Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Dispa 

všechny recenze uživatele

Základ veškeré satiry, která u nás mohla být, nechť nerad to říkám, ale byla asi taky jediná, která vůbec na obrazovkách byla. ()

ToddB 

všechny recenze uživatele

V dnešní době by Čtvrtníček za podobný počin už asi seděl. I tak je jasné, že se za pár let bude jednat o tradiční oblíbenou trezorovou klasiku. :-)) No koncentrák je jako šoubyznys. Když dobře vypadáte, lidé se k vám rádi vracejí :-))) ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Sklepáci jsou takový Monty Pythoni po česku. A tím je řečeno všechno. Vtipná a někdy dost drsná zábava, která ne každému sedí. Ale mě teda jo ! ()

myst3ry 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší český pořad. Skupina okolo Čtvrtníčka se prostě s nikým nesrala. Asi to bylo dáno tím, že přišli se správným pořadem ve správný čas... "Miloš Zeman - státník... Jan Zákopčaník - hydrometeorolog... Ladislav Winkelbauer - vrah... Vlasta Štěpová - politik... Jan Kavan - KATO... Vladimír Mlynář - politik... Marta Kubišová - zpěvačka... Julius Fučík - komunista... Jaroslav Foglar - jestřáb... VŠECHNY TYTO DĚTI BYLY PĚKNÝ SMRADI." ()

eoj 

všechny recenze uživatele

I přesto, že při sledování některých scének už dneska trochu tápu, co mě kdysi tak dostávalo, stále je tam spousta těch nesmrtelných. That's legend .... wait for it ..... ()

divokeprase 

všechny recenze uživatele

Politická satira, parodie na reklamní šoty a hlavně černý humor v podání Petra Čtvrtníčka, ale také nezapomenutelné kurzy německého jazyka Alles Gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry, to je Česká soda. Samotný televizní pořad jakožto soubor skečů televizního zpravodajství je ke svým obětem nemilosrdný a humorné příspěvky se často pohybují až na hranici vkusnosti. Nikdy však nezapomenu na pořady jako Naostro, či reklamy typu Pravý ležák nespěchá, nebo I muži mají své dny, ale také na poutavou reklamu automobilu „Schoda Henlein“ s alternativním pohonem na Cyklon B, nebo na neskutečné zatčení redaktora zpravodajství o počasí Jana Zákopčaníka pro opakovaný sexuální styk se zvířaty, kdy Zákopčaník sám na obrazovce přiznal, že nejtepleji bylo v Oslu :)… ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Kultovní záležitost v podobě televizního vysílání. Parodie televizních zpráv ( rada ČT pozastavila Jiřině vysílání kulinářského pořadu, protože má prý vidět pekáč...! "), politiků, reklam ( proč je špína zažraná ? Protože jste prasata !"), klipů a dalších je asi nejvýraznější satirický počin porevoluční doby, který vyvolával protesty veřejně činných osob i absolutní nadšení diváků.. Závěr = U mě jednoznačně plný počet ***** ()

Ka.Stan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká parodie tak nějak na všechno a všechny, a některé hlášky a scénky už jsou pro mě kultovní záležitostí ... ()

aneken 

všechny recenze uživatele

Geniální počin, který by dnes s ohledem na politickou korektnost a další jiné korektnosti nebyl možný. Uznávám, že kvalita jednotlivých scének je proměnlivá a vedle geniálních se objeví i slavší, nicméně v globále nelze dát jinak než 5*. Ještě dnes se na některé scény velmi rád podívám. ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Klasika z porevoluční doby, kdy jsme opravdu mohli říkat, co jsme chtěli, kde jsme chtěli a komu jsme chtěli, aniž by nás někdo obvinil z rasismu. Takový Árijec by dnes jistě neprošel. Krásná směsice parodie a černého humoru, který se sice možná občas dotýkal citlivých témat, ale o to to bylo vtipnější. ()

krpik 

všechny recenze uživatele

Nemohu dát 5 hvězd i když tohle byl v 93 roce velmi nový a humorný pořad a parodierůznych pořadu nejlepší Alles gute ale štvalo mě že některé věci byli až moc ale jinak nemohu si stěžovat ()

Kresloun 

všechny recenze uživatele

u tohoto dílka nacházím pouze jeden nedostatek a to ten, že už nejsou další a další a další díly. Některé díly až neskutečně ostré, ale super ()

Jinpachi 

všechny recenze uživatele

Nakoukání do české kultury za účelem odhalení, pomocí nevšedního humoru, pravosti lidské hlouposti. Někdy je to až smutné, jak moc je to pravdivé, ale jsem koneckonců Čech a tak jsem na jiné vlně. Proto mám tendenci lhát, krást, podvádět a smát se smutným věcem. Rozhodně nejlepší parodická show, která u nás kdy vznikla. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd, ale nakonec geniální satira napěchovaná černým humorem, výtečnými reklamami a samozřejmě Alles Gute („My pereme na 1940!“). Když jsem poprvé viděla Zpívánky s V. Bendou, dostala jsem křeče. ()

Reklama

Reklama