Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 2

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

Inak musíte uznať, že ten ksicht Andyho Serkisa na konci článku je dokonalý :)) Akoby sa priamo čitateľa pýtal.. "akýže to je dnes deň?" :)) Ale tak isto mi to pripomína if you know what I mean..

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

TheDarKnig: Je mi potechou aspoň niektorých z vás, spolumilovníkov Tolkiena, trošíčku napáliť :D

Wulz

Wulz (hodnocení, recenze)

Asi rozhodně Saruman neboť to byl opravdovej hajzl :D !!

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

Cappuccino: V tom případě jsou to dementi. lotr byl megahit a je jasný, že všichni jeho příznivci půjdou na hobita. to by jim mělo stačit, tak proč je chtějí nasrat takovejma věcma?

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

zorz: Veď práveže ani nebola, ale Warner Brosáci chcú asi väčšie zisky. Však vieš, koho by lákal film plný mužského osadenstva (ich pravdepodobný pohľad)? Silou mocou chcú nasadiť nejaké ženské..

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

Cappuccino: a s kým by se tam měla tahat? Osobně bych to viděl na Barda. Já už si hobita moc nepamatuju, ale nevim teda, že by tam byla nějaká romantika...

 

Pídžeji neser!

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

A abych to rozvedla dál - v tom sportovním filmu může bejt jeden idealista, kterej to vidí podobně jako ty - a ačkoli reprezentuje svoji zemi v nesmírně důležitý a prestižní disciplíně (jiný zastoupení na hrách jeho země nemá) a zraky národa se k němu upírají s nadějí a očekáváním, ve jménu svýho ideálu doping nevezme a celej národ zklame, protože skončí jako poslední.

Z jistého hlediska je to jediný klaďas a osamělý rytíř mezi všemi.

Z jiného hlediska jde o sobecké svatouškování v situaci, v níž je to značně nekonstruktivní přístup - zrada kolektivu ve jménu individuálního a obecně odmítaného ideálu.

Obě ty hlediska mi přijdou naprosto validní a relevantní.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

mirliflore: Mně třeba John Matrix přijde velice old-school. Nic postmoderního na něm v zásadě není. Morálka ve stylu my vs. oni (nebo já vs. oni) - přičemž dobro se skloňuje zásadně v 1. pádě - je atavismus jak prase...:-))

Pokud chceš mluvit o globálním pojetí, pak se prostě kategorií jako dobro, morálka a zákon, musíš vzdát - resp. přijmout skutečnost, že závisejí na kontextu. Jedinej globální princip, kterej mi dává smysl a přijde mi opravdu globálně platnej, je "zlatý pravidlo"...:-) Jenže i tam je rozeběhu pro relativizaci až až - např. jak široce ho uplatňovat (co Hunové, křesťani, znepřátelený klany, stromy nebo krávy?), co dělat ve chvíli, kdy si někdo jinej začne a to pravidlo ve vztahu vůči tobě či tvým blízkým nějak šeredně poruší, a tak...

 

Netvrdím, že dobro a zlo neexistujou, netvrdím ani, že neexistujou jistý poměrně univerzální definice (a jsou samozřejmě věci, který by se dít a dělat neměly) - ale zcela univerzální nebude nikdy žádná.

 

Pokud jde o příklad s dopujícími sportovci - pokud v rámci daného příběhu platí, že:

nutno je reprezentovat a vyhrát, na prostředcích až tak nesejde (a pokud doping bude třeba přiznanou součástí hry - čím lepší laboratoře, čím lepší doping, tím lepší výsledky)

"našim se fandí, protože jsou naši"

Pak ano, Čech bude klaďas.

Pokud půjde o kritiku dopingu z pozice "důležité je zúčastnit se a hrát 'sportovně'", pak to bude film bez klaďasů (jestli teda dopujou FAKT všichni).

Bingos

Bingos (hodnocení, recenze)

Kurva, dyť de o to, že pojem dobra a správného chování je zatraceně subjektivní!!! Proto dneska už nejsou za hrdiny voleni Tarzani v trikotech s duší Dušína... Nkdo nemůže být skutečně kladný a tudíž ani záporný...f O každé bitvě můžete natočit dva filmy, v obou budou jasní klaďasi a jasní badass´s, akorát v každém jiní :D To co je dobře a co ne určuje akorát to, za koho se postaví kamera...

Laxik

Laxik (hodnocení, recenze)

VaHo: A vždyť taky jo... kdyby byli v té lodi nějací ekoaktivisté, ochodně by dali svůj hrudních k roztrhání.

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

Laxik: Hm, v tom případě i Vetřelec nemůže být brán jako negativní. Vždyť on za to nemůže, že ke svému zrození potřebuje zabít svého hostitele. On se snaží jenom přežít. Musí se přeci bránit před svým zabitím, vždyť i on cítí bolest. :) 

mirliflore

mirliflore (hodnocení, recenze)

Laxik: Zajímavé. Napadl mě ještě jeden příklad. Představme si film ze sportovního prostředí, ve kterém všichni sportovci dopují. Bude v tom případě reprezentant Česka kladným hrdinou? Stojí přece na té správné straně, ne?

Laxik

Laxik (hodnocení, recenze)

Když už jsme u toho Matrixe a polemiky, přešel bych k Matrixu.

Stroje, ač člověkem stvořené, člověkem také utlačované musely v historii otrocky dřít. Dokonce i když jim dal člověk mysl a vůli, stejně je považoval za svůj majetek. Bylo logické, že utiskované stroje převzaly iniciativu a (i když poněkud drastickými prostředky) se ujali iniciativy a potažmo i moci. A pak, o pár tisíc let později se objevý nějakej Neo a ruší jeden program za druhým. No a vládní agenti - Agenti - se snaží jen a jen chránit práva strojů. Navíc oni ani nemají emoce, takže jejch boj je prostě bojem proti vetřelci, není v tom nic osobního. Neo je mimo zákon a my mu fandíme jen protože mu fandí dějová linka a protože je to člověk. A to není fér, nemyslíte?

mirliflore

mirliflore (hodnocení, recenze)

MaedhRos: To je totiž (post)moderní posun vnímání. Dnes už žádní klaďasové vlastně nejsou, aspoň ne v klasickém slova smyslu. Rozdíly se smývají. Vem si třeba takovýho Dextera. Je to klaďas? Stojí na té správné straně? To asi jo. Ale je tak extrémně mimo zákon, že z klasického pohledu nemůže být klaďas. Já to beru jaksi globálně. To, že dneska je pojem dobra tak vyprázdněnej, že pod kategorii klaďase spadá kdejakej (morální) všivák, je věc druhá.

VaHo: No, jasný, že určitá míra volnost tady je. Jenže Mirek Dušín se pral jen z nouze, násilí nebylo jeho obvyklou metodou. Posuzuju to dle standarního chování. Zas až tak často taky protivníky nemlátil. John Matrix naopak zabíjel z principu, a to i tehdy, když to nebylo nutné.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

mirliflore: Ale total klaďas nerovná se nutně "lawful good". Zákon a dobro jsou dvě naprosto rozdílný věci.

A navíc, chce to nahlížet mj. i v kontextu žánru. Arnie v Komandu je klaďas, protože kosí Kanonenfutter a zlouny, což zrovna tenhle žánr v pohodě unese. Klaďas je definovanej tím, kde leží a jak vypadá dělící linie mezi zlem a dobrem v rámci danýho žánru/díla. Takže můžeš polemizovat se správností toho nastavení v osmdesátkových akčňácích, ale v rámci svýho filmu bude John Matrix furt klaďas.

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

mirliflore: Počkat, ale podle této logiky, kdyby Mirek Dušín chtěl zachránit Rychlonožku ze spárů vontů a praštil by jednoho vonta použil by metodu záporáka. Pak by nemohl být považován za ryze kladného hrdinu. :)) Aspoň tak to chápu já. Pokud by Mirek měl použít zákonných prostředků musel by běžet na četnickou stanici.

Bingos

Bingos (hodnocení, recenze)

A přesně to e důvod, proč jsou antihrdinové mnohem atraktivnější...

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Reklama

Reklama