec, opět mi přišlo, že to chtěli mít rychle hotový! Hlavní trojice skvělá, nejlepší Hoffman, geniální scéna, kdy se Hanks a Hoffmanem poprvé setkají! 8/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pan Wilson ačkoliv dokázal nemožné chlastá a šuká první ligu. Jenže Američani si zřejmě mysleli, že takovouhle postavu si s radostí zamilují, postavu, která se výrazně vymyká normálu, postavu, která proslavila Američany na Blízkém východě, ale já se prostě a jednoduše celý film hodně moc nudil. Na začátku tvůrci přiznali, že je všechno podle skutečné události. Tenhle nezaujme, spíš se do konečných titulek propije a okamžitě bez problému vyšumí. Tom Hanks by okamžitě měl hrát nějakou postavu, která mu sedne, protože jinak se jako hvězda vyšumí z Hollywoodu stejně jako tento film pro mě. Netvrdím, že je bůhví jak otřesný, prostě se mi nelíbil, ani příběh, ani jeho zpracování, ani způsob života, který byl ve filmu zobrazován a tak jsem měl co dělat, abych to vůbec do konce dokoukal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Šťavnatá a v niektorých scénach (návšteva u pakistanského prezidenta) veľmi vtipná záležitosť, ktorú mi kazilo jediné - celý čas som myslel na Obchodníka so smrťou, v ktorom boli podobné témy podané omnoho ostrejšie, vtipnejšie a celkovo šmrncovnejšie. A celkom mi nesadol ani casting Toma Hanksa. Prevarene som si namiesto neho predstavoval Roberta Downeyho, Jr., alebo dokonca (Boh mi odpusť!) Nicolasa Cagea. Za návštevu kina to asi nestojí, na DVD jasná voľba, odporúčam. Samozrejme mať šajnu o politike 80. rokov je výhoda. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Několik efektivních odkazů na prapodivné fungování vládního systému USA a značný počet pálivých dialogů, které se však ztratí v přehršli pochybných odkazů a nefungujícím feelingu osmdesátých let. Je to docela škoda, protože kongresman Tom Hanks a jeho "první dáma" Julia Roberts si role náležitě užívají. O autentických záběrech akčních scén sestřelování, které střihači a kameramani kombinují s vizuálními efekty (zřejmě aby se ušetřilo) se nemá cenu příliš zmiňovat. Na tom film nestojí ani náhodou. Avšak ani klíčové věci, na kterých by měl film fungovat nejdou úplně tak na sto procent a občas se tak stává celek povážlivě vratkým. I přes relativně dlouhou stopáž mne spoustu scén nebavilo a některé byly přes všechnu snahu herců vyloženě studené a odtažité. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Náušnice a prsten, které ve filmu nosí Julia Roberts stály dohromady 3,5 milionu dolarů a herečku kvůli nim na natáčení doprovázeli dva bodyguardi. (Reiniš)
  • Julia Roberts hraje ve filmu bývalou královnu krásy. Jako její fotka z dob této slávy byla použita fotka bývalé Miss Texas Mary Nell Hubbard (1958), která za ni nechtěla zaplatit, protože jak řekla: "Kdysi jsem byla na vrcholku, pak mě šoupli do archívu a teď je ze mě artefakt." Její dcera navíc žertovala, že je vlastně body doublerkou Julie Roberts. (HappySmile)
  • Charlie Wilson je pozván na párty Joanne Herringové do jejího domu, kde na zdi visí její malba v životní velikosti. Ve skutečnosti je to replika obrazu Johna Singera Sargenta "Madame X", kde byli přikresleny rysy Julie Roberts. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Julia Roberts jako špiónka

Julia Roberts jako špiónka

03.02.2008

Ano, je to podivná kombinace. Ale v novém filmu Tonyho Gilroye, scenáristy všech tří Bourneů a režiséra oscarovými nominacemi vyšperkovaného Michaela Claytona to bez komplikovaných špionážních her… (více)

Reklama

Reklama