Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

italka63 

všechny recenze uživatele

Já v Neapoli párkrát byla, Je to jedno z nejkrásnějších a zároveň nejpříšernějších měst. Absolutní nádhera a absolutní bída ve scenérii přírody, až se tají dech. Luxusní budova banky, před ní zahrádka, v ní u stolku luxusně oblečený chlápek s noťasem, pět metrů od barikáda z odpadů a za rohem hořící kontejnery, z kterých se valí dým,Nikoho to nevzrušuje. Hořelo ve spoustě ulic, válka o odpady vrcholila. Hlavně se nesmíte křivě kouknout na karabiníka, končí všechna legrace. Asi týden po návratu se v Neapoli vystřílelo asi osm lidí ze dvou rodin. Kvůli obchodu s odpady. Karabiníci přihlíželi a čekali, až to skončí. i to je nádherná Itálie., A tenhle film, to byla realita. A ne pěkná. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano .. Chladná a brutálně nudná freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. ___ Pár kulek do hlav anonymních gangsterů. Nuda. Aukce na zakázku na šaty. Nuda. Snaha kluků o proniknutí k mafiánům. Nuda. Vybírání výpalného. Nuda. Hledání místa pro skládku. Nuda. Návštěva strip baru. Nuda. Poprava ambiciózních mladíků. Nuda. ___ Nefilmový dokumentární styl, absentující hudba, strohá kamera, nulový děj. Nuda, nuda, nuda. 25%. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi bizarný pohľad na osudy ľudí, ktorých životy sú zmietané vplyvom zločineckých organizácií. Ťažko hovoriť o nejakom súvislejšom deji. Keďže ide len o akúsi, veľmi jemnými nitkami prepletenú koláž, ktorú tvoria jednotlivé príbehy samotných antihrdinov, nie je k nim možné naviazať akékoľvek pocity, či ne-sympatie. Jednotlivé pasáže filmu majú veľmi rozdielnu kvalitu prevedenia, jednoduché herecké kreácie síce pridávali na autentickosti, no ich razancia nie je vôbec postačujúca. Neviem teda, či sa Camorra rozrástla natoľko, že v jej samotnom jadre panuje mierny chaos, alebo tak režisér/autor knihy vyjadrili nezmyselnosť týchto brutálnych činov, alebo jednoducho podcenili náročnosť spracovania tak zložitej a náročnej zločineckej siete a vzťahov v nej, no ten chaos je na obrazovke naozaj cítiť. 65%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co všechno se skrývá pod slovem camorra? Vraždy, vytváření tajných skládek či kopírování módních šatů, ale především lidé, kteří se chovají jako zvěř, fascinace zbraněmi, neustálá potřeba dalších peněz. Dnešní "gangsteři" mají zkrátka daleko k uhlazenosti Dona Corleoneho... Režie je na vysoké úrovni, scénář si trochu zbytečně libuje v tom, že diváka nechává mírně tápat, než ukáže, co se vlastně děje, ale to není výtka. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Několik epizod z jakési italské chudinské čehosi. Jedou tady drogy, zbraně, meziklanová válka a byznys v oblastech fashion & svoz odpadů. Moc jsem nepochopil, v čem vlastně spočívala práce toho účetního, který vyplácel peníze různým osobám - nevím za co. Ale syrovost z toho jen čiší, že člověk opravdu věří, že to je autentické, skoro dokumentární. Možná se to více rozvine v seriálu, na který jsem slyšel ódy, ale tenhle film na mě působil tak nějak průměrně. A kdo už se těší do Itálie na dovolenou? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama