Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických snímků natočených v devadesátých letech. A co víc, vychází a popisuje možnou skutečnost. Žádná vyumělkovaná zápletka o sopce uprostřed města. I když je tam několik hloupých momentů (kyselý jezero, auto, který přejede lávu) a konec je velmi sladkej, při celkovým pojetí to není vůbec špatnej film. Pěkný prostředí, zábavné dobrodružství, sympatické postavy, uvěřitelné herecké výkony a realistický vývin situace před, při a po výbuchu sopky dává vzniknout opravdu dobrému filmu. Klasická romantika pro zpestření samozřejmě nemůže chybět, i když není nijak násilně pasovaná do děje, prostě tam je. A Linda a Pierce by byli pěknej páreček, to se musí nechat. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film je rozhodne lepší ako film Sopka (1997) s T. L. Jonesom. Myslím si, že toto je jeden z najlepších katastrofických filmov s touto tématikou. Aj keď musím dať za pravdu názorom, že sú tu nelogické veci, resp. ani reálnosť tu nie je bohvie aká a nakoniec áno, aj hlavný hrdina utečie pred týmto živlom - je to dosť klišé. Ale to už je typický znak prakticky všetkých obdobných katastrofických filmov. Tieto veci netreba brať až tak vážne. Dej a scenár tohto filmu majú veľmi slušnú úroveň, najväčšie plus si tu zaslúžia výborné špeciálne efekty a akčné scény. Dobré herecké obsadenie. Linda Hamilton ukázala, že vie hrať aj sexy mamičku a nie len akčnú psychopatku z Terminátora. Film určite nie je hlúpy, ak ho berieme ako film pre diváka a nie pre nejaký vedecký obzor. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

No... hodně přitažené za vlasy, jak už to tak u většiny katastrofických filmů bývá. Ta jízda lávou... svatá prostoto! Trikově na slušné úrovni, navíc P. Brosnan i L. Hamilton jsou dostatečně sympatičtí, aby diváka dokázali protáhnout místy nesmyslným dějem plným vžitých filmových klišé. Přemýšlet se nad tím rozhodně nesmí, bavit se u toho (napoprvé) jakž-takž dá. 58% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Práve na takýto druh katastrofického filmu som mal teraz náladu. Už som ho videl niekoľkokrát, ale moc som si ho nepamatal a dobre som urobil, že som si ho opäť zapol. Sú tu sympatické postavy, ktorým som držal palce, aby to dali. Ten film sa tvári na začiatku nevýrazne, len bublajúca voda či nejaké otrasy, ale svojich niekoľko minút slávy dostane a roztočí sa naozaj peklo. Logicky by sa filmu dalo všeličo uprieť, ale kvoli svižnému tempu a niekedy vynikajúcim trikom ma film bavil. Nie je to určite nič prevratne, ale aj tak ja som z výsledkom úplne spokojný. Silné 4*. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Pro mě taková klasika. V brzké budoucnosti jasný výbuch dlooouho neaktivni sopky, kterou si je jistý jenom hlavní hrdina Pierce Brosnan, avšak všichni okolo něj jsou však přesvědčeni o opaku či o tom že nemá cenu zbytečně plašit lidi kvuli něčemu co není ani podložené důkazy... a aby se lidé vystěhovali z města které tak dlouhou dobu pracně a namáhavě budovali se nechce nikomu ani druhé hlavní postavě - starostce devíti tisícového města pod sopkou Lindě Hamitton. Avšak stane se něco s čím nikdo nepočítal :oD sopka vybuchne - a ukazuje se pravda a to, že pravdu měl kdo jiný než hlavní hrdina Pierce... ale na omlouvání se za chyby už je pozdě!!... začíná boj o život, protože děti starostky se rozhodly zachránit svou babičku, která žije vysoko, na úpatí sopky... Pierce, jakožto jakjinak už dávno seznámený s Lindou jedou zachránit děti.. o vlásek unikají smrti, ale bohužel babička Rút, to nepřežije. Vše končí šťastně, což prostě musí být! gg ... a mimoto miluji katastrofické filmy. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • V jednom bode sa uvádza, že zariadenia na meranie sklonu (tiltmeter) nastavené okolo hory neregistrovali žiadne zmeny v tvare hory. Keď sopka Mt. St. Helens sa chystala vybuchnúť, takéto zariadenia zaznamenali zmenu v uhle pohľadu zeme, kde boli umiestnené, čo naznačovalo masívny podzemný tok magmy, ktorý spôsobil nábeh hory na severnej strane. Na základe týchto údajov boli schopní spraviť niekoľko pomerne presných odhadov o povahe nadchádzajúceho výbuchu. Skutočnosť je taká, že pri sopke St. Helens vedci veľmi podcenili množstvo energie, ktorá sa nahromadila. Vedúci vedec z USGS si zriadil svoju pozorovateľskú stanicu takmer priamo proti nábehu hory namiesto toho, aby ju umiestnil bokom, pričom predpokladal, že vzdialenosť šiestich míľ bude bezpečná. Avšak keď sopka vybuchla, výbuch bol omnoho väčší, než sa očakávalo, vedec zomrel a jeho telo nikdy nenašli. (Pat.Ko)
  • Tričko, ktoré má Greg (Grant Heslov) na sebe v prvý deň pozorovania Dante's Peak (čas cca 35 minút), je graf zobrazujúci erupcie sopiek za posledných 4000 rokov. (Pat.Ko)
  • Na školskom autobuse, ktorý je rozdrvený padajúcou kostolnou vežou (čas cca 57 minút), je nápis „Hurd County School District", čo je odkaz na producentku Gale Anne Hurd. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama