Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (643)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sympaticky koketní akční nadprůměr, jehož první polovina se snaží hrát na hutnější struny dramatického příběhu - a daří se jí to... jenomže: Tropa de Elite měla být asi více koncipovanější jako čistokrevná akce; střílečka ala Modern Warfare2 anebo moderní Counter Strike v kulisách ušpiněných slumů. Nedá se říci, že jako napínavé drama snímek selhává, ovšem mnohem více by filmu slušelo vyprdnout se na vážnější vsuvky a servírovat jen napínavou čistokrevnou akci... jako simulátor Rio de Janeirské URNy by to totiž fungovalo na jedničku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„V Riu si musí každý policajt vybrat. Buď začne být nečestný a mlčí, nebo se zúčastní boje. Matias a Neto se ten večer rozhodli jít do války.“ Naturalistické (ještě větší autenticitu místy navozuje ruční kamera), napínavé, bez iluzí, nadějí a zbytečných emocí. Prohnilé a zkorumpované město, lidé, poměry a do toho profesionální jednotka (postupující „ne tak úplně“ dle předpisů), která denně nasazuje životy, aby se…vlastně nic nezměnilo. Jde ale o čest, že…anebo ne? Přenášení mrtvých těl do jiného okrsku bylo vrcholem kruté ironie, ovšem nejpůsobivější částí filmu byl jednoznačně výcvik (zvlášť oběd byl velmi „chutný“). Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že by snímek potřeboval trochu prostříhat, ať už jde o opakovanou pasáž či scény z právnické školy/spolku (kratší stopáží by se mohlo docílit ještě větší údernosti; nebo když už 2 hodiny, tak přidat právě u výše zmíněné tréninkové části, kterou bych i snesl delší). Jinak velká spokojenost (potěší i kvalitně natočené přestřelky a akční scény), hodnotím silnými 4*. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Záležitost, která rozhodně stojí za pozornost, avšak mě osobně bavila až od druhé poloviny. Vlastně když to vezmu kolem a kolem, tak celé to graduje až ve druhém díle, takže tento film představuje jen seznámení s "krásami" ulic Ria de Janiera, jeho slumů, zkorumpovaných policistů i drsňáků z vojenské policie. Druhá polovina filmu je zaměřena na poslední zmíněné a jejich výcvik, kdy se hlavní hrdina, velitel této skupiny, snaží rekrutovat a vycvičit svého nástupce. Sám hodlá zamířit na vyšší post, ale o tom už ve Vnitřním nepříteli. 80% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro a totálny bordel plný feťákov a skorumpovaných fízlov. Scenár je prekvapivo skvelý a tak ako na papieri, tak aj vo filme proti tomu bordelu výrazy špeciálna jednotka, ktorá má nie len drsné podmienky na prijatie, ale aj drsné podmienky na bojovom poli a drsnú atmosféru k tomu. Prvá polovica skvelo nastrelí dej a ta druha skvelo zastrelí koniec. 80% - 4* ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Pravičácká testosteronová a otravně namachrovaná sračka, která diletantsky distribuuje informace ve vyprávění, vytváří si nezáživné narativní alibi pro nechronologičnost a nemůže se rozhodnout, jestli je nám film podáván optikou nespolehlivého vypravěče, nebo se má jednat o fabulaci faktu a kvazidokumentární tendenci v podobé persifláže Města bohů si víc jak 2* nezaslouží. Jo, a ten voice-over je značně redundantní a "nefilmový". Ani se nedivím, že TROPA DE ELITE vyhrála zrovna tam, kde vyhrála, když se na onom festivalu oceňují ve skutečnosti archaické a ideologicky problematické hloupé filmy, o nichž není inspirativní jakkoliv diskutovat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Finální verze filmu byla mírně odlišná od uniklé nelegální kopie, která se objevila na pirátských webech. Byla přidána jedna nová scéna a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Režisér nikdy neuvedl, zda důvodem k tomuto kroku, byla uniklá kopie. (DaViD´82)
  • Během natáčení byla filmařům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní týmy vtrhly do favely Pavão-Pavãozinho v Copacabaně, aby zbraně získaly zpět, ale operace byla jen částečně úspěšná. (DaViD´82)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama