Reklama

Reklama

Dárce

Trailer 2

Jonas (Brenton Thwaites) vyrůstá v idylickém světě, kde existuje pouze štěstí. Lidé neznají utrpení, války, násilí, strach ani bolest. Základem světa je jednotvárnost: stejné domovy, stejné oblečení, stejné rodiny. Na okraji společenství žije jediný držitel a strážce všech pravdivých vzpomínek lidstva – Dárce (Jeff Bridges). Jeho prostřednictvím Jonas získává to, co nikdo jiný nesmí vědět – pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Jonas začíná chápat, že jeho společenství žije v iluzi dostatku a bezpečí za cenu naprosté absence citů a možnosti volby. Lidé necítí emoce, lásku, vášeň, přátelství, nevnímají barvy. Pocit harmonie je vytvářen uměle. Jonas objevuje nejtemnější stránku utopického světa. Všichni ve společenství jsou pomocí každodenních injekcí zbavováni veškerých špatných vzpomínek a zážitků. Jejich svět je podvod, denně placený smrtí nepohodlných lidí, ve prospěch řízené existence. Tváří v tvář této skutečnosti, Jonas již nedokáže žít jako dřív. Čelí obtížnému rozhodnutí nejen o jeho vlastním životě, ale o budoucnosti celého světa... (Bioscop)

(více)

Recenze (581)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Ono je to celé fajn, ale výraznější diváckou přidanou hodnotu tu budete hledat jen stěží. Zásluhu na tom mají nevýrazní mladí herci, neschopnost jít více do hloubky a to neskutečně oddalované čekání na to, až se Jonas konečně vydá k oné bájné hranici. Zkrátka tak nějak mi přišlo, že ty emoce zapomněli dát tvůrci i do samotného filmu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zoufale, ba drze neoriginální kompilát, bezostyšně vykrádající několik známých knih (minimálně Huxley, Orwell, Bradbury) i několik známých filmů... Ale to by mi snad vůbec nevadilo, protože přijít v dnešní době, zahlcené sci-fi literaturou i filmem s nějakým úplně originálním námětem, je skoro nemožné. Co mě ale příšerně drtilo, to byla typicky mainstreamová dějová polopatičnost a přesycenost melodramatickým pathosem, snad aby se filmeček líbil každé hloupé huse a pochopil ho každý natvrdlý vůl. Takže The Giver je dalším kýčovitým filmem, který je primárně určený divákovi-dementovi, nebo v lepším případě mládeži. A dámy ať mi prominou, ale tahle pseudo sci-fi je vyloženě ženská záležitost. A konec, s protržením jakési blány do kolektivního vědomí, je strašlivá chujovina. Trochu s rozpaky dávám tři, protože jako klukovi by se mi to určitě líbilo, Bridges i Streep jsou skvělí, Holmes hezká a řemeslné zpracování je dobré. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kýč jako prase, který už tu byl x krát a v posledních letech je nám v podobě teenagerských produktů servírován v obřích dávkách. Někdy to, jako v případě Hunger Games a Divergence docela vyjde, jindy, jako v tomto případě, ne. Byla to prostě nuda, která místy nedává smysl, což korunuje závěr, který se nikdo neobtěžoval ani vysvětlit. Od záchodových čísel to zachraňuje Bridges a vůbec herci, kteří nebyli špatní a to včetně osvědčeného kopyta Katie Holmes a hlavního hezouna. S přivřenýma očima 30%. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Mně osobně vlna "teen sci-fi" a v poslední době i omílání stejných motivů stále dokola nijak nevadí. Ale Dárce se mi jeví opravdu asi jako nejslabší článek. Oproti podobným filmům jako jsou třeba letošní Hunger Games nebo Divergence je kvalitou na míle daleko a z námětu nevytěžil vlastně nic. Přitom myšlenka filmu je opravdu výborná (možná jediný plus filmu) a o to víc mě mrzí, že z toho vznikl takový nudný kýč. Psychologie postav je strašná, herecké výkony mladých herců a scénář také, no a logika - škoda mluvit. A to jsem ty negativní recenze bral hodně s nadhledem a nakonec mi zdejší hodnocení přijde ještě vysoké... ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem tu několikrát psala, tak sci-fi vůbec nevyhledávám, ale tento film mi padl do noty. Herci mě zaujali hned. Hudba byla taky pěkná. A docela mě zarazilo, že to tady má jen 60%. Za mě určitě 80%. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Niekto sa pokúsil o "transcendetálny" zážitok. A miesto toho si spomeniem na veľmi zlú Meryl parochňu a na iritujúci prejav pána Bridgesa, ktorý by mohol pusu otvárať ešte menej. Zbytočnosť. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tahle variace na znázornění života ve společnosti bez "nebezpečných" vjemů a vzpomínek není ani příliš temná, ani příliš efektní, ale to vůbec neznamená, že by snad poskytovala méně námětů k přemýšlení nebo že by snad její představa byla méně děsivá, spíše naopak. Objevování ztraceného světa smyslů je v tomto případě velmi vynalézavé a dokáže účinně vtáhnout do příběhu svou hrou s barvami, zvuky a emocemi, stejně jako obsažnými proslovy strážce paměti. Také proto je poměrně velká škoda tak trochu uspěchaného závěru, který nedotahuje celý snímek, jak by si zasloužil. 75 % ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Z popela zkázy byla zbudována společenství.......... Už od počátku příběhu jim nevěřím. Tvrdí se zde, že jsou potlačeny takové vlastnosti jako je závist, lež, snaha o vyniknutí nebo bohatství. Ale když tak sleduju hlavní hrdiny, tak to prostě nefunguje. Herci přehrávají a ikdyž tvrdí že ne, tělo dává jasně najevo že ano. Ono se potvrdí, že lež má krátké nohy a to záhy. CITÁT - Smíš lhát.......... V mnoha ohledech mi to připomínalo jednu známou diktatůru, tak že mě to vlastně nebavilo. Tolik let to budují, už to musí být dávno vymýcené, ale těžko věřit, že se to vše posere zrovna v době, kdy na scénu nastupuje divák. CITÁT - Tato spací pomůcka není hroch..........Konec mě vůbec nepřekvapil. Jedna za kameru a druhá za hudbu. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Z filmov "emócie sú lepšie než mier" slabé a neprepracované. Ale ako teenage hrdinská romanca celkom užiteľné. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné sci-fi překvapení a přesně ten typ filmu, který já můžu. Podobně jako v Divergent se logika (hlavně v závěru) často poddává myšlence, ale ve výsledku jde hlavně o tu myšlenku lidských emocí, které jsou alfou a omegou lidské rasy. Hrátky s barvami - skvělej nápad a výborné zpracování. Kdo má ovšem potřebu rýpat se v logice, tak toho tenhle film bude asi nebetyčně vytáčet. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický poetický přelud. Pacifistické podávání psycho-podpory prostřelením prstíčků pacholík paradoxně podělá. Padre podhmatem paží pomáhá, pacholíka poznáním posunuje. První polibek, překrásné piano, procitnutí. Pochopení působí potíže, protest poddajnému přizpůsobení, prostě průšvih… Pomalé pulsování příběhu překvapivě potěšilo, poklona. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nebyť masového úspechu jednej nemenovanej post-apo knižno-filmovej série, pravdepodobne by sme sa nedočkali tohto DARCU priemerného filmového umenia. Ak by sme ale boli spravodlivý, musíme uznať, že pôvodná predloha THE GIVER vyšla v roku 1993, kým HRY až v roku 2008 ( podobne vystavaný a v mnohých ohľadoch rovnaký DIVERGENT dokonca pred rokmi štyrmi ), takže dá sa špekulovať, kto sa vlastne kým inšpiroval. Samotný DARCA, pravdepodobne v inom sci-fi ( novele či knihe ) LOGANOV BEH, kde je systém podobne sterilný a čiernobiely. Film, ako taký ponúka všetko čo dnešná mladá generácia žiada, avšak nie v tej najlepšej forme. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Takové jakési nedomrlé, nedospělé, nedokončené... Asi jako když letí můra ke rychle vzhůru ke zrdoji světla, aby se popálila a spadla dřív, než si to stihne uvědomit. Takové nějaké pocity z toho mám... ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Mam docela rozporuplné pocity.Myšlenka filmu je dobrá a dlouho jsem něco takové postrádal.Herecké obsazení taky ujde.A i první hodina filmu pěkně plyne,děj má spád , emoce a i tu myšlenku jak jsou lidé nenapravitelní ,zlý atd.Takže po tomto všem jsem si říkal -paráda to je na čtyři hvězdy nejmíň,ale to co přišlo v poslední části filmů mi přišlo jako totální slepenec s pomalu nic neříkajícím koncem.Přišlo mi to jako by to na konci bylo přepisované,protože mi to nějak nesedělo k tomu co jsem viděl v první části a to mě docela zklamalo,protože to pak film v mých očích dost snížilo.Do té doby je to snímek co nám chce ukázat to zlé na světě,ale zároveň i hodně toho krásného,takže ten kdo chce vidět něco co ho povzbudí a dá trochu motivaci v tom,že přece jen stojí za to žít a prát se ze životem tak to doporučuji,ale po hodině filmů radši vypnout.Za mě kvůli výše zmíněnému dávám 65 % a tři hvězdy. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Giver je scifiózní jednohubka z budoucna zobrazující svět, jak by to možná někdy mohlo vypadat, bez válek a v "poklidu", ale s nadiktovaným životem. Zápletka je obstojná, přestože né zcela objevná, jen velká škoda toho jednoduchého a přímočarého odvyprávění. Giver má co říct, ale nemá na to dostatek času. Mohlo to být totiž značně hlubší a promyšlenější. Nemůžu ale říct, že by mě to nebavilo, nebo se nudil. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Celkem utahaný sci-fi, které má celkem zajímavý příběh, ale chybí mi tu něco co by mě oslovilo. Vyloženě jsem se nenudil, to zas ne. Spíš jsem čekal, co z toho bude a jak to bude zakončený, ale jak to přišlo, tak i odešlo. 50% :) ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Paráda. Konečne nejaké originálne sci-fi ktoré uchváti dejovou rovinou aj zručnou réžiou. Phillipa Noycea si dobre pamätám už od Úplného Bezvetria a rozhodne ma nesklamal ani v tomto počine. Viac podobných filmov. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Ač tu nepobíhají zářiví upíři a tetovaní vlkodlaci, celý ten Dárce mi přišel takový... takový á la Twilight. Jenže: Jeff Bridges, Alexander Skarsgar (ach, ach) a Meryl Streep? Můj zásadní problém ale je, že mi už zezačátku nesedl Jonas, hlavní hrdina. Klaďas non plus ultra a bojující jen za pravdu, lásku a uvědomění. Brrr. Holt zřejmě už nejsem cílovka tohohle filmu. Což je ale veliká škoda, protože podle mě mohl film mít širší filosofický přesah, než nakonec má. Asi stárnu no. ()

Kryton odpad!

všechny recenze uživatele

Vo co kur*a v tom filmu šlo?! Nebo ještě lépe > Vo co vám kur*a jde! Neustále cpát do světa variace na Hunger Games? Mladí krásní árijci v post-apokalyptickém světě, kteří změní svět - to je tak neuvěřitelně omleté a pořád špatně. Dárce si hraje na pseudo-myšlenkovou hru o světě bez emocí. Víte, kde to bylo skvěle udělané - EQUILLIBRIUM. Tak nudné, tak kýčovité a tak neuvěřitelně špatné. Dárce mě daroval filmovou rakovinu a já si musel udělat pořádnou alkoterapii a vylít do sebe flašku něčeho tvrdýho. To vlastně po celou dobu natáčení dělal i Jeff Bridges, protože to na jeho projevu je znát. Vůbec se nedivím. Spolu s Maze Runner dementní srač*a roku! Hodnocení OST: Člověk by čekal od rutinéra Beltramiho něco více, ale asi taky pravidelně kalil s Bridgesem. 1/10 ()

Související novinky

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama