Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Diskuze

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

ad kido tak nakoniec sa od debaty ateista vs. veriaci (o ktorej sa snaží byť aj tento film - aby sme nanho popri horlivej debate nezabudli :) dostávame ku klasickým výhradám voči charakteru a súčasnej podoby cirkvi (cirkví)... no v Amerike je v súčasnosti veľa "kazateľov" ktorí zavádzajú do "svätostánkov" štýl "let's talk about sex", kde namiesto oltára je manželská posteľ... možností a predstáv ako by mala vyzerať cirkev je veľa, a v porovnaní s týmto príkladom som rád že RKC je aspoň taká aká je..... okrem toho, nepochybujem že výtku voči kňazom myslíš úprimne, no nie je jedno, či mi mojé slabé stránky reflektuje vrah, zlodej, alebo svätec?? podstatné je, či má v kritike na moju adresu pravdu. V podstate neexistuje na svete človek, ktorý by mal právo karhať druhých ľudí, pretože niet nikoho kto je bez viny... avšak ak by som podobne pristupoval k súdom a sudcom, asi by to bolo kontraproduktívne..... kazatelia sú niečo ako sudcovia, vykladači zákona, čo však neznamená že sami sú bez viny.... aj keď je samozrejmé že by mali ísť príkladom! pre mňa nie je podstatný momentálny charakter cirkvi a nejaké mediálne kauzy, ale podstata a charakter kresťanského učenia.... na tom (na rozdiel od cirkvi) nenachádzam chyby... je to jeden z najkonzistentnejších filozofických systémov.... a čo sa týka východných náboženstiev (alebo skôr filoz.systémov), tak mi tam výrazne absentuje prvok "kázania", čiže napomínanie ľudí, nastavovanie zrkadla ich činom a hriechom (napr. už len zo samého budhistického princípu ahinsa vyplýva, že budhizmus je rovnako proti legalizovaniu potratov, no nikomu to nenapadne....všetkým sa v súvislosti s odopieraním "práva ženy" vybavia iba "dogmatici RKC".... proste kresťanstvo má slabý marketing...hovorí ľuďom nahlas veci, ktoré nechcú počuť... vých náboženstvá im namiesto kárania ponúkajú v podstate život bez konfliktu medzi svedomím a skutkami.... dávajú ľuďom pocit, že sú v podstate dobrí, a nie hriešni..... ono možno sa zdá, že na planinách Tibetu a v pokojných Himalájskych dolinách to funguje, ale to je iba obraz sveta, v ktorom my už nikdy žiť nebudeme a nemôžme.... sme na to príliš "civilizovaní"-skazení..... je iba dobre, že ešte existuje inštitúcia, ktorá si dovolí ľudí v oblasti morálky aj kritizovať..... od médií, politikov, korporácií sa to očakávať nedá, keďže všetci sa nám chcú zo zištných dôvodov zapáčiť)

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

d-fens: Nebo mi spis predstava tady slecny, jak si rika pred nejakou volbou "co by na mem miste udelal Jezis" prijde opravdu odporna. Pokud nekteri nedokazou sami za sebe rozhodovat a potrebuji vodit cely zivot za rucicku, tak alespon at zahodi bibli, kterou si stejnak kazdy vyklada ke svemu prospechu, a najdou si rozumnejsi voditko. Nejake, ktere ma kontakt s realitou. Protoze to co rekla je ve sve podstate slabostvi a alibismus.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Nebo je třeba jen odpuzuje, když jim o pokoře, hříších a slabostech kážou v obrovských kostelích mocnáři navlečení v pozlacených rouších, kteří o morálce tak maximálně mluví a cítí obrovskou potřebu pasovat se na prostředníky mezi Bohem a lidmi. :-). Musíš být ohromující ignorant na to, abys tvrdil, že východní filozofie v sobě nenesou sebereflexi a poznání vlastních slabostí.

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

ad Němi úbohé... ale je jasné, že neschopnosť prijať Boha u niektorých ľudí tkvie nie v prílišnej racionalite, ale v prílišnej namyslenosti a nedostatku pokory.... a tieto zlé ľudské vlastnosti vedú k tomu, čo sa dá nazvať neschopnosť sebareflexie, neschopnosť poznania samého seba.... ľudia utekajú od akéhokoľvek zrkadla, a preto aj tak nemajú radi cirkev, pretože tá prostredníctvom kňazov, pastorov, misionárov nie iba šíri "radostnú zvesť" (evanjelium), ale najmä ľudí karhá, ukazuje im ich hriechy, nedostatky, slabosti..... východné náboženstvá a rôzne ezoterické "filozofie" tento aspekt v sebe vôbec nemajú, a preto v marketingovom súboji "spirituálno-náboženských produktov" poráža kresťanstvo..... namyslenosť kráča svetom stále hlučnejšie....

na příspěvěk reagoval MilesWheeler, Vercinix

polarka

polarka (hodnocení, recenze)

presvedcili ste ma (bill maher)! zahadzujem svoju oblubenu iracionalnu barlicku a stava sa zo mna ateista. odteraz ked budem chciet vediet ako sa mam spravat aby som bola dobry clovek precitam si zakonnik (prace... asi).

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Ano, především proto, že objekt jednoho citu je zřetelně přítomen, kdežto o přítomnosti objektu druhého se jenom dohadujeme :-)

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

ti mi připomíná tu trojjedinost na příkladu vody...zní to věrohodně, ale víme, že je to hloupost :-)

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

to je jako s laskou. nekdo na ni neveri a treba nikdy neprozije, treba si ho jednou najde, aniz by to clovek kdy cekal. co se rozumu v lasce tyce, je to ta nejnelogictejsi vec na svete ( kazdy ma x svych prikladu ), kdy se clovek chova naprosto iracionalne, ale proziva to. kdybych prisel za nekdym, kdo je tak strasne do nekoho zamilovanej a ptal se ho "co Ti to dava ? hezky pocity ? to sis sam rekl: "tak a ted se zamiluju aby mi bylo dobre?" takhle to preci nefunguje, clovek si neporuci, aby se zamiloval nebo odmiloval. A nikdo mi nedokaze dat duvod proc toho cloveka miluje ( treba me by se zdal malo pritazlivej, nebo by me nikterak neohromil.. a ten clovek mi to proste nedokaze.. proste at mi bude rikat svoje pocity, tak ty jeho pocity a duvody mi nikdy nezpusobi zamilovani do tej samej osoby.. a presto mu muzu verit, ze tu svou fifinu proste miluje nadevse :o)

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Ještě jsem neslyšela o indiciích naznačujících existenci Boha. Argumenty pro boží existenci (minimálně kam moje vědomosti o nich sahají), jsou vyvratitelné. Stejně tak "existence" a "neexistence" nejsou rovnocenné možnosti, ale významně do nich zasahuje otázka pravděpodobnosti. Principy kritického myšlení a pozorování, na kterých věda stojí, bych nenazývala dogmaty. Btw, věda je založena na víře, resp. na domněnce, kterou je ale třeba následně dokázat. Tím, že řekneš, že Bůh se z principu dokázat nedá a že navždy zůstame jen u té prvotní hypotézy, jsi to naopak ty, kdo zaujímá postoj omezující myšlení.

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

Země není "kulatá" (čiže guľa), ale elipsoid ;) a všetci veria, že je guľatá :) mimochodom, to že pri mori vidím skôr najskôr plachty, až potom celú loď, nie je dôkazom guľatosti Zeme.... je to iba indícia.... o existencii Boha rovnako existujú iba indície.... tak isto je absurdné hovoriť "neverím v Boha, pretože ho nikto nikdy nevidel" (resp vedci ho nedokázali) pretože na mnohé kategórie ľudského uvažovania sa prirodzene exaktné vyjadrenia nedajú aplikovať.... a rovnako veda je založená iba na "dogmách" (axiómach), z ktorých vychádza (čiže ich predpokladá, verí v ne, aj keď sa de facto nedajú dokázať).... existencia Boha sa nedá ani dokázať, ani vyvrátiť..... ja verím že existuje, niektorí neveria že existuje.... čisto logicky sú to rovnocenné kategórie.... v prípade tých druhých to však znamená, že nesmú veriť v nič, čo nie je dokázané ako fakt (napr. že ich matka je ich matka), a to je podľa mňa postoj neskutočne obmedzujúci slobodné myslenie!

na příspěvěk reagoval MilesWheeler

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Oliku, pro to, že je Země kulatá, existují důkazy, které je schopen objevit a docenit i naprostý laik, který se nikdy do kosmu nedostane (plachty přijíždějící lodi jsou z přístavu vidět dřív než trup? cestujeme pořád jedním směrem a nakonec dorazíme na výchozí místo? ještě nikdo nikdy neobjevil konec ploché Země? Páni, jestli ona ta Země nakonec nebude kulatá). Existenci Boha naproti tomu nic nedokazuje. Tyhle dvě věci jsou zcela nesrovnatelné. Nechápu, proč máš takový problém pochopit, že s náboženstvím lze zacházet i jinak než jen formou obsažné filozofické diskuse mezi odborníky a intelektuály. Tady je cílem, který v tom filmu několikrát i zazní, pochopit, proč (běžní) lidé věří. Takže chlapec Maherů to nemůže udělat jinak než že objet spoustu "buranů", jak jim říkáš, a konfrontovat je se spornými oblastmi jejich víry. Finito.

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

To ja uz take ne, ale prislo mi chatrne srovnavat fakt se svym pocitem. Whatever...

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

Nemi: no jestli je zeme placata nebo ne, mi muze byt v zivote uplne putna ( a kdyz ne a budu se po tom vsem pidit dale, klast si otazky jak muze bejt jen tak zavesena v kosmu a poslouchat ty vsechny zakony, pak dojdu k tomu, ze to je vsechno prave strasne moc slozity na to aby to bylo jentak z niceho nic, takhle nic na svete nefunguje, nebo alespon ja takhle od malicka premyslim a to me vede k vire v neco co nas moc moc prevysuje ale presto nam to neni uplne cizi )... no k te otazce, nevim, jestli to stoji na stejnych zakladech, asi tej otazce uplne nerozumim, ale to, kdyz reknu jednou svym detem "zeme je ( skoro ) kulata", proste tomu veris a to hodne, povazujes to za fakt, ale nikdy jsi se o tom sam nemohl presvedcit, tudiz rozumem logicky dojdu k tomu, ze to je vira. dal se v tom uz moc nechci pitvat :p

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Ze ti do toho skocim, dle tebe vira o neplacatosti Zeme a v Boha stoji na stejnych zakladech??

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

ja verim, ze zeme neni placata :) a nemusel jsem ji videt z kosmu na vlastni oci, abych tomu veril. prakticky je to cele jen o mire viry :) jeste k Maheroj... jemu nejde o nic vyssiho, nejde mu o to nic dokazovat, jako spis o to prudit. kdyby takhle prudil do bejvalyho papeze wojtyly nebo gandhiho... hm to by byl teprve stret nazoru a nejaka slusna diskuze na urovni :) jestli tenhle dokument "nevericim" lidem staci ( a evidentne dle komentaru ano ) k upevneni jejich viry, pak potes panbu :D prijde mi to to samy jako kdyby nejakej charismatickej posuk s bibli v ruce mlel v kostele zalmy jeden podruhym a cely to stadecko by je bez premysleni opakovalo.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Jak se prosím slučuje racionalita s vírou? Jak se slučují princip postavený na důkazech s principem postaveným zase a jenom na víře?

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

a co je na tomhle dokumentu tak uzasnyho ? :D vzdyt nijak nepopira, ze z niceho bum prask prostor hmota zemekoule zivot, vzniklo "nahodou" ani ze by to byl plan neceho vyssiho. ten chlapek proste jen chodi a buzeruje lidi, kteri mu to nemaj duvod oplacet. kdybych vzal kameru a sel na namesti mezi babky jehovistky nebo do jednoty bratrskej, natocim neco podobnyho. tohle nesvedci o nicem vyssim ale o nas lidech, o nasi omezenosti at uz tech, kteri si "svou viru nedokazi obhajit" i tech, ktery se tomu smeji a citi se necim vice nez prave oni. tohle neni o nicem jinym, naprosto nic to nesdeluje.

Dronte

Dronte (hodnocení, recenze)

Jen upřesním některé své názory aby nedošlo k dezinterpretacím mnou vyřčeného. Zbytek řeším přes poštu. kiddo: Ateismus a objektivismus je podle mě neslučitelný (detaily v poště). Nikdy jsem ani náznakem neapeloval na odmítnutí rozumu, věřící neznamená iracionál, na to si dávej pozor. Němi: Vůbec jsem nezmínil Bibli, nemluvil jsem ani o křesťanství. Myslím, že by jsi i s kiddo měl trošku otevřít hlavu a nezařazovat mě automaticky do skupiny "iracionální katolík, který by vraždil kdyby slyšel v hlavě hlasy, kterého je třeba potřít kvůli jeho podvratným a nebezpečným myšlenkám"

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Sice pořád ještě nechápu, jak souvisí relativismus s ne-existencí Boha, ale prosím.

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

:) a koho rozum je ten "obdivuhodný", ktorý nás (podľa teba) odlišuje od zvierat (mnoho vedcov by iste nesúhlasilo - žiadne delenie človek a zviera vedecky neexistuje, prechody medzi živočíšnymi druhmi sú vraj spojité - evolučné) ? poznám ľudí, ktorých rozum a "schopnosť uvažovať" by som nekládol príliš vysoko.... skús si zopár dní obmedziť prívod napr. niektorých B-vitamínov, a uvidíš čo to je tá úžasná "schopnosť uvažovať" :)

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Němi: praxe ukázala, že současný příkaz od "Boha" má větší platnost než zastaralá morální přikázání, které tentýž Bůh pronesl dříve. Albert Fish je krásný příklad.

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Dronte: Moje jednani ovlivnuje ciste me svedomi a vychova. Prijde ti ok, kdyz ty se rozhodujes podle toho, ze se bojis trestu od Boha? Mysleno zcela vazne - kdyby ti takhle vsemohouci prikazal nekoho zabit - tak pak co? Podle ceho se rozhodnes? Sice to je krapet absurdni (protoze neexistuje), ale jina nabozenstvi v tomhle maji docela praxi... A nezda se mi, ze by se slusny clovek mel definovat zrovna podle deseti pravidel z dva tisice let stare knizky.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Ukazovat prostředník jediné věci, která nám umožňuje nějaké poznání a odlišuje nás od zvířat? Ne. Ač to tu bylo naznačeno a ač ateista, nejsem relativista, ani nihilista. Od věřících neustále slýchám, že pokud odmítneme Boha, nejsme lepší než zvířata. Ne. To pokud odmítneme rozum – tedy schopnost uvažovat, posuzovat věci a vyvozovat závěry; nezaměňovat prosím s bezchybností úsudku -, jedině pak se ničím nelišíme od zvířat.

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

ad kiddo súdiac z rvojho avataru som myslel, že vystertý prostredník dokážeš ukázať aj ľudskému rozumu, no žiaľ u teba stojí presne tam, kde u veriacich Boh.... na piedestáli, nedotknuteľný, nespochybniteľný, jediný pevný bod vesmíru.... bežne by som nereagoval, ale práve som dopozeral film o holocauste (Amen.) a poviem ti, celé to bolo vlastne veľmi racionálne.... takmer všetci (až na pár "exotov" ktorým dal čas za pravdu) sa vo svojich hereckých úlohách, ktoré im dal sám Osud správali veľmi racionálne.... a čo z toho?

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Co jiného říct, než že tvůj příspěvek je naprostou urážkou lidského rozumu a úsudku a zachází s každým tvrzením jako s neplatným, dokud někým neposvěceným.

Dronte

Dronte (hodnocení, recenze)

kiddo: kdyz clovek rekne 'stalin byl zly pan' ve vetsine pripadu je presvedcen (veri), ze jeho tvrzeni ma objektivni platnost. To ovsem predpoklada objektivniho soudce (proc mu nerikat treba Buh?), ktery posoudi pravdivost onoho tvrzeni. Je hodne lidi, kteri si mysli, ze jejich soudy odpovidaji objektivni platnost a presto tvrdi, ze neveri v Boha. Ty jim rikas retardi, ja ignoranti, mozna pokrytci. K tvemu poslednimu prispevku se vyjadrim pozdeji.

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama