Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Excelentní Hunnam v nečekaně komorním životopisném filmu, který nabízí úchvatnou Amazonii, přičemž odbíhá i do jižní Anglie, Londýna a na frontu Velké války. Jde o relativně dlouhý film, co zrovna neoplývá strhujícím tempem, akcí a nebo množstvím dobrodružných částí, ale scenérie a výborné herectví celého ansámblu se slušně budovaným napětím dokáží dostatečně udržet pozornost. Je škoda, že podobné filmy prostě nemají úspěch, protože je prostě široké publikum neumí tak úplně strávit. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Vlastně nechápu, jak z výpravy do jungle a hledáním ztraceného města ze zlata, někdo může udělat něco tak děsně nezáživného a nudného. Upřímně strašně mi vadil Charlie Hunnam, jakože ho mám normálně rád, ale tady byl nesnesitelnej, stejně tak Robert Patyzón a vůbec celý casting byl tak nějak mimo. Podle mě se tahle příšerně dlouhá výprava za ničim vážně nepovedla!!! Jsem opravdu zklamaný a měl jsem to vypnout po minutách, co jsem bohužel neudělal... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si moc přál, aby tohle byl film ve stylu Julese Verna a jeho příběhů, ale on je to mnohem více film o tom, že člověk jde za svým osudem, za svými sny. Ono to vlastně vůbec není špatné svým poselstvím, ale vměstnat ho do více jak dvou hodin, to mi nesedělo. Scorsese se svým "Mlčením" pokusil o něco podobně meditativního, ale lépe. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Konečně se někdo chopil výtečného tématu života Percyho Fawcetta, což možná mnoha lidem nic neříká, leč mně ano. Zpracováno i zahráno velmi slušně, takže čtyři hvězdičky jsou optimální. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Příjemná byla Ravelova hudba (maličko zazněl i Stravinsky). Celkově to však na mě působí jako promarněná příležitost. Chybělo mi to podstatné, tedy kontakt s Indiány. Nakecá se o bájném městě, ale potomci jeho obyvatelů jsou jaksi mimo zorné pole. A když se na závěr trochu projeví, je to halucinace přímo braková, jako z Tarzana. Zkrátka, autoři se nesnažili pochopit, jací lidé tam tenkrát žili, a nic kloudného nám o nich neřekli. --- Nepodařilo se ani věrněji podat útrapy spojené s takovým cestováním. Všechno jen zlehka naznačeno. --- A otrávila i dávka (a)historického revizionismu. Fawcettův vztah k Indiánům byl sotva v linii se současným viděním věcí u moderních intošů. Fawcett nebyl vědec, tím méně etnograf. Byl to především dobrodruh, moderní conquistador. Vzbudil jakousi pozornost, ale neobjevil nic. Jiní badatelé by si zasloužili pěkný filmový pomník mnohem větším právem. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Sice pěkně komorní a snažící se odlišit od mainstreemovských dobrodružných a akčních bloskbusterů, na druhou stranu právě díky tomu bezpohlavní, utahané a průměrné. Herci v pohodě, efekty a hudba O.K. Jenom na to asi brzo zapomenu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Ztracené město Z je jedinečné svým stylem vyprávění, protože jeho rozsáhlá forma dokonale demonstruje motivaci a nutno říci i silnou obsesi hlavní postavy. Ta obrovská vášeň ze samotného procesu objevování je tu cítit takřka v každém záběru a je o to uvěřitelnější, že není reprezentována touhou po penězích či slavě, ale jen prostou touhou po poznání v tom nejčistším slova smyslu. Skutečnost, že jsem Ztracené město plně docenil až napočtvrté, dokazuje (alespoň pro mě), že to není úplně typická ani tuctová hollywoodská zábava. Je to vlastně hodně intimní lidský příběh o zvláštním druhu posedlosti, která je při správném nastavení divákovy mysli extrémně sympatická a vlastně až dojemná. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Z nulových očakávaní sa vykľul jeden z najzaujímavejších filmov poslednej doby. Pomalé a neskutočne poctivé oldschoolové dobrodružstvo, s tým najväčším srdcom, vďaka ktorému som sa znova cítil ako malý fagan počúvajúci babkine príbehy o Robinsonovi. Hoci svojím formálnym minimalizmom môže najprv pôsobiť nezaujímavo, či nudne, pod povrchom sa skrýva omnoho viac, od neuveriteľne precítenej dobovej atmosféry, až po hlboký myšlienkový presah. Nakoniec si ma Z-tko získalo práve skromnosťou a príbehom, ktorý mi sprostredkoval v kine až intímny divácky zážitok. Ďakujem všetkým zainteresovaným, takýchto filmov sa točí už naozaj zúfalo málo a definitívne si zaslúži druhý pohľad. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Staromilský dobrodružný film, který diváka vrací o nějakých třicet let zpátky, kdy byly v módě poctivé žánrovky, v nichž se nepoužívá CGI a točí se v opravdových lokacích. Gray vůbec nikam nespěchá a hodně pomalu vypráví zajímavý a nakonec i strhující příběh vášnivého objevitele, který celý život bojuje s láskou k Amazonii a vlastní rodině, aby si nikdy pořádně nevybral. Ony opravdové lokace jsou zabírány krásnou kamerou a vůbec celé exotické prostředí a atmosféra neprobádaných dálav jsou tím největším pozitivem celého snímku. K tomu se ještě přidává krásná hudba Dariuse Khondjiho, která využívá všemožných "autentických" zvuků a jen dokresluje celkové kouzlo. V hlavní roli exceluje výborný Charlie Hunnam, jemuž překvapivě výborně přihrává Pattinson a v závěru i Tom Holland, Sienna Miller je upozaděná, ale minimum prostoru využívá velmi dobře. Zásadní výtka směřuje jen k již zmíněnému tempu, které je extrémně pomalé a přetažené stopáži, která měla být minimálně o patnáct minut kratší a na podlaze střižny měly zůstat především válečné sekvence, které jsou sice natočeny zručně, ale zas takový význam v hrdinově objevitelském životě nemají. The Lost City of Z je každopádně hrubě nedoceněný, ale zároveň také nedivácký film, který udělá radost svou poctivostí a oldschoolovým laděním. 75 % ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Ztracené město Z je příběhem o snu a touze. Skrze velmi pomalý děj se vydáme na výpravu a cestu životem s Percym Fawcettem, která zahrunje válku, džungli i politiku. Celé to je dlouhé a jakoby se to táhne po celou dobu, ale je to krásné a emotivní. Velkolepá cesta se vryje pod kůži, když to divák dovolí a nechá v něm velmi silný dojem. Chápu, že někomu příběh nemusí tak strašně moc sednout jako mně, ale herecké a režisérské kvality jsou nezpochybnitelné. Z technického pohledu je film na té nejvyšší možné úrovni, nešetřilo se, takže vše vypadá krásně. Herecký ansámbl i pan režisér předvedli neuvěřitelný výkon a je velká škoda, že tento klenot zůstane nedoceněn, protože tohle je prostě nádhera. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Ach ta promrhaná šance udělat něco dobrého. Nejenže stopáž má zbytečných 141 minut, ale hlavně od druhé půlky se děj rozplyne v nesmyslných dialozích a přílišným zvolněním děje, což je zde kontraproduktivní. Naopak má první půlka má spád a švih. Překvapivý je pro mě výběr herců a také jejich velmi ztvárnění daných postav. Sumář je průměrný, bohužel. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní, ale zajímavý film s netradiční výstavbou děje. Příběh mě zaujal stejně jako kamera a výtvarná stylizace snímku, přesto to bylo dílo odtažité a kapku dlouhé, takže nemůžu jít s hodnocením výše než na tři hvězdy. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Nesúď knihu podľa obalu a už vôbec nie film podľa názvu. Očakával som že Z v názve bude Zombies, čiže vcelku som sa tešil na ďalšiu oddychovú filmovú jazdu a tajne dúfal, že sa priblíži svojou kvalitou 28 dňom potom.Čo som dostal namiesto toho?Neuveriteľne nudný, zdĺhavý film pojatý krajne liberálnym režisérom.Nezvyknem písať komentáre v tomto duchu, ale inak sa nedá. Hlavný predstaviteľ je uchvátený vyspelosťou kanibalov v Amazónii, jeho hádka v britskom pléne je zúfalý pokus vykresliť ho ako pokrokového bádateľa a jeho odporcov ako predpojatých bielych Európanov s predsudkami. Samozrejme stavia pracovné úspechy ďaleko pred svoju rodinu, zase liberalizmus v celej svojej kráse. A nemá najmenší problém nechať priateľa v núdzi s gangrénom uprostred lesa. Čo tam po chorých, keď sa môžem zúčastniť na hostine, kde budú vyspelí domorodci, ktorí boli tak inteligentní, že dokázali pestovať kukuricu , podávať ako hlavný chod svojho súkmeňovca. A výstup najstaršieho syna je zúfalý hlavne s ohľadom na jeho neskoršie nepochopiteľné zanietenie v pomoci otcovi. Už pri jeho prvej ceste po Amazónii som dúfal, že ho tá puma zožerie. Naozaj si neviem spomenúť na hlavnáho hrdinu filmu, ktorý by ma tak neskutočne iritoval.Toto sa ani len nepriblížilo ku skvelým dobrodužným filmom ako Objatie hada či Aguirre, hnev boží. Dve hviezdičky dávam za komparz, pár hercov zahralo dobre, celkom zaujímavú scénu zo zákopov prvej svetovej vojny, pekné prostredie a úvodný hon na jeleňa.Je smutné, že dvaapolhodinový film ponúkne najlepšiu časť hneď v úvodných desiatich minútach.Zúfalstvo a strata času. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Práve ide v kinách novinka J. Graya Ad Astra, ktorá má rozporuplné hodnotenia, ísť do kina, či počkať na TV premiéru? Tak som si pustil Mesto Z, že mi pomôže sa rozhodnúť. Pomohlo. Je to film s pomalým tempom, ktorý skvelý námet zbrzďuje, skoro až hádže do koša, len aby vynikla pomalá, polomystická atmosféra. U hlavného hrdinu nie je celkom jasné, či to bol vizionár alebo magor. Jasné však je, že som sa nudil 140 minút a to je veľmi zle. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Film, uvědoměle ztlumený – v řeči, světle i příběhu, zlehka přejel špičkou nože po páteři. A mimoděk podotkl, že naše neodbytné vnitřní zanícení (oba významy slova /nadšení, zánět/ platí) může být stejně tak v otěžích pravdy jako utkvělé představy. Někdo je zanícen touhou po objevu, někdo vírou, že manžel žije. Ta vibrující energie ne-jistoty! ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem byl překvapen, co všechno v tom filmu bylo a naopak, co všechno v něm nebylo. Nesplnil totiž moc moje očekávání, která jsem měl nejasná už od traileru. Natočeno je to pěkně, ale v druhé polovině je to neskutečně utahané a ten konec mě taky moc nenadchnul. Tři mínus. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Takto to dopadne, ked sa zobere namet jaxvina, vsetko zaujimave sa z neho vyskrta a natoci sa vsetko to nudne nezazivne klise. Kurva sak Fawcett je pojem !!! kde su vsetky tie giganticke anakondy, ktore pri objavovani Amazonie videl a znacil ? kde su vsetky tie kryptozoologicke monstra, ktore boli popisane v jeho dennikoch ? Leda hovno... Ked konecne nabehnu indiani a clovek sa zacne tesit na nejake to "anglicke" raznici nad pahrebou, tak ono nie !!! Oni sa proste skamaratia... fakanovi da privesok...daju sebe banany a sicko v poriadku... Proste je to nudna kokotina, ktora ma od dobrodruznej popcornovky daleko ako Dirty Anal Whores 5 od romantickeho filmu. Na taketo nasrat... ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Posledni dobou koukam na samy kovbojky, stary filmy, komedie a Marvelovky, ze uz me to ani tak nejak nebavi. Dostal jsem chut na nejaky poradny dobrodruzstvi a The Lost City of Z bylo presne to, po cem moje duse touzila. O pruzkumnicich vim kulovy, takze nemuzu soudit, nakolik to bylo biograficky a nakolik to byla fikce, coz je vlastne k dobru veci. Pribeh o Percym Fawcettovi me bavil, jeho predstavitel Charlie Hunnam predvedl nejlepsi herecky vykon, ve kterym jsem ho videl, a podpurny postavy / herci byli vlastne taky super. Jediny, kde film trochu vaznul, byly ty sceny z prvni svetovy.. mentalni vedma, ztec atd.. Mala piha na krase. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama