Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

baribal 

všechny recenze uživatele

Morálně problematický film, bez kritiky samotného obsahu moc nevím, jestli sleduju oslavné dílo nebo naopak kritické. Na nejvyšším stupni v hodnocení těchto filmů stojí samozřejmě American History X a This is England měla potenciál se alespoň na bednu dostat. Vždyť všichni herci a prostředí nemá chybu. Samotná konstrukce příběhu je však příliš jednoduchá a k náplni filmu nekritická. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který ukazuje rozdíl mezi opravdovými skinheady a nacisty. Herecké výkony jsou přesné a hrozně se mi líbilo, jak tam byla ta skinheadská móda a vysvětleno, že praví skini NEJSOU rasisté a bylo mezi nimi i hodně černochů. Všichni poslouchali ska a reggae, ale samozřejmě se dočkáme i střetů s nácky, kteří mají bohužel velmi podobnou image. Atmosféra chudé Británie je vystihnutá moc dobře. ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Někdo mě kdysi řekl: "Koukni se na tento film a přestaneš tvrdit, že všichni skini jsou rasisti a náckové." No film jsem se po době koukl a můžu říct: "WTF??" Co chtěl tímto filmem básník říct? Chtěl tím ospravedlnit skini jako ty na které je házene vina jedince? Nebo je ukázat jako snadno ovlivnitelné jedince? Nebo chtěl ukázat, že za všechno můžou rodiče:-)Mě osobně připadla spíš ta poslední varianta, kdyby se ten kluk proplesk hned na začátku tak mohl být klid:-D ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nám vypráví příběh malého zrzavého tlusťocha, který přišel o otce v jedné z nesmyslných válek, přesněji řečeno ve válce o Falklandy, kde se zase britové srali tam, kam neměli a to díky tupé politice Margaret Thatcherové. Malej vepřík vyrůstá sám se svou matkou a chybí mu mužský vzor. Ve škole je šikanován a tak se jednoho dne přidá k partičce levicově smýšlejících skinheadů. Partička ho vezme mezi sebe a zažívají spolu nespočetně mnoho bláznivých dobrodružství. To vše se jednoho dne změní a život našeho hlavního hrdiny se otočí vzhůru nohama a to vše po návratu jednoho člena této partičky z kriminálu. Jeho pohled na svět se tam asi jaksi taksi změnil a zjistil, že za všechno můžou přistěhovalci a další individua nebritského původu. Tímto pohledem rozdělí skupinu na dvě části a náš malý roztomilý hrošík se samozřejmě přidá na stranu nového vůdce, který v něm podporuje národní hrdost a který ho dokonce dostane do politického sdružení extrémně pravicové Národní Fronty. Snímek je podáván nenásilnou formou a nenutí vás, aby jste se přidali na tu či onu stranu. Neupřednostňuje žádnou z těchto stran a nechá na divákovi, ať si udělá svůj vlastní názor na tuto problematiku. Tento film je velice zajímavá sonda do duše malého kluka, který chce jen někam zapadnout a který je snadno ovlivnitelný k tomu, aby páchal dobro, aniž by vlastně tušil, že páchá zlo. Reálné prostředí osmdesátých let společně se skinheadskou hatmatilkou, odíváním a celkově skinheadskou modou dělá tento snímek silně nadprůměrným ve svém žánru a proto mu dávám zasloužených 100%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)

Reklama

Reklama